KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ugrijte se jednostavnim jelom na žlicu koje je puno proteina. Nakon ovakvog obroka NEĆE VAM NEDOSTAJATI ENERGIJE!

| Autor: zadovoljna.hr

Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina.

U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice i šaku bulgura te uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo. U tako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

Sastojci:

300 g smeđe leće

1 poriluk

2 režnja češnjaka

2 mrkve

komad celera

1 žličica slatke mljevene paprike

200 ml pasirane rajčice

3 žlice bulgura

3 srednje velika krumpira

sol, papar

1 lovorov list

3 žlice maslinova ulja

Po želji:

1 par domaćih prodimljenih kobasica

Priprema:

Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.

Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter