ART NOMAD

PREKO ANDA DO DŽUNGLE: Puljani spremaju kufere za dvomjesečnu ekspediciju u Peruu

Ekspediciju najavili na Forumu - Igor Popović, Nikola Faller i Matej Šimunić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ekspediciju najavili na Forumu - Igor Popović, Nikola Faller i Matej Šimunić (Dejan ŠTIFANIĆ)


Nekada se sve zapisivalo u umjetnički dnevnik, putopisnu bilježnicu. Danas mobiteli ovjekovječuju trenutke, a fotografija je izgubila na važnosti. Svatko od nas ima gomilu slika na hardu koje nikad ne otvori. Kroz Art Nomad želimo ponovno oživjeti čari tradicije kroz moderne medije, kaže Šimunić, pokretač i mozak operacije

U četvrtak napokon starta Art Nomad, jedinstvena dvomjesečna umjetnička ekspedicija u Peru, koju predvode Puljani Matej Šimunić i Igor Popović. Eklektična putopisna studija, spoj tradicionalne i moderne umjetnosti, na kojoj će sudionici voditi umjetnički dnevnik, izrađivati instalacije, skulpture i keramiku specifičnu za tamošnja autohtona plemena, najavljena je početkom listopada prošle godine porinućem skulpture od slame u obliku zvijezde.

Pulsko-osječka veza

Matej Šimunić, pokretač i mozak operacije, čiji posao programera nije vezan uz mjesto stanovanja, kazao je da je u Peruu već bio te da mu je oduvijek bila želja vratiti se, ali s društvom iz Hrvatske. Tako će, osim njega i Popovića, poznatog pulskog fotografa koji će sve brižljivo dokumentirati kamerom, na put krenuti i Osječani Valentina Grubačević, magistrica grafike, i Nikola Faller, kipar specijaliziran za skulpture od prirodnih materijala poput lišća i granja.

Prvi dio putovanja četveročlana će ekipa provesti u Andama, a drugi dio u džungli, u području rijeke Ucayali koja se ulijeva u Amazonu.

Šimunić pojašnjava da su se putovanja nekad bilježila na tradicionalan način, u crtačkim blokovima, skicama i slikama, što ga je zaintrigiralo i navelo da pokrene malo drugačiju putopisnu studiju.

Tradicija i modernost

- Nekada se sve zapisivalo u umjetnički dnevnik, putopisnu bilježnicu. Danas mobiteli ovjekovječuju trenutke, a fotografija je izgubila na važnosti. Svatko od nas ima gomilu slika na hardu koje nikad ne otvori. Kroz Art Nomad želimo ponovno oživjeti čari tradicije kroz moderne medije. Nikola i Valentina su specijalizirani za tradicionalne tehnike. Svaki dan će slikati u blokove i zapisivati, a na licu mjesta će izrađivati instalacije, skulpture i keramiku koju će potom Igor dokumentirati fotografijom kao modernim vidom umjetnosti, kazao je Šimunić. Avantura će svoj finalni izričaj dobiti u obliku izložbi kojima će se putopisna studija prezentirati diljem Hrvatske. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini