Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Tradicionalni njoki od krumpira

| Autor: Glas Istre
(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


Njoki, bili od krumpira ili ricotte, omiljena su vrsta tjestenine u mnogim istarskim (a i šire) kućanstvima. Mogu se jesti uz šugo, vrhnje, ili bilo koji drugi umak. Mogu biti glavno jelo ili prilog, a odabirom njoka nikada nećete pogriješiti.

Stoga vam za lijenu nedjelju donosimo jednostavan recept za domaće njoke koje možete ili iskoristiti odmah danas, ili ih zamrznuti i ostaviti za kasnije. Kako god, sigurni smo da ćete u njima uživati.

Sastojci za 6 porcija:

  • 1 kg brašnastog starog žutog krumpira
  • 300 g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica soli

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori dok skroz ne omekša, pa kad se malo ohladi ogulite koru. Izgnječite krumpir (da njoki budu rahliji, preporuča se gnječilica za krumpir) te ga stavite na plitki tanjur i pustite da se potpuno ohladi (da upije manje brašna).

Ohlađeni krumpit stavite u zdjelu ili ga na dasci oblikujte u krug i napravite rupu u sredini. U rupu dodajte jaja, narezan maslac i sol, pa posipajte pola kile brašna.

Počnite mijesiti tijesto i pomalo dodavajte brašno. Ovisno koliko je krumpir mokar, možda vam bude trebalo još brašna. To ćete vidjeti u hodu. Kada tijesto bude dovoljno glatko da se ne lijepi za ruke, prestanite mijesiti.

Tijesto podijelite na trakice i radite "zmije" na površini koju ste prethodno posuli brašnom. Zmijice režite na komade dužine po želji. 

U velikom loncu zagrijte posoljenu vodu i kada ona zakipi ubacite njoke. Gotovi su kada isplivaju na površinu. Dobar tek!

Izvor: Index

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom