RAJ ZA OPUŠTANJE I REKREACIJU

KAMO ZA VIKEND Proljetni izlet na rovinjski Zlatni Rt - Punta Corrente: Najznačajnija, najveća i najljepša park šuma u Istri

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


U Rovinju je uvijek lijepo, u svako godišnje doba pa čak i kad su gužve, meni, mada u samom gradu dugo nisam bio. Zašto? Najradije odem u prirodu, to jest na penjanje i kupanje na Zlatni Rt. Stići tamo u ranije jutarnje sate blagodat je za sva moja čula. Naročito nakon povrede noge i tromjesečne pauze od skoro svega što volim. U svemu tome ispalo je super kada shvatiš da još uvijek uspijevaš iznenaditi samog sebe. Kasnije, kasnije dođu ljudi, najprije frendovi a onda i svi ostali, a u ovo doba to su mnogobrojni penjači. Zašto baš zaljubljenici u penjanje i u takvom broju meni nije teško znati.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Penjalište na Zlatnom Rtu friendly je za sve koji ne traže u penjanju velike teškoće. Opremljeno je s više od 100 penjačkih uspona od kojih je veliki broj onih laganih. Zovem ih - usponi za sve. Penjalište je dobro opremljeno i sigurno ga kao takvo u proljeće ga posjećuju mnogobrojne penjačke škole iz nama bližeg djela Europe.

Danas sam razgovarao s Nijemcima, Austrijancima, Talijanima i Slovencima. Ostali su bili moje društvo. Kažu da je prošli vikend bilo prepuno penjača iz Celja - penjačka škola naravno. Ima u Istri još penjališta pogodnih za škole i tečajeve ali eto Punta kako je od milja zovem je IN.

Kada doći?

U tajnu zašto baš Punta (osim blizine Rovinja te brze i lake dostupnosti) mislim da sam proniknuo još odavno kada sam se po Istri penjao s većom grupom frendova iz Kranja i okolice. Kada su na red došla penjališta u blizini Rovinja glatko su odbili moj prijedlog od odemo do Ladićevih Kruga - svima znani Dvigrad, jer u Rovinju si isto na suncu ali si i uz more, a oni su, kako su onda komentirali, veći dio zime u magli te željni sunca, i pogleda na more, pa ako mogu birati biraju - uz more! Trenutno su penjači najbrojniji jutarnji posjetitelji Punte.

Ima naravno dosta trkača, šetača i biciklista. Sezona se polako zahuktava. Sačekajmo ljeto, a tada će se broj penjača povećati do bezbroj, a cijela Punta vrvjeti od mnogobrojnih turista. Mada, i ljeti često posjećujem Puntu, za razliku od Punte južno od Premanture. Ne pada mi ni na kraj pameti da se na Kamenjak ljeti uputim, a na Zlatnom Rtu sam pak često. Zašto? Nekom drugom prilikom.

Ljeti treba doći zaista rano, nakon 10 sati o parkingu možeš samo sanjati kao i o slobodnom smjeru kojim se nitko ne penje. Ma pustimo mi penjanje jer na Puntu je dovoljno doći i jednostavno uživati. Vjerujem da znate i da ste na Zlatnom Rtu bili, ipak da vas podsjetim. Još par vikenda a onda počinje on uf - "Hasta la vista, baby" - od 7 do podne i bježi.

Bogata flora

Zlatni rt – Punta corrente u Rovinju je najznačajnija, najveća i svakako najljepša perivojna površina to jest park šuma u Istri. Nalazi se tako reći u samom gradu te je lako dostupna cestom za Škarabu gdje se prolaskom pored hotela Eden, nakon par stotina metara nalazi veliki parking na samom ulasku u šumu koja je zatvorena za prometovanje motornim vozilima. Zlatni rt je već duže vrijeme omiljena destinacija mnogobrojnim rekreativcima, sportašima i zaljubljenicima u prirodu, a što i kako započeti, granica je vaša mašta.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Prošećite šumom. Pri prvom posjetu šetnju možete započeti uz more i novouređenim plažama ili uživajući u dubokoj tihoj hladovini glavne staze koja park šumu presijeca po sredini. U šumi ćete naći do tisuću domaćih i udomaćenih biljnih vrsta, kao što su zajednice crnike i alpskog bora. Većina vrsta označena je pločicama s natpisom o kojoj se vrsti radi.

Kroz povijest nastanka park šume unesene su i mnoge strane vrste poput cedra, pinija, desetak vrsta čempresa koje sve pridonose njenom sredozemnom ugođaju.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Posebno Vam skrećem pozornost na "zvjezdastu skupinu" himalajskih cedrova s interpoliranim duglazijama, jelama i raznim vrstama čempresa, koja se nalazi u samom srcu park šume i velikom livadom idealnom za razne igre loptom, badminton, trčanje s djecom, hodanje po sve popularnijem i prisutnijem Slackliningu.

Zlatni rt površine od 52 hektara od čega su 4,5 hektara livada, ima skoro 5 kilometara obalne linije, prošaran je šetnicama i pješačkim stazama s tvrdom podlogom i šumskim stazama te vas ova šuma sama zove u obilazak, pješice ili biciklom.

(Snimio Enes Seferagić Enki)(Snimio Enes Seferagić Enki)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini