Limes Bike & Family Tour - VRSAR

Otkrivanje prirodne i kulturne baštine Istre na dva kotača: od drevne šume Kontija do legendarne Gusarske špilje

| Autor: Glas Istre
Bicikliranje predivnom šumom Kontija iznad Limskog kanala

Bicikliranje predivnom šumom Kontija iznad Limskog kanala


Limes Bike & Family Tour omiljena je istarska biciklistička manifestacija koja se ove godine održava 13. svibnja i spaja Vrsar i Limski zaljev, dvije izuzetno aktraktivne lokacije u Istri. Limes Bike & Family Tour nudi jedinstvenu priliku za istraživanje prirodne i kulturne baštine Istre, od drevne šume Kontija do legendarne Gusarske špilje. Tura je otvorena za sve starije od 14 godina koji vole biciklizam i pustolovine u prirodi.

Vožnja šumom Kontija

Biciklisti će se okupljati od 8.30 do 9.45 sati ispred sportske dvorane Saline u slikovitom Vrsaru, koji je nekoć bio ljetovalište mletačkog plemstva. Gradić se može pohvaliti bogatom arhitektonskom i umjetničkom ostavštinom, kao i predivnim pogledom na 18 otočića koji se nalaze u moru ispred njega. Sudionici će se pred dvoranom prijaviti za biciklijadu, susresti se s vodičima i ostalim biciklistima te dobiti sve potrebne upute za vožnju.

Sama tura započinje u 10 sati i dobrim se dijelom vozi kroz šumu Kontija, zaštićeno područje koje se prostire na oko 64 hektara zemlje, a presijecaju je brojnije staze i puteljci. Osim bijelog graba starog više od 140 godina, u njoj rastu i brojne druge vrste, te je bogata i divljači, a naziv je dobila po prezimenu plemićke obitelji Colleti. Sudionici će se upoznati s poviješću i ekologijom šume te uživati u njezinu osvježavajućem hladu i proljetnom zelenilu.

Vrhunac obilaska je Limski zaljev, 12 kilometara duga uvala koja podsjeća na fjord. Uvala je jedan od najljepših i najraznovrsnijih prirodnih fenomena u Istri, sa strmim liticama, čistim morem i bogatom morskom florom i faunom. Zaljev je poznat i po uzgajalištima kamenica i dagnji, koja proizvode neke od ponajboljih plodova mora u regiji. Sudionici će pratiti stazu duž zaljeva, uživati u krajoliku i ljepotama prirode.

Obilazak će se zaustaviti na vidikovcu iznad Gusarske špilje, tajanstvene pećine koja slovi kao pradavno okupljalište gusara i krijumčara. Špilja je dostupna čamcem ili usponom strmom stazom. S vidikovca će sudionici imati spektakularan pogled na zaljev i okolna brda. Upoznat će se i s legendama i pričama vezanima uz špilju te snimiti nezaboravne fotografije.

Saline Poligon Bike Race

Tura će proći i kroz mjesta Kapetanova Stancija, Kloštar, Vrh Lima, Sv. Lovreč, a završit će ondje gdje je i započela - pred dvoranom Saline. Sudionici će imati priliku podijeliti dojmove i povratne informacije s vodičima i pratiteljima, te po želji istražiti više vrsarskih atrakcija.

Limes Bike & Family Tour događaj je koji spaja biciklizam, prirodu i kulturu na uzbudljiv i ugodan način. Pogodan je za različite vrste bicikala, kao što su brdski, trekking ili električni bicikli. Pogodan je i za različite razine kondicije i iskustva jer nije prezahtjevan ni težak. Tura obuhvaća čak 50,1 kilometara udaljenosti.

Mislili su organizatori i na najmlađe. Saline Poligon Bike Race dio je ove biciklističke manifestacije namijenjen djeci od 8 do 12 godina koja žele sudjelovati u zatvorenoj kružnoj vožnji na travnatoj površini pokraj sportske dvorane Saline, gdje će biti sigurni od prometa i drugih opasnosti. Vožnja počinje u 10.30 sati i prilagođena je različitim dobima i sposobnostima djece, a redari (bike vodiči) će ih animirati i voditi. Svi sudionici dobivaju majicu s logom manifestacije i diplomu o sudjelovanju, a poslije vožnje ih čeka bogat program: ručak (pasta party), natjecanje u ravnoteži na biciklima, nagradna igra, te glazba i animacija.

Limes Bike & Family Tour organizira Turistička zajednica Općine Vrsar u suradnji s Maistrom, kako bi se kroz sportske aktivnosti za cijelu obitelj dodatno promovirale ljepote Limskog zaljeva, Vrsarskog arhipelaga i same Općine Vrsar. Cijena biciklističkog izleta je 10 eura po osobi, što uključuje obrok i piće na odmorištu u Lovačkoj kući; vođenje tijekom vožnje s profesionalnim vodičem i pratiteljima; prateće vozilo; te poklon paket. Vožnja u Saline Poligon Bike Raceu za djecu je besplatna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini