Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Pileći ražnjići uz mediteranski umak

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Pileća prsa odličan su odabir za ručak čitave obitelji, a kada se posluže kao ražnjići uz omiljeni tzatziki umak, za stol će brzinom munje dojuriti i oni najmlađi.

Osim što je ukusna i slaže se sa gotovo svim namirnicama, piletina je i odličan izvor nutrijenata. Prvenstveno, proteina koji s pilećim mesom stižu u nemasnom obliku i to u količini od 22.5 grama na 100 grama piletine.

Piletina se odlično sljubljuje s brojnim umacima, a tradicionalni mediteranski tzatziki umak koji porijeklo vuče iz Grčke, osvaja svojim laganim okusom.

Sastojci:

  • 4 komada pilećih prsa
  • 1 limun
  • 2 čajne žličice origana
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 zelena, žuta i crvena paprika

Mediteranski umak:

  • Polovica krastavca
  • četvrtina režnja češnjaka
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1 do 2 čajne žlice maslinovog ulja
  • Drveni ili metalni štapići za ražnjiće

Priprema:

Pileća prsa nasjeckajte na malene komade u obliku kvadrata kako bi ih kasnije lakše stavili na ptapiće. Ogulite limun i zatim ga iscijedite preko komadića piletine jer će im to dati dovoljnu vlagu tijekom pečenja i kasnije, aromatičan okus.

Zagrijte štednjak te pripremite tavu u kojoj ćete peći piletinu. U tavu možete dodati malo ulja da se piletina ne zalijepi, a zatim ju pecite petnaestak minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

Pripremite zelenu, crvenu i žutu papriku tako što ćete ju oprati te narezati na kockice. Kada je piletina pečena, slažite komadiće na drvene štapiće tako da slažete komad piletine pa jednu boju paprike pa zatim opet piletinu i potom drugu boju paprike kako bi dobili na atraktivnosti i raznobojnosti ražnjića.

Ražnjiće stavite na ugrijanu tavu u kojoj ste pekli piletinu i “grillajte” ih nekoliko minuta dok paprika ne poprimi tamniju nijansu.

Za tzatziki umak će vam trebati posuda u kojoj ćete ga miješati te velika žlica. Krastavac narežite prvo po dužini, a zatim i po širini tako da imate što manje komadiće pa ga ubacite u posudu. Dodajte izribani češnjak, sol i papar te umiješajte kiselo vrhnje. Za dodatan okus, stavite koju kapljicu maslinovog ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum