PODJELA PRIZNANJA

ISTARSKA RIVIJERA: Buzetski tim "Kamo oko vidi" najbolji u off road utrkama



U klasi Junior ove je godine prvo mjesto odnio Stefano Brajko, u klasi do 2000 kubika Vedran Šćulac, klasu preko 2000 kubika pomeli su članovi "Kamo ovo vidi", ali je prvo mjesto ipak pripalo Robertu Prodanu, u klasi dizel prvo mjesto je osvojio Dimitri Nusdorfer, a u klasi žena Sara Močibob

Ovogodišnje prvenstvo Istarske rivijere u Off road utrkama terencima zaključeno je podjelom priznanja najboljim vozačima i ekipama. Podjela priznanja upriličena je proteklog vikenda u bujskoj pivnici San Servolo uz gradonačelnika Buja Fabrizia Vižintina, koji je ujedno podijelio i pehare i priznanja zaslužnima.

Iako je to tek druga godina natjecanja pod tim imenom, broj klubova s područja Istre, Slovenije, Italije i Austrije dostigao je zavidnu brojku.

Žene moćne za volanom terenaca

Na svečanoj podjeli pehara, Stefano Brajko, član kluba Šavrini iz Oskoruša, ujedno i domaćin manifestacije, pozdravio je ovo brojno društvo, dok je gradonačelnik Vižintin podržao manifestaciju i kazao da će se kao Grad još više uključiti i pomoći u organiziranju natjecanja.

Najbolji klub je ove godine buzetski "Kamo oko vidi", a za njima su se plasirali "Motovun Off road" te "ORC Šavrini". Prema ukupnom poretku vozača, prvo mjesto je odnio Vedran Šćulac, drugo Matej Podgornik i treći Gordan Krota.

Pored muškaraca svoju klasu u natjecanju imaju i žene koje, prema svemu viđenom, nisu nimalo lošije od muškaraca i pokazuju zavidne sposobnosti za volanima moćnih terenaca. Stoga je organizacija posebno bodovala ženske natjecateljice te je prvo mjesto na godišnjoj razini pokupila Sara Močibob, drugo Doris Labinjan, a treće Elena Berljafa.

Iz godine u godinu natjecanje će se širiti sa sve većim brojem klubova i poligona. Za sada se dijele na klase Junior, klasa do 2000 kubika, klasa preko 2000 kubika, klasa dizel i ženska kategorija.

U klasi Junior je ove godine prvo mjesto odnio Stefano Brajko, drugo Dean Tominic i treće Matej Jelenković. U klasi do 2000 kubika je prvo mjesto osvojio Vedran Šćulac, drugo Matej Podgornik, treće Marko Fakin, a četvrto Mikele Skerlić. Klasu preko 2000 kubika pomeli su članovi "Kamo oko vidi", prvo mjesto Robert Prodan, drugo Gordan Krota, treće Massimo Benčić i četvrto Matej Jelenković. U klasi dizel prvo mjesto osvojio je Dimitri Nusdorfer, drugo Erik Krt, treće Marko Koraca i četvrto Sandi Blažević.

Prvaci i na 2018. Transilvanija Trophy

U razgovoru s najnagrađivanijom ekipom "Kamo oko vidi" iz Buzeta, s predsjednikom Gordanom Krotom, doznajemo da su pored brojnih priznanja u zemlji, svoju krunu dobili i u Rumunjskoj ove godine kada su pobijedili u iznimno teškoj kategoriji Hard, a radi se o jednoj od ukupno dvije najteže utrke takvog tipa u Europi. Upravo su na 2018. Transilvanija Trophy u Rumunjskoj osvojili prvo mjesto.

Njihova povijest vožnje terencima i natjecanja seže još u 1993. godinu kada su kao amateri otkrili u sebi strast prema blatu i nabrijanim terencima. Klub su osnovali 2000. godine i odmah se prijavili na prvenstvo Hrvatske gdje su osvojili brojne nagrade i priznanja u Hard i Soft kategoriji. Nažalost državno prvenstvo je prekinuto 2007. godine. Od prekida do prošle godine, kada je počelo natjecanje i bodovanje u Istarskoj rivijeri, drugih natjecanja nije bilo.

Paralelno s državnim, a potom i regionalnim, buzetski klub od svog osnutka organizira Wild boar valley challenge na području Buzeta. Radi se o Hard off road utrci gdje sudjeluje više od dvadesetak ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i šire. Radi se o teškoj i zahtjevnoj utrci koja traje nekoliko dana i zahtjeva vrhunske ekipe i vozila. Njihov klub broji oko 20 vozača i suvozača s oko šest vozila.

- Počeli smo kao amateri prije više od 20 godina i tek smo 2000. godine osnovali klub i odmah smo krenuli u državna natjecanja. Odmah iduće godine sami smo organizirali natjecanje, također na amaterskoj razini, ali sa zahtjevnim poligonima. Nažalost već 2007. državno natjecanje se ugasilo, ali smo se mi nastavili natjecati svugdje okolo. Tako smo ove godine pobijedili u Rumunjskoj što smatram da je jedan jako vrijedan uspjeh. Isto tako, kući svake godine u listopadu organiziramo našu utrku gdje nam u goste dolaze brojne ekipe, kazao je Krota.

Valja naglasiti da u prvenstvu Istarske rivijere sudjeluje oko 16 klubova iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije i već drugu godinu za redom raste kao događaj. Tijekom godine na utrkama sudjeluje oko 700 osoba, od organizatora do vozača, a budući da su atraktivni, ne fali im publike.

U Pazinu četiri vozačice

Razgovarali smo i s nekoliko ženskih pripadnica timova koje sudjeluju i pobjeđuju na natjecanjima. Iako mladi klub Čumpitosi iz Pazina, osnovani lani, iza sebe već imaju i pobjede. Elena Berljafa, članica kluba u kojem se nalaze još tri žene, kaže nam tako da je vrlo zadovoljna i da žele postići još više. U njihovom klubu ima ukupno 30 osoba, od čega su četiri žene, a raspolažu s oko desetak terenaca. Najstariji član u klubu ima 35 godina, a iskustva oko desetak godina. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini