OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA

U KOMŠILUKU JE SVE DOPRTO Skijališta otvorena, "birtije i kafane" rade punom parom i nitko se ne boji Korone

Jahorina je doskočila zahtjevima hrvatskih vlasti i osigurala laboratorij za PCR test na samom skijalištu. Svaki skijaš jednostavno doskija do stražnje strane hotela termag, gdje se nalazi laboratorij za uzimanje uzoraka za PCR test. Ljubazne medicinske sestre su tako i nama uzele bris. Nakon 10 sati, rezultate testa smo dobili na mail i time mogli krenuti u Hrvatsku. Cijena testa iznosi 60 eura, a ne 100 kao primjerice u Puli

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ


U doba opće pandemije i zatvorenih skijaških resorta diljem Europe, ipak se taj sport nije u potpunosti "ugasio" na godinu dana. Skijanje je moguće u primjerice bogatoj Švicarskoj. No, te su skijaške destinacije ipak, možda malo i preskupe za džep prosječnog istarskog skijaša. Ali, kakvi bi mi to bili snalažljivi Istrijani da nismo pokušali naći alternativu, za ovu skijašku sezonu. Potaknuti primjerom dečki iz Ski kluba Istra koji su unazad tri tjedna, iz Čabrunići krenuli put Jahorine na vikend skijanje, odlučili smo se uputiti na skijanje u susjednu Federaciju Bosne i Hercegovine. Točnije na Jahorinu, na svega pola sata vožnje od Sarajeva, iznad mjesta Pale na Romaniji na području Republike Srpske.

Jahorina je smještena u srcu Balkana, na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, sa najvišim vrhom Ogorjelica na 1.916 metara nadmorske visine. Jahorina se osim legendarne zimske Olimpijade iz 1984. godine, može pohvaliti najsuvremenijim sustavom umjetnog zasnježenja kojim je povezano cijelo skijalište, odnosno svih 46 kilometara alpskih i 10 kilometara nordijskih staza. Na Jahorini sustav uspinjača može prevesti oko 17 tisuća skijaša na sat. Skijaške staze su povezane s jednom kabinskom gondolom, tri šesterosjedne žičare, jednom dvosjednom i sa tri ski lifta. Također imaju dva ski vrtića sa pokretnom trakom. A za avanturiste i ljubitelje adrenalina, dostupna je i staza za noćno skijanje koje se održava svake večeri od 18 do 21 sat.

Kad govorimo o težini staza, Jahorina se može pohvaliti s nekoliko plavih i crvenih staza, a također pruža dodatnu mogućnost skijanja na dvjema stazama crne markacije. Radi se o olimpijskom veleslalomu i slalom stazi na kojoj su tijekom Olimpijade na njima su se takmičile žene. Poznato je naime, da su muški skijaši takmičenje imali na susjednoj Bjelašnici. Skijaške staze su izuzetno dobro pripremljene i "ispeglane" čime se Jahorina slobodno može svrstati uz bok najpoznatijih alpsikih skijališta.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Za našeg boravka na Jahorini zatekli smo mnoštvo skijaša iz Istre i drugih dijelova Hrvatske. U razgovoru s njima doznajemo kako Jahorina nije "trenutačna covid destinacija", već neki od naših sugovornika na Jahorinu dolaze već godinama. Nama je međutim to bio prvi put, i dojmovi su i te kako pozitivni.

Sama organizacija skijanja u ovo pandemijsko doba, je na visokoj razini. Naime, na stupovima žičara iz razglasa se neprestano čuje apel organizatora za pridržavanjem propisanih mjera. Usto, OC Jahorina je doskočila zahtjevima hrvatskih vlasti i osigurala laboratorij za PCR test na samom skijalištu. Svaki skijaš jednostavno doskija do stražnje strane hotela termag, gdje se nalazi laboratorij za uzimanje uzoraka za PCR test. Ljubazne medicinske sestre su tako i nama uzele bris. Nakon 10 sati, rezultate testa smo dobili na mail i time mogli krenuti u Hrvatsku. Cijena testa iznosi 60 eura, a ne 100 kao primjerice u Puli.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

O planovima za Jahorinu i o tome što se trenutačno planira investirati na tom skijalištu, razgovarali smo s direktorom Olimpijskog centra Jahorina Dejanom Ljevnaićem. Po njegovim riječima u budućnosti se planiraju ozbiljne investicije.

- Zimska sezona na Jahorini je krenula 29. studenog i ovih se dana bilježi gotovo stoti dan skijanja u kontinuitetu. Također u kontinuitetu organiziramo i noćno skijanje svakog dana u terminu od 18 do 21 sat. U planu nam je da omogućimo skijanje dok god budemo imali uvjete, nadamo se do daleko u travanj.

Smještajni kapaciteti na Jahorini su trenutačno u potpunosti popunjeni ali i na Palama što mi je posebno drago.

Do sada je na Jahorini od početka sezone skijalo više od 200.000 skijaša. Ukupan promet Olimpijskog centra Jahorina povećan je za 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Siječanj smo završili sa povećanjem od 29 posto što je sjajno, ako uzmemo u obzir da je prošlogodišnja najuspješnija sezona u povijesti Olimpijskog centra Jahorina, ističe Ljevnaić.

Trenutačno na skijaškim stazama Jahorine ima 70 centimetara utabanog snijega, a u narednim danima očekuju prelijepo sunčano vrijeme pogodno za skijanje i uživanje na planini. Za vikend je najavljen pad temperature tako da će svakako u funkciji biti i naš sistem zasnježenja.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

- Naše skijalište radi svojim punim kapacitetom i skijašima su na raspolaganju sve skijaške staze, dakle svih 46 kilometara dobro pripremljenih staza. Nadamo se da će se dobar trend nastaviti i u narednom periodu ali svakako apeliramo na sve koji su već na Jahorini ili planiraju svoj dolazak, da se strogo pridržavaju svih mjera koje je propisala Vlada ali i dodatnih mjera koje mi kao ski centar preporučujemo, ističe Ljevnaić.

Sami smo se uvjerili kako se provode Covid mjere na stazama i u ugostiteljskim objektima, pa slobodno možemo reći da se djelatnici OC-a Jahorina trude maksimalno. No, ipak ima neodgovornih skijaša koji uopće ne mare za bilo kojim mjerama. Time u svezi Ljevnaić ističe kako su oni postavili granična vrata na polazištima uspinjača, dijele maske na žičarama i drugo.

- Prema odlukama Vlade Republike Srpske trenutno nije obavezno nositi masku na otvorenom, ali se to preporučuje što mi svakodnevno radimo. Uveli smo čak i Covid Control zaposlene čiji je posao isključivo voditi brigu o poštovanju Covid procedure. Prvi u Europi smo nabavili poseban uređaj za dezinfekciju kabina gondole i zaista želimo da naši gosti budu bezbrižni. Skijaši koji dolaze na Jahorinu su zaista jako disciplinirani, zaključio je Ljevnaić.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Jahorina ima ambiciozan investicijski plan za naredno razdoblje. -Plan je da prvo izgradimo gondolu od Pala do Jahorine i da nove investitore prebacimo na Pale, a da vrh Jahorine zaštitimo. Ta gondola bi mogla biti gotova za narednih godinu dana. Planiramo postaviti još dva šesterosjeda, a uz njih pravimo nove staze koje će biti osnježene. Usto imamo i jedan projekt koji je važan za Jahorinu, nešto slično Konacima na Kopaoniku.

Riječ je o hali u kojoj će biti tereni za pripreme sportaša, gdje će biti najmodernija teretana u ovom dijelu Europe, dječja igraonica, fitness i spa centar. Plan predviđa parkiralište na dvije razine, trg s lokalima koji će biti natkriveni, iznad 47 apartmana i na kraju dvije velike kule. U jednoj market i kockarnica, a u drugoj velika diskoteka. Uz to, u planu je da šestosjed Poljice bude zamijenjen modernom gondolom, da na mjesto lifta Rajska dolina izgradimo sidro i da dodatno osnježimo još sedam kilometara staza, istaknuo je Ljevnaić.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Jahorina se uvelike priprema i za ljetnu sezonu koja također privlači mnogo gostiju. Ljevnaić ističe da su pripreme u punom jeku.

- U planu je izgradnja avantura parka i obogaćenje ljetnih adrenalinskih sadržaja izgradnjom atrakcija Nauticjet i Buterfly. Na Jahorini imamo i dva predivna ponija koji će obogatiti i našu ljetnu ponudu a tu su svakako i naše atrakcije planinski bob, tower, loopster, skydive, tjubing, teretane na otvorenom, panoramska vožnja šesterosjedom i označene planinske pješačke i biciklističke staze. Uveliko pripremamo i novo izdanje Jahorina Ultra Trail koje je zakazano za 24. i 25. srpnja i ovog ljeta sve trkače očekuje poboljšan i izmijenjen koncept trke, kaže Ljevnaić.

Za razliku od Hrvatske, na Jahorini sve radi. Hoteli, kafići, restorani, krčme, birtije, kafane?

- Bato, ne možeš da radiš što hoćeš. Sve radi po posebnim uslovima, ne duže od 9 uvečer. Tada "dernek" završava. Do tada udri. Jahorina je posebna planina, ovde nema Korone. Trošimo puno rakije, slanine i belog luka, rekao nam je konobar u jednom kafiću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater