CRES U TELEGRAPHU

Otok poput Walesa, ali sa suncem i 77 vrsta leptira

| Autor: Slavica MRKIĆ MODRIĆ
Cres (Foto Britanski Telegraph)

Cres (Foto Britanski Telegraph)


Uvijek je zanimljivo čuti što stranci misle o Hrvatskoj i kako je doživljavaju. S kojom bi ocjenom cijelu Lijepu našu ocijenio Tristan Rurtherford, novinar britanskog dnevnog lista Telegraph, koji ima šesnaest milijuna čitatelja, teško je reći, no otok Cres bi od njega dobio čistu peticu.

Rurtherford je nakon putovanja u Hrvatsku u travnju u organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu, u Telegraphu objavio opsežnu reportažu o otoku Cresu naslovivši je "Cres: Croatia’s forgotten island that costs as half as much as Hvar" (Cres: Hrvatski zaboravljeni otok koji košta upola manje od Hvara). U tom je tekstu Cres predstavljen kao idealna destinacija bogate turističke ponude.

Lubenice

A što je britanski novinar vidio na Cresu, s kim je razgovarao, što ga je posebno dojmilo? Ako je suditi po napisanom članku, vidio je baš ono najbolje. Obišao je atrakcije otoka te ga je opisao kao raskošnu sinergiju prirodnih ljepota i autentičnih posebnosti po pristupačnim cijenama.

Od plaže Lubenice i čistog Jadranskog mora punog delfina do srednjovjekovnog grada Cresa s velikim brojem crkvica, novinar je dodatno istaknuo Cres kao destinaciju koja je izuzetno bogata poviješću i kulturom. Uz to, detaljno je opisana i bogata trpeza kvarnerskog otoka koja obiluje autohtonom eno-gastronomskom ponudom od morskih plodova i lokalnih vinskih sorti do farmi meda.

Cres (Foto Britanski Telegraph)Plaža ispod Lubenica (Snimio Robi Sablić)

Primjerice u Lubenicama se osvrnuo na činjenicu da su bile naseljene prije Londona, da sad u njima živi samo nekolicina stanovnika, ali nije zaobišao ni prekrasnu plažu ispod Lubenica za koju je napisao "Bio sam posve sam na jednoj od najljepših hrvatskih plaža. Lubenice su bijela uvala koja se spušta u tirkizno plavi plićak. Stalno jato od stotinjak dupina iskakalo je na površinu. Osjetio se blagi miris ružmarina, kao da je Bog bacio buket u toplo Jadransko more."

Bio je i u Valunu gdje je zabilježio kako ribarske brodice tegle ogromnu tunu, ali i kako su cijene odgovarajuće za prosječan džep.

Hrvatska izgubljena u vremenu, kako je napisao, dočekala ga je na putu k sjeveru otoka. Piše - orao me presreo na jednom raskrižju. Divlja svinja mi je zapriječila prolaz jedinom creskom magistralom. Najveći hrvatski otok, Krk, ima 20.000 stanovnika. Cres ih, za usporedbu, ima tek 3.000.

Lubenice malo ljudi, puno mačaka (Snimio Marko Gracin)Lubenice malo ljudi, puno mačaka (Snimio Marko Gracin)

Sinergija

Bio je britanski novinar i u Zbičini, i u Belom, i u Loznatom, i još u mnogo creskih naselja, i svugdje ga je nešto oduševilo. Negdje povijest, negdje arhitektura, negdje čistoća mora, negdje gastro, negdje enoponuda, negdje ljudi, a najčešće sinergija svega nabrojenog.

Možda te njegove dojmove najbolje oslikava ovaj dio teksta - svi naseljeni hrvatski otoci utjelovljuju vlastiti duh. Hvar je poput Ibize, sa zabavama i rundama pića od 100 funti. Brač je poput Tenerifa s vinogradima, prekrasnim plažama i izvrsnim terenima za brdski biciklizam. A Cres? Cres je poput Walesa, ali sa suncem i 77 vrsta leptira; mjesto gdje je više ovaca nego ljudi, u omjeru 10 prema jedan.

"Razglednicu" s Cresa Tristan Rurtherford zaključio je napisavši - Cres sublimira najbolje od Hrvatske, plaže i planine, grad i selo, surfanje i travnjak, sve na jednom mirnom otoku.

Valun prepun čari (Snimio W. Salković)Valun prepun čari (Snimio W. Salković)

A što njegova "razglednica" znači za hrvatski turizam iščitavamo iz priopćenja Hrvatske turističke zajednice u kojem stoji:

- Objave ovakve vrste uvelike doprinose promociji Hrvatske na UK tržištu, a da Britanci i ove godine u velikom broju posjećuju Hrvatsku, govore podaci iz sustava eVisitor prema kojem je u dosadašnjem dijelu godine s UK tržišta ostvareno 340.000 dolazaka i 1,5 milijuna noćenja što u usporedbi s istim razdobljem prošle godine predstavlja rast u dolascima od 8 te rast u noćenjima od 5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater