NA BIJELIM PADINAMA

ISTRANI SE SKIJAJU Većina je u Italiji, neki u Austriji, a neki su na Jahorini

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Skijanje Istrijana u Nassfeldu

Skijanje Istrijana u Nassfeldu


Istarski skijaši ove su godine jedva dočekali zimu i, unatoč restrikcijama zbog korone, doslovce su pohrlili na bijele padine Alpa. Uglavnom su im kao inače, omiljene destinacije one u Italiji, Sloveniji i nešto manje u Austriji. Bilo je i onih koji su se odlučili na skijanje u BiH, točnije na Jahorini, koja je zadnjih godina postala svojevrsni hit kod istarskih skijaša.

Istarski skijaši su organizirano na skijanje otišli uglavnom uz Ski klub Umag, Ski klub Labin, Ski klub Istru iz Pule te putničku agenciju Zeatours iz Pule. Dio Puljana skijao je na Jahorini odmah nakon Nove godine, a drugi dio odlazi početkom veljače.

- Na Jahorini smo bili i prošle godine kada su gotovo sva skijališta u Europi, izuzev u Švicarskoj, bila zatvorena. Jahorina je puno uložila u sustav uspinjača i ondje nam je dobro. Kad pričamo o novcu, skijanje u BiH nam dođe upola manje nego u Tirolu. Nakon Jahorine nastavljamo sa skijanjem i to vikendima kada ćemo imati organizirana dnevna skijanja s učiteljem. To će biti u Tarvisiju i Nassfeldu gdje smo također već odradili dnevna i vikend skijanja u ovoj sezoni, kaže Maja Špadina iz Ski kluba Istra.

Nekoliko informacija o ovogodišnjem skijanju u Livignu dao nam je predsjednik Ski kluba Umag Dubravko Grgić. Po njegovim riječima, u razdoblju od 2. do 15. siječnja, u dva termina, u organizaciji umaškog kluba i agencije Tour Istra, skijalo je oko 500 skijaša iz Istre i ostalih mjesta iz Hrvatske.

- Školu skijanja pohađalo je stotinjak djece, a nakon sedmodnevne izobrazbe bila im je organizirana trka u veleslalomu. I ove godine Livigno se dokazao kao jedno od najboljih skijališta u Italiji, pogotovo po omjeru pružene kvalitete usluge, sadržaja i cijene, rekao je Grgić.

gg

Putnička agencija Zeatours iz Pule, kao i prijašnjih godina izuzev lanjske, skijanje je organizirala na skijalištima Zoncolan, u regiji Friuli Vernezia Giulia te Folgaria u Trentinu.

- Ovog tjedna u Ravasclettu nam je manji broj skijaša, njih oko 40, dok je na Folagriji veća grupa od 185 skijaša. Uvjeti su odlični jer nema gužve, staze kao i prethodnih godina odlično su pripremljene, vrijeme je sunčano i idealno za skijanje. Šteta je da Ministarstvo obrazovanja nije imalo sluha za sve veći broj skijaša u Hrvatskoj koji odlaze na skijanje, jer su cijene u visokoj sezoni do 9. siječnja puno više. Također veće su gužve na skijalištima, kaže Floris Milohanović iz Zeatoursa.

Trenutno na stazama u Folgariji gotovo su samo naši gosti tako da nema gužve i svi uživaju u skijanju. Petodnevna škola skijanja na hrvatskom jeziku na Folgariji organizirana je u terminu od 10. do 14. siječnja.

- Imamo pet grupa škole i to stroge početnike, početnike, srednje i napredne skijaše. U školi skijanja je 38 djece u dobi od šest do 13 godina, kaže Milohanović.

gg

Ana Marija Chersin iz Fažane ima sedam godina i ovo joj je druga godina u školi skijanja. "Jako mi se sviđa skijanje, super je u školi i imamo super učiteljicu", kaže Ana Marija. Lina Golja iz Poreča ima šest godina i također joj je ovo druga godina u pulskoj školi skijanja. Kaže da joj je "jako dobra učiteljica Barbara i super im je nas snijegu". Nina Buždon ima šest godina i kao Lina i Ana, u školi je drugu sezonu. "Dobro mi je u školi, a najviše volim kad skijamo brzo. Barbara je super". Sebastijan Rajko ima pet godina, strogi je početnik i prvi put je na skijama. Njega uči Ivan Piper uz asistenciju Pemele Rajko. Novi termin odlaska na skijanje s organiziranim prijevozom i školom skijanja planiran je za drugi dio školskih praznika u veljači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini