Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Sočna babka s cimetom podiže raspoloženje u tmurne dane

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Uživanje u ukusnim pecivima s cimetom uz popodnevnu kavu navika je koja više nije poznata samo u Švedskoj, već se s razlogom proširila po svijetu.

Ali zašto ne biste mala peciva pretvorili u pravi pravcati kolač? Donosimo smo odličan recept za babku s cimetom.

Osnova je sočno dizano tijesto, a nadjev se doslovno topi u ustima.

Sastojci:

Za dizano tijesto

  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 500 g brašna
  • 75 g maslaca
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 3 žlice cimeta

Za glazuru:

  • 1 žlica vrhnja ili crème fraîche
  • prosijani šećer u prahu
  • 1/2 žličice cimeta

Priprema:

Izmrvljeni kvasac stavite u zdjelu i prelijte s malo toplog mlijeka. Dodajte šećer i miješajte dok ne postane glatko. Sada dodajte jaje, dva žumanjka, preostalo mlijeko, malo soli i brašno te zamijesite tijesto. Dodajte maslac sobne temperature u malim komadićima dok tijesto ne dobije željenu gustoću. Pažnja, budite strpljivi, ovo može potrajati! Pokrijte i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. Sada zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a u međuvremenu napravite sočan nadjev od mekog maslaca, šećera i cimeta.

Sada se tijesto s kvascem može razvaljati u veliki pravokutnik. Nadjev ravnomjerno rasporedite, ostavljajući razmak na rubovima. Tijesto sada pažljivo zarolajte uzduž i oblikujte ga u vijenac koji pažljivo zarežite sa strane. Stavite u maslacem namazan kalup.

Pecite oko 30 do 35 minuta. Za glazuru izmiksajte vrhnje u maloj posudi dok ne postane kremasto. Zatim postupno dodajte cimet i još malo šećera u prahu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Premažite preko ohlađenog kolača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater