VIDICI SREDNJE UČKE

Nova planinarska obilaznica najviše planine istarskog poluotoka: Putevima kontrabande za planinare i rekreativce

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Pedesetak planinara iz Istre, Rijeke, Grobnika, Opatije, Zagreba i Slovenije imalo je ovoga vikenda priliku organiziranim hodanjem prvi put upoznati novootvorenu planinarsku stazu, obilaznicu »Vidici srednje Učke« čija je prva točka u Šušnjevici ispred Ekomuzeja Vlaški puti.

«Vidici srednje Učke« je linijska planinarska obilaznica koja obuhvaća uspone iz Čepičkog polja i greben središnjeg dijela Učke. Duga je 21,2 kilometra s ukupnom visinskom razlikom od 1.150 metra, a može se prohodati u dugotrajnoj jednodnevnoj turi od devet do deset sati ili dvodnevnoj turi s noćenjem u planinskom skloništu Kremenjak.

Zajednički projekt

Cijeli projekt i stazu su po povratku planinara ispred Ekomuzeja Vlaški puti, prve kontrolne točke i polazišta u Šušnjevici, predstavili direktorica TZO-a Kršan Ariana Brnetić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić i Dragan Drobnjak, predsjednik Planinarskog društva Elektroista Pula, čiji su članovi osmislili i napravili vodič i dnevnik nove planinarske obilaznice čiji se obilazak dokazuje otiskom pečata na osam lokacija na predviđenom mjestu u dnevniku, uz obveznu fotografiju u dnevniku.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Ideja je nastala kada smo prihvatili prijedlog Ivana Juretića da se prijavimo na međunarodni natječaj za projekt »Izvaljano jaje u gnijezdu« s ornitološkom osmatračnicom i planinarskim skloništem. U tom projektu su nas podržali IPS, HPS, Općina Mošćenička Draga, JU PP Učka, TZ Kršan, OTP banka Pula, Calucom tvornica cementa. Već tada smo počeli pripremu za našu obilaznicu tako da smo promijenili sve putokaze i postavili nove, zamijenili upisne kutije na dionici IPP-a, obnovili markacije i očistili od granja, tiskali dnevnike, izradili žigove za KT i izradili bedževe. Nakon izgradnje skloništa koje smo dobili na održavanje, to smo mogli pokrenuti.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Sve to ne bi mogli realizirati bez pomoći Berta Mikleuša koji nas je prvi poveo starim stazama prema Maloj Učki, a Vladimir Rojnić je sve to lijepo opisao i pomogao kao urednik kod dnevnika. Moram se zahvaliti i TZ-u Kršan koja nam je pomogao kod svih naših akcija, počevši od otvaranja Jadrankinog puta, financijski kod označavanja i markiranja puta, voditeljici Ekomuzeja Vlaški puti na savjetima i ispravcima našeg dnevnika. Ovim projektom surađujemo s Općinom Kršan na revitalizaciji Putova Kontrabanda i čuvanja od zaborava način na koji su mještani radili i živjeli, pojasnio je Dragan Drobnjak, predsjednik PD-a Elektroistra, istaknuvši kako su Danci za projekt dali 275 tisuća eura, ali naglašavajući i veliki doprinos volontera.

Trud volontera

Zadovoljan ovim projektom je i predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić.

- Mi smo jedan od dionika u ovom projektu jer je naša zadaća i promocija planinarstva te zdravog načina života. S ovim projektom smo htjeli objediniti promociju pješačkih staza, kontrabandu koju je osmislila TZ općine Kršan, povezati istarski planinarski put koji čini veliki dio te zaobilaznice te dodatno promovirati novo planinarsko sklonište Kremenjak koji je nedavno otvoreno. Istarski planinarski savez je praktično koordinator i katalizator koji je povezao lokalnu zajednicu, planinarska društva, planinare iz cijele Hrvatske te sve rekreativce koji ovdje dolaze i zaljubljenike u prirodu. Ovo je vrlo vrijedan projekt za koji je odobrenje dao Park prirode Učka i u koji su stotine i stotine dobrovoljnog rada ugradili mnogi volonteri, rekao je Šepić, istaknuvši kako su na otvorenje došli mnogi planinari iz Hrvatske i susjedne Slovenije. Voditelj radne skupine za planinarske obilaznice komisije za plninarske puteve Hrvatskog planinarskog saveza Ronald Schreiner ima samo primjedbu na naziv obilaznice.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Ovo je specifična obilaznica jer je utemeljena na putevima kontrabande i tako se trebala zvati. Žao mi je što nije ostao taj predloženi naziv jer upravo kontrabanda znači način preživljavanja ljudi ovoga kraja u bivšim vremenima. Na temelju te tradicije PD Elektroistra je napravila jednu lijepu stazu koja ima određene posebnosti na ovom dijelu Učke gdje je i planinarsko sklonište posebne arhitekture. Po tome nema premca u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, rekao je Schreiner.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Dugogodišnja pulska planinarka Snježana Šarić zadovoljno je na kraju pješačke rute dodala:

- Bilo je super, odlično. Za nas planinare je to prosječno teška staza. Bilo je jako vruće, ja sam već hodala po Učki i pješačila tom stazom. Sve u svemu bilo je lijepo, a ono jaje na Kremenjaku je posebno.

Osam kontrolnih točaka i predivne panorame

- Ekomuzej Vlaški puti je prva točka gdje planinari mogu staviti žig i pogledati muzej, druga kontrolna točka je Petrč gdje je lijepi vidikovac na Čepićko polje, treća je »3. maj« i KT 4 Balin koje su zajedničke točke PD-a Opatija i njihove obilaznice i nas za koje su nam dale suglasnost korištenja, peta je Brgud, šesta planinarsko sklonište Kremenjak kao zvijezda obilaznice, sedma Kremenjak i konačno osma kontrolna točka je Kaštel Kožljak koji će biti otvoren za planinare nakon završetka restauratorskih radova. Ostaje još spust prema Katunu i zatim Jadrankinim putom prema Kožljaku, kazao je Drobnjak, dodajući kako se sa staze pružaju panoramski vidici od pitomog Čepićkog polja i istarskih gradića s jedne strane, preko prostrane visoravni Uče do plavetnila Kvarnera, Rijeke i niza goranskih visoravni s druge strane.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum