KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Isprobajte najfinije "klipiče" na svijetu. Ovaj jednostavan recept ima oznaku izvornosti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Marko Jurinec / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Marko Jurinec / Pixsell)


"Varaždinski klipič" upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije,  a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Pečeni klipič je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla.

Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini! - piše Gastro.hr

Sastojci:

• 1 kg pšeničnog glatkog brašna
• 600 ml mlijeka
• 250 ml ulja
• 80 g svježeg kvasca
• 25 g soli
• 1/2 jaja
• kumin
• malo šećera

Priprema: 

Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim i toplim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s toplim mlijekom zamijesite mekano tijesto.

Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavite da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u hljepčiće i njih opet stavite da se dižu.

Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara. Složite ih na lim i stavite da se opet dižu.

Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.

Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of