PROŠLO JE DVADESET GODINA!

Uskoro izlazi knjiga Sanjina Španovića "Uvijek ćemo imati Portugal", koja je dobrim dijelom pisana u Istri

| Autor: Glas Istre
Sanjin Španović i Lino Červar razgovarali su u Poreču početkom godine

Sanjin Španović i Lino Červar razgovarali su u Poreču početkom godine


Na današnji dan prije dvadeset godina senzacionalno su postali rukometni prvaci svijeta u Portugalu i pokrenuli kult praćenja tog sporta svakog siječnja. Ta jedinstvena priča puta od doslovnog ponora i razočaranja protiv autsajdera Argentine i Saudijske Arabije do skalpova aktualnih svjetskih i olimpijskih prvaka i konačnih trijumfa protiv Španjolske i Njemačke, uskoro će biti i objavljena u novoj knjizi koja uskoro izlazi u prodaju.

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca, biografije velikog Velimira Zajeca, nekadašnji novinar Sanjin Španović ovih dana završava knjigu naslova "Uvijek ćemo imati Portugal - od ponora do svjetskog vrha", za čije je potrebe odradio preko 20 razgovora s ključnim akterima koji su kovali to zlato, od Line Červara i Ivana Balića, preko svih igrača, trenera i dužnosnika u rukometu tih godina.

- Stvarno sam mislio da neko vrijeme neću pisati i da ću se posvetiti nekim drugim projektima na kojima radim. Ali, jedan Facebook status Marija Kelentrića i kava s Nikšom Kalebom prije nekoliko mjeseci su me jednostavno natjerali da se primim tog velikog uspjeha, da ga istražim i ispričam čitateljima. Kad smo još shvatili da je okrugla, dvadeseta obljetnica, nije bilo promila šanse da odustanem. Primamila me ta, ali doslovno holivudska priča. Da su to napravili Amerikanci ili Britanci, a ne Balić, Metličić, Lacković i ekipa, odavno bi već bio snimljen jedan dokumentarni i jedan igrani film. Hrvatska je bila zadnja na Europskom prvenstvu godinu dana prije, otišla je s potpuno nepoznatim trenerom u katastrofalnim uvjetima bez ikakve pompe, izgubila u prvom kolu od Argentine, gubila na poluvremenu od Saudijske Arabije i onda pregazila sve i postala prvak svijeta, govori Španović.

Sanjin Španović i Lino Červar razgovarali su u Poreču početkom godineIvano Balić i Španović u Poreču

Zanimljivo, Španović je većinu knjige pisao u - Istri. Naime, u siječnju je iskoristio pripreme rukometne reprezentacije u Poreču kako bi se susreo i porazgovarao s Linom Červarom i Ivanom Balićem. Kaže da je tim razgovorima iznimno zadovoljan.

- Kao i svi ostalim sugovornicima, i njima je bilo drago čuti da se netko primio knjige o njima i njihovom uspjehu. Ali isto tako i oni su se začudili na prvi spomen da je prošlo 20 godina. Tu svi igrači zastanu i pitaju zar je toliko godina prošlo. Onda počnu sumnjati koliko se toga mogu sjetiti, da bi tada kroz razgovor otkrivali i najsitnije detalje, anegdote i sami se sebi smijali i čudili koliko toga pamte, kaže Španović.

Najviše se detalja, kaže, prisjeća Nikša Kaleb, koji ima računalo u glavi, ali za njim ne zaostaju ni Blaženko Lacković, Goran Šprem i Petar Metličić.

Sanjin Španović i Lino Červar razgovarali su u Poreču početkom godineNaslovnica skorašnje knjige

- Oduševili su me ne samo kao sportaši, tada kada sam ih i ja kao klinac gledao, već i kao ljudi. Stvarno mi je bilo ugodno ćaskati s njima i po par sati, podsjećati ih na neke stvari. Ta priča o njihovom uspjehu je iznimno slojevita, knjiga prati i uspjehe u Atlanti 1996., ali i neuspjehe godinama poslije do tog zlata i pokazuje jednu širu priču našeg sporta, dodaje Španović.

Knjiga "Uvijek ćemo imati Portugal" trebala bi izaći početkom ožujka, a već sada se zainteresirani mogu predbilježiti za svoj primjerak s prigodnim popustom kod izdavača Studio Moderne na linku www.rukomet2003.com. Također, na proljeće je predviđeno i nekoliko promocija knjiga po Umagu, gdje bi glavnu ulogu trebao preuzeti ipak zaštitni znak Istre i rukometa - Lino Červar, koji ne krije da se raduje toj knjizi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater