BOŽIĆNA ČAROLIJA U ZAGREBU

ZAGREBAČKI ADVENT: Tradicionalne hrvatske igračke, predstave i izložbe po cijelom gradu... za nezaboravne uspomene

Posjetitelje očekuju i Gavelline predstave u Tunelu Grič, Advent u kazalištima Mala scena i Vidra, predstave u HNK-u, izložbe, Projekt Ilica: Q’Art i mnoga druga događanja. Uz druženje s igračkama i likovima iz najomiljenijih priča i bajki, najmlađe očekuje Mali muzej čuda i Adventska bajka u Mini Expressu, Muzej vlakića, žive božićne jaslice i mnoštvo drugih programa

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Zagrebački Advent

Zagrebački Advent


Dok se duh blagdana i ove godine širi gradom te polako ali sigurno pronalazi put do najskrivenijih kutaka i svakog njegovog stanovnika, paljenjem prve adventske svijeće u subotu započinje bogat program obilježavanja još jednog zagrebačkog Adventa. Manifestacija koja je tijekom proteklih godina glas o hrvatskoj metropoli pronijela svim kontinentima svijeta, i ove će godine Zagreb odjenuti u najljepše blagdansko ruho te na njegove ulice, trgove, u dvorišta i parkove u nešto više od mjesec dana prosuti pregršt darova i iznenađenja.

Ovogodišnji će zagrebački Advent, zajedno s novogodišnjim događanjima, trajati sve do 7. siječnja naredne godine.

Koncerti na Zrinjevcu

U središtu ovogodišnje blagdanske priče naći će se igračke i to ne bilo kakve, nego one koje su u prošlosti nastajale u Zagrebu i s kojima su odrastale i kojima su se veselile brojne generacije Zagrepčana i ostalih mališana iz tog vremena. Njihovim velikim replikama pripast će glavna uloga na nekoliko lokacija ovogodišnjeg Adventa kako bi najmlađe posjetitelje razveselila, a u starijima pobudila sjećanja na djetinjstvo i na božićne blagdane koje su provodili sa svojim najmilijima.

No, to je samo jedna od čarolija Adventa s kojom će Zagreb uploviti u ovogodišnje blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Uz tradicionalne hrvatske igračke poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja pa će tako u nešto više od mjesec dana biti održano čak 14 glazbenih programa s čak 129 koncerata. Jedna od tih blagdanskih poslastica odnosi se na Advent na Zrinjevcu, gdje svakog petka, subote i nedjelje Zagrepčane i njihove goste očekuju koncerti poznatih hrvatskih izvođača.

Među programima i ove je godine nekoliko uzbudljivih noviteta pa su tako prvi put na “adventski meni” uvršteni Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti, Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles koji se organizira u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika koji se organizira u suradnji sa zagrebačkim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji dočekuju goste s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem.

Kao i svake godine zagrebačkoj adventskoj priči poseban štih dat će pojedini zagrebački muzeji poput Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Muzeja prekinutih veza i Muzeja čokolade koji su se uključili s prigodnim programima. Vrhunskih kulturnih poslastica neće nedostajati ni na nekim drugim adresama.

Muzeji čuda i vlakića

U sklopu programa posjetitelje Adventa očekuju Gavelline predstave u Tunelu Grič, Advent u kazalištima Mala scena i Vidra, predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu, izložbe, Projekt Ilica: Q’Art i mnoga druga događanja. Uz druženje s igračkama i likovima iz najomiljenijih priča i bajki, najmlađe na zagrebačkom Adventu očekuje Mali muzej čuda i Adventska bajka u Mini Expressu, a tu su i Muzej vlakića, žive božićne jaslice i mnoštvo drugih programa kroz koje će oživjeti dječja mašta.

Puno truda kao i svake godine uložila je u organizaciju Adventa Turistička zajednica grada Zagreba koja je zajedno sa svojim partnerima prigodno uredila ukupno jedanaest lokacija u Donjem te još četiri adventske lokacije na Gornjem gradu. Sve posjetitelje pozivaju da i ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu doći u Zagreb osigurali su online prijenose mnogih događanja na svojim društvenim mrežama.

Bogat kulturno-glazbeni program po raznim će se lokacijama u gradu, naravno, održavati u skladu s najnovijim službenim mjerama i preporukama te su svi programi podložni promjenama. Detaljne satnice svih programa, kao i aktualne informacije mogu se pronaći na internetskoj adresi www.adventzagreb.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum