VRIJEME IŠČEKIVANJA

LUKA STEPANČIĆ, labinski rukometni reprezentativac koji igra u Mađarskoj: Razmišljamo o zdravlju, da su nam naši najbliži dobro i DA SVE OVO SKUPA ŠTO PRIJE PROĐE

| Autor: Ivica CEROVAC
U izolaciji trenira koliko može - Luka Stepančić (EPA)

U izolaciji trenira koliko može - Luka Stepančić (EPA)


Nitko se previše ne opterećuje time tko će koga pobijediti ako se utakmice opet počnu igrati i tko će biti prvak. to je u ovom trenutku najmanje bitna stvar. Glupo mi je o tome uopće i razmišljati, jer mislim samo da li su moji doma dobro, da smo svi zdravi i da se pridržavamo svih tih pravila koja su na snazi, kaže hrvatski reprezentativac iz Labina

Jedan od onih koji s nestrpljenjem čekaju da cijela ova priča s koronavirusom postane tek ružna uspomena je i Labinjan Luka Stepančić. Prva opcija hrvatske rukometne reprezentacije na poziciji desnog vanjskog lani je, nakon tri sezone provedene u redovima francuskog PSG-a, preselio u redove mađarskog viceprvaka Pick Szegeda. U Mađarskoj je, kao i diljem Europe, prvenstvo prekinuto, ali rasplet se još uvijek ne zna i dok ne bude donesena konačna odluka, Stepančić je i dalje u Szegedu te u vlastitom aranžmanu nastoji barem donekle održati formu.

Ne isplati se riskirati

- Posljednju utakmicu odigrali smo 11. ožujka u domaćem kupu pred praznim tribinama. Dva dana kasnije trebali smo igrati u prvenstvu, da bi nam ujutro javili kako je utakmica odgođena. Naša dvorana je u vlasništvu grada i odmah je zatvorena, no u istoj se situaciji našao i Veszprem, bez obzira što ima vlastitu dvoranu. Svi smo poslani kućama, gdje vježbamo u improviziranim uvjetima i čekamo što će biti od svega ovoga, javio nam se iz Mađarske Luka Stepančić. - Od kluba smo dobili neke rekvizite, a usto nam šalju dnevni program po kojem treniramo. Ima jedan nasip uz rijeku gdje bude jako malo ljudi, pa tamo svatko za sebe odrađuje trkačke dionice. Radimo koliko možemo, nije to sigurno ni blizu koliko bi trebali, ali bar da nešto malo održimo formu. Volio bih da možemo više trenirati, ali s obzirom na cijelu ovu situaciju, možda je i bolje ovako jer se zbog sporta ne isplati riskirati zdravlje. Ako se prvenstvo nastavi, u što ja sumnjam, morat ćemo odraditi barem tjedan-dva nekih mini-priprema. U uobičajenim okolnostima, teško nam se vratiti u radni ritam nakon ljetne stanke, a sad će pauza sigurno biti duža, pa će sve biti još teže.

U mađarskom prvenstvu treba se odigrati još šest kola, a mrtvu utrku vode Stepančićev Pick Szeged i aktualni prvak Veszprem.

- Trenutačno imamo isti broj bodova, ali Veszprem ima jednu utakmicu manje i da se prvenstvo sada okonča, on bi bio prvak, jer bi se gledali međusobni susreti. Dobio nas je na domaćem parketu s pogotkom razlike, a uzvrat se nije uspio odigrati jer je na rasporedu bio u posljednjem kolu, otkrio nam je Stepančić. - Ako se prvenstvo nastavi, trebat će nam pobjeda s dva gola razlike za prednost domaćeg terena u doigravanju. Naime, u Mađarskoj po okončanju regularnog dijela sezone dva najbolja kluba igraju dvije utakmice za prvaka, a druga se igra kod onog koji je bio bolje plasiran. U Savezu pošto-poto to žele odigrati, jer je veliki rivalitet između ova dva kluba. Još ne znamo kako će se sve to rasplesti, ali po nekim neslužbenim informacijama koje kolaju, navodno bi se tijekom ovog tjedna trebala donijeti definitivna odluka. Ako dođe do lobiranja, Veszprem je tu puno jači od nas, no ostaje nam da vidimo što će biti.

U cijeloj ovoj situaciji, Stepančić priznaje kako mu je totalno svejedno tko će osvojiti naslov prvaka.

- Svi mi pratimo što će odlučiti oni iznad nas, ali prvenstveno razmišljamo o zdravlju, da su nam naši najbliži dobro i da sve ovo skupa što prije prođe. Nitko se previše ne opterećuje time tko će koga pobijediti ako se utakmice opet počnu igrati i tko će biti prvak. Po meni, to je u ovom trenutku najmanje bitna stvar i glupo mi je o tome uopće i razmišljati, jer mislim samo da su moji doma dobro, da smo svi zdravi i da se pridržavamo svih tih pravila koja su na snazi, naglasio je Stepančić. - Kad vidimo slike, koje svaki dan stižu iz Španjolske i Italije te kakav strah tamo vlada, razmišljati o sportu u ovom trenutku bilo bi možda i malo nehumano. Slobodno bi se moglo tako reći i stvarno ne znam tko bi u cijeloj ovoj situaciji mogao ostati fokusiran na sport.

Veliki biznis

No, Stepančić je svjestan da je sport veliki biznis u kojem se okreće ogroman novac, kojeg se nitko ne želi tako lako odreći. Shodno s time, u rukometnoj Ligi prvaka, koja je stigla do nokaut faze, već su utanačeni novi termini. Prve utakmice osmine finala na rasporedu su 3. ili 4. lipnja, dok bi se uzvrati igrali 6. ili 7. lipnja. Četvrfinalni dvoboji na rasporedu su 24. i 25. lipnja, odnosno 27. i 28. lipnja, nakon čega bi uslijedila dvomjesečna pauza pred "final four", koji bi se igrao u Kölnu 22. i 23. kolovoza.

- Po meni će to biti teško izvedivo, a jedan od razloga leži u činjenici što 1. srpnja kreće nova sezona i puno je već igrača dogovorilo prelazak u novi klub. Recimo, nama Maqueda odlazi u Veszprem i što ako mi izborimo "final four", da li će on moći igrati za nas, jer je tehnički riječ o staroj sezoni, ili ne. Ili što će biti ako neki igrač izbori "final four" s jednim klubom, a onda ga treba igrati s drugim. Puno je tu stvari koje će biti pod velikim upitnikom i ne znam kako će se razriješiti, a da pravila budu poštivana, istaknuo je Stepančić. - Vidio sam da Talant Dušebajev, trener Kielcea, predlaže da se umjesto "final foura", odigra "final eight". Ne čini mi se to loše, ali ostaje nam da vidimo što će rukometni čelnici odlučiti. Oni se moraju izjasniti do 15. svibnja te nam ne preostaje ništa nego da čekamo taj datum, pa ćemo biti pametniji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of