Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Zdravi povrtni quiche u bezglutenskoj varijanti

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Quiche od povrća odličan je za užinu, ručak ili večeru, a u ovoj varijant moći će uživati i oni koji izbjegavaju gluten.

Kroz povrtni quiche u organizam ćete unijeti pregršt svježih namirnica, a njegova izrada ne zahtijeva pregršt kompliciranih sastojaka niti kuhanje od nekoliko sati.

Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće.

Stoga, ako tražite lagan, ali zasitan obrok, okušajte se u izradi slasnog povrtnog quichea.

Sastojci

  • 2 žlice ghee maslaca ili ulja od avokada
  • 2 male tikvice, narezane na tanke kolutiće
  • pola glavice nasjeckanog manjeg luka
  • 2 mljevena češnja češnjaka
  • 90 g mladog špinata
  • 200 g malih rajčica, narezanih na tanke ploške
  • 1 žlica mljevenog svježeg bosiljka
  • 8 jaja
  • 60 ml biljnog mlijeka
  • pola žličice soli
  • svježe mljeveni papar po ukusu

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Dok se pećnica grije, obilno namastite posudu za pitu ili kalup za quiche.

U velikoj tavi rastopite jednu žlicu maslaca ili ulja po izboru na srednje jakoj vatri.

Zatim rasporedite kolutiće tikvica u jednom sloju na dno tave i pecite dok ne postanu smeđe. Okrenite kolute tikvica i pecite s druge strane pa ih izvadite iz posude.

Smanjite vatru pa dodajte preostalu jednu žlicu masnoće i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i miješajte jednu minutu, a zatim dodajte mladi špinat i kuhajte dok ne uvene. Maknite s vatre.

Ravnomjerno rasporedite smjesu luka/špinata na dno podmazane posude za quiche. Na vrh poslažite kolute kuhane tikvice i kriške rajčice (mali dio pustite za vrh) te pospite mljevenim svježim bosiljkom.

U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i papar. Prelijte smjesu preko vrha povrća i malo protresite da se slegne. Na vrh stavite preostale krugove tikvica i kriške rajčice.

Pecite 35-40 minuta, te malo ohladite prije rezanja na kriške. Ukrasite svježim bosiljkom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini