BESPLATNE VOĐENE TURE SVAKOG ČETVRTKA OD 18 SATI

OTKRIJ GRAČIŠĆE! Savršena urbana cjelina s gradskim četvrtima, trgovima i crkvama

Najupečatljiviji je Plac u središtu grada na kojemu stoje crkva Majke Božje, kamena kapela sv. Antuna, takozvana biskupska kapela, i palača Salomon, koju krasni raskošno kasnogotičko pročelje. Do glavnoga se trga - Place - dolazi ulazeći kroz romanička gradska vrata, koja su ostatak nekadašnjih zidina kojima je Gračišće bilo opasano

| Autor: Tiana LAKOSELJAC
Ulica sv. Vida (Foto: TZ središnje Istre)

Ulica sv. Vida (Foto: TZ središnje Istre)


Život je na ovom brdovitom gradiću bujao još u pretpovijesti, a intenzivan život donijeli su mu Slaveni čiji se spomen čuva na obližnjem brdu Perunčevac, posvećenom Perunu - bogu gromovniku. Ljepota urbane srednjovjekovne strukture te jedinstvenost kulturno-povijesnih spomenika u okruženju predivnog krajolika, svakim danom privlači sve više znatiželjnika.

U Registru kulturnih dobara

Urbana struktura posebnost je kojom se Gračišće diči, gradić je to podijeljen na četvrti koje krase trgovi s crkvama i brojne kulturno-povijesne znamenitosti, čime je zaslužio biti upisan u Registar kulturnih dobara. Najupečatljiviji je Plac u središtu gradića na kojemu stoje crkva Majke Božje, kamena kapela svetog Antuna, takozvana biskupska kapela, i palača Salomon, koju krasni raskošno kasnogotičko pročelje. Do glavnoga se trga - Place - dolazi ulazeći kroz romanička gradska vrata, koja su ostatak nekadašnjih zidina kojima je Gračišće bilo opasano.

(Foto: TZ središnje Istre)

Uz spomenutu se crkvu Majke Božje na Placu povezuje vrlo zanimljiva priča koja se sačuvala u usmenoj predaji. Naime, jedna je žena, u veliko želji da zatrudni, jedne kolovoške noći na koljenima ophodala ulice Gračišća. Čula je da je u noći prije blagdana Velike Gospe potrebno puzati od gradskih vrata pa sve do crkvice svete Marije na Placu i po dolasku u zid zabiti čavao te će njezina želja za potomstvom biti uslišana.

U želji za djetetom, očajna i krhkog tijela, puzala je u noći prije Velike Gospe, stigla do crkvice i uz pomoć kamena zabila čavao u fugu kamenog zida, no želja joj nije uslišana. Bojala se da čavao nije zabila dovoljno dobro. Iduće je godine ponovno pokušala. Ovoga je puta čavao zabijala golom rukom. Ruka joj je bila krvava i ranjena, a ona je plakala od boli i istovremeno se smiješila, čuvši u daljini dječji plač.

Čavli se još i danas mogu vidjeti, a sigurno će nas navesti da se zapitamo kolikim je nerotkinjama ispunjena želja za potomstvom i znaju li potomci tih čavala koji je njihov.

(Foto: TZ središnje Istre)

Tijekom daljnje šetnje Gračišćem, stižemo do crkve svete Eufemije, u kojoj se čuva raspelo iz 13. stoljeća i obnovljeni oltar Bogorodice Zaštitnice koji je izvorno pripadao crkvi Majke Božje na Placu.

Nastavljamo prema jugu, ulicom Pod Fumiju. Poznata je to obrtnička ulica, u kojoj, kada zatvorimo oči i zamislimo neka starija vremena, možemo vidjeti kovača kako u zidu iznad svojih vrata kleše čekić kao simbol svoga zanata i tadašnju godinu - 1451. A kad otvorimo oči, pred nama je ona ista ulica iz 1451. godine jer je do danas očuvala izvorni izgled.

Čudesna izlječenja ptica

Ako, pak, niste vizualni tip, maketu grada iz 15. stoljeća možete vidjeti u župnoj crkvi svetog Vida. Zanimljiva je i činjenica da tu crkvu krasi čak sedam manjih baroknih oltara.

Za sve ljubitelje prirode i aktivnoga odmora, usred šume u netaknutoj prirodi u blizini Gračišća nalazi se slap Gavranovo krilo, koji se sastoji od nekoliko manjih i većih slapova i jezerca, a njihov se tok nastavlja sve do rijeke Raše. Zanimljiva je i legenda o njegovu imenovanju - ime je navodno dobio prema čudesnim izlječenjima ptica. Zašto? Slap je bio nastanjen jatima gavranova koji su crpili snagu na tom slapu. Ljudi koji su obitavali na tom mjestu svjedoče čudesnim izlječenjima ranjenih gavranova nakon što bi se s njega napojili.

(Foto: TZ središnje Istre)

Jednom je prilikom ranjeni gavran slomljenog krila sletio na slap, napojio se te se, prema predaji, samo nekoliko trenutaka nakon toga vinuo u nebesa kao da nikada nije bio ranjen.

Da biste saznali još poneku priču o Gračišću ili podrobnije istražili ove spomenute, morat ćete se pridružiti besplatnom razgledu mjesta, što je organizirano svakog četvrtka do kraja kolovoza u 18 sati, u pratnji licenciranog vodiča za Istarsku županiju, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater