gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Šumska Vongola

| Autor: The Outlaw Chef


Marcus Aurelius je jednom prilikom zapisao:

"Sve što čujemo je samo nečije mišljenje, a ne činjenica. Sve što vidimo je perspektiva, naš osoban način viđenja okoline, a ne gola istina. Naše razumijevanje događaja, proživljena iskustva i sve ostalo oko nas… filtrirano je kroz naš osobni mentalni filter. To nas navodi da se zapitamo, tražeći dublje razumijevanje, radije nego da prihvatimo činjenice , mišljenja i stvari i vrijednosti koje trenutno uvezemo u naš um iz okoline"… Tako i ja … šećući se šumom vlastitog uma i razmišljajući kako da pripremim morske školjke "vongole" razmišljam i pitam se… moraju li te "vongole" biti morske, zašto recimo nebi bile šumske… i kako bi izgledale nutritivno i po okusu da dolaze iz šume… da dolaze iz šume mojeg unutarnjeg uma…

Šumska VongolaŠumska Vongola

Sastojci za jednu osobu:

  • 1 veći krumpir
  • Pola ljutog crvenog feferona
  • 1 jezgra oraha
  • 10ak svježih listova kadulje
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 i pol jušna žlica livadnog meda
  • 1 čajna žličica cvijeta morske soli
  • 5 dkg svježe borovnice
  • 10 dkg gaude
  • jedan ti koji ćeš praviti ovo jelo dragi čitatelju ili čitateljice

Priprema:

Dobro operite krumpir, ostavite mu koru, pa ga oštrim nožem uzduž razrežite na deblje fete, nešto malo tanje od vašeg kažiprsta. Ako ste Frankenstein, Hulk ili Godzilla, onda neka fete budu nešto tanje od vašeg malog prsta…

Dobivene fete krumpira zatim stavite u manji lonac u kipuću slanu vodu i dodajte unutra 8 do 9 svježih listova kadulje (ako nemate svježih mogu i oni sušeni). Kuhajte tako desetak minuta, pa fetu krumpira izvadite iz vode i pustite nekih pet do sedam minuta na manjem tanjuriću na papirnatom ubrusu da upije višak vode i da se malo ohladi.

Nakon tih sedam minuta, stavite manju tavu na srednje jaku vatru i u nju jušnu žlicu maslinovog ulja. Dok se ulje u tavi grije maknite papirnati ubrus ispod ploške krumpira pa obje (gornju i donju) polovicu krumpira namažite livadnim medom.

Nakon što namažete medom obje plohe krumpira, svaku stranu lagano posolite prstohvatom cvijeta morske soli.

Stavite tako pripremljenu plošku krumpira na vrelo maslinovo ulje i pecite sa svake strane dok krumpir mjestimice ne posmeđi… to vam je u vremenu cca. 2,5 do 3 minute po svakoj strani. Kad krumpir okrenete na drugu stranu, na onu gornju stavite cca. 5 do 7 dkg gaude kojeg ste naribali… mada se glede tog sira izjasnim ljudskim normalnim načinom, a ne ovim "apotekarskim" - stavite prstohvat i pol naribanog sira (znat ćete da ga ima dovoljno na krumpiru kada gotovo prekrije površinu).

Na sir stavite nekoliko (3 do 5) bobica svježe borovnice, isključite izvor grijanja tave i poklopite manjim poklopcem na 40ak sekundi da se sir bolje otopi.

Nakon 40ak sekundi izvadite krumpir sa sirom i borovnicom na manji tanjur i papirnati ubrus da upije višak ulja te ga držite tako na tom ubrusu minutu i pol, dvije… To ne znači da ove dvije minute možete na godišnji odmor pa "odriftati" mislima negdje drugdje, ne… imate još posla.

Čim ste stavili krumpir na ubrus, ponovo upalite izvor grijanja, a tavu u kojoj ste pekli krumpir stavite na srednje jaku vatru pa dodajte još pola jušne žlice ulja, jušnu žlicu meda i prstohvat cvijeta morske soli i sve dobro pomiješajte… Za petnaestak sekundi toplina bi trebala sve rastopiti da se dobije kompaktna polugusta tekućina u koju ubacite nekoliko listova svježe kadulje.

Pržite ih tako preostalih minut i četrdeset i pet sekundi pa ih kuharskom pincetom ili nekom drugom pincetom stavite na ravan manji tanjurić da se ohlade i očvrsnu.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravan tanjur postavite pet šest listova kadulje u kojoj ste kuhali krumpir. Na te listove postavite krumpir s rastomljenom gaudom i borovnicom.

Na sredinu krumpira na gaudu postavite jezgru oraha , a okolo borovnica postavite 3 do pet tanko narezanih ploški sviježeg crvenog ljutog feferona. Na veš krumpira i sa strane stavite listove kadulje koje ste pržili u maslinovom ulju, medu i cvijetu morske soli (oni su sada hrskavi, a njihova blaga slankasto, gorkasto-slatka eterika spremna je sljubiti okuse borovnice, ljutinu feferona i blage slankasto-slatke struje okusa koji se sad nalazi u krumpiru).

Dobar vam tek dragi ljudi… neka vam ova "Šumska Vongola" da snage da pokorite i ostatak ovog dana s osmjehom na licu i blagoj radosti unutar vašeg cijenjenog uma… Cool running … Vaš Outlaw

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater