POZNATa RADIO VODITELJICA iz premanture

FOTO / Jadranka Nišević u potopljenom gradu u Dubaiju: U najdubljem bazenu na svijetu spojila svoje dvije strasti - ronjenje i motore

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Foto: HRT)

(Foto: HRT)


"Kad dođeš tamo, vidiš samo običan, velik bazen. Onda zaroniš i tek na dva metara dubine ugledaš tu ogromnu rupu koja od gore izgleda kao potopljeni grad nakon apokalipse. Nije mi bilo svejedno, malo sam se uplašila kad sam ugledala taj crni ambis. I zapravo sam shvatila da moram pobijediti sebe, a jako volim pomicati svoje granice", opisuje nam Premanturka Jadranka Nišević, poznata voditeljica na Radio Puli, trenutak kada je prije pola godine zaronila u najdublji bazen na svijetu.

(Foto: HRT)S najboljom prijateljicom i kumom Dianom (Privatna arhiva)

Riječ je o atrakciji posvećenoj dubinskom ronjenu Deep Dive Dubai, otvorenoj u Dubaiju 2021. godine, čiji je bazen, sa svojih impozantnih 60 metara dubine, uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Podvodni filmski studio i efekti

Nakon što je zaronila na prvih 20 metara, pred njom se otvorio jedan posve nov, podvodni i pomalo apokaliptičan svijet koji, osim stambenih prostorija u koje ronioci mogu zaviriti i istraživati, sadrži i brojne zabavne atrakcije i eksponate. Bazen nije ispunjen morskom vodom, već s 14 milijuna litara slatke vode čija je temperatura ugodnih 30 stupnjeva Celzijusa. Zbog toga je, kaže Nišević, ondje moguće zaroniti i u kupaćem kostimu ili tankom ronilačkom odijelu.

Jadranka Nišević na svom radnom mjestu (Snimio Dejan Štifanić)Jadranka Nišević na svom radnom mjestu (Snimio Dejan Štifanić)

- Bazen je dubok kao da ste poslagali 15 autobusa jedan na drugi. Ideš iz prostorije u prostoriju, kroz potopljenu knjižnicu, kupatilo, dnevni boravak. Provlačiš se kroz sve te ruševine i drveća nalik onima u Amazoni, koja su već zavladala tim prostorijama. Moglo bi se reći da ta velika rupa izgleda kao potopljeni grad okrenut naopačke, koji je preplavila plima, opisuje Jadranka dok nam pokazuje impresivne fotografije iz podvodnog svijeta.

(Foto: HRT)(Foto: HRT)

Roneći kroz napuštene stanove, na različitim je dubinama svirala klavir, igrala šah, vozila kabriolet i bicikl. Ipak, najzanimljivije joj je bilo pod vodom ugledati motore, koji su, uz ronjenje, njezina druga velika strast.

- Spojila sam svoje dvije velike ljubavi. S obzirom da od svoje devete godine vozim motore, bilo mi je super da sam pod vodom mogla voziti Ducatija i Harley-Davidsona. A uz to sam, između ostalog, igrala i stolni nogomet s pravom lopticom, sjedila u dnevnom boravku i "jela" kokice uz televiziju, prepričava nam svoju avanturu pod morem.

(Foto: HRT)(Foto: HRT)

Ova atrakcija dizajnirana je u obliku kamenice, a osim što je najdublji bazen na svijetu, ujedno je to i najveći podvodni filmski studio. Duž cijelog bazena, veličine šest olimpijskih bazena, postavljeni su zvučni i svjetlosni efekti koji ronjenje čine još većim doživljajem.

Od Kamenjaka do koraljnih grebena

S ronilačkom bocom na leđima Jadranka često istražuje jadransko podmorje i olupine brodova, no imala je priliku roniti i na raznim lokacijama diljem svijeta i uživati u nesvakidašnjim ljepotama morskih dubina. Najviše su je, kaže, impresionirali koraljni grebeni. Stoga je zaroniti u najdublji svjetski bazen odlučila čim je saznala da je otvoren.

- Nisam previše razmišljala, sreća prati hrabre i nikad ne razmišljam da će stvari krenuti po zlu, već da će to biti jako zabavno iskustvo, priča Jadranka.

Otkriva da je za ronjenje u ovom bazenu potrebno imati ronilačku dozvolu, a ondje proći nekoliko početnih zadataka. No, prije no što je krenula u ovu avanturu, u njoj se pojavilo zrno nesigurnosti budući da se gotovo dvije godine zbog korone nije bavila ronjenjem, a to je vještina koju je, naglašava, potrebno stalno prakticirati.

- Kako se spuštaš osjećaš lagan pritisak, svakih desetak metara ga dekompresijom izjednačiš, što se uči u školi ronjenja. Tako da nemaš uopće osjećaj da si na 30 ili 40 metara dubine, prepričava nam dodajući da je uživala u svakom trenutku istraživanja potopljenog grada.

Ljubav prema moru i ronjenju vuče još od malih nogu. Kao dijete je svakodnevno provodila vrijeme na Kamenjaku u Premanturi roneći, plivajući i skačući u vodu.

(Foto: HRT)(Foto: HRT)

- Prvi put kad sam zaronila s 13 godina bilo je s tatinim dobrim prijateljem koji je imao ronilački klub. Kako su oni ronili na duboko, vezali su boce za dekompresiju na nekih deset metara od broda. I kako su stali raditi dekompresiju, meni je bilo dosadno, skočila sam i prikopčala se za te boce. Poludjeli su jer je to jako opasno. Sljedeće godine došla sam u uvalu Polje na Kamenjaku s prijateljem kojeg sam gnjavila da me vodi na ronjenje i snašla sam se u situaciji kad mi je na 19 metara pala maska pri ronjenju. On je bio oduševljen načinom na koji sam reagirala i time što se nisam uplašila, priča nam Jadranka.

Isključiš svjetiljku i ostaneš ležati

Ronjenju se vratila tek s 25 godina, kada je poklonila tečaj ronjenja svojoj najboljoj prijateljici i kumi Diani.

- Položile smo tečaj za prvu zvjezdicu, a poslije je ona meni poklonila tečaj ronjenja za drugu zvjezdicu, zbog čega sam mogla tako duboko zaroniti u bazen u Dubaiju. S certifikatom, odnosno dozvolom u rukama možeš roniti bilo gdje u svijetu. Za drugu zvjezdicu moraš odraditi noćno ronjenje i prenijeti teret. Inače se svi boje tog noćnog ronjenja, a meni je to bila najbolja stvar na svijetu. Zaronila sam, isključila svjetiljku i ostala ležati. To je doživljaj koji se ne može riječima opisati, priča Jadranka.

Ronjenju ju je, kaže, privuklo i kad je kao dijete gledala film "Le Grand Blue" redatelja Luca Bessona, zbog čega joj je velika želja roniti u Grčkoj. Za kraj kaže: "Da naprave još veći bazen, naravno da bi zaronila i u njega."

(Foto: HRT)(Foto: HRT)

S morskim psima i ražama

Jadranku Nišević privlače i druge adrenalinske aktivnosti i sportovi, osim ronjenja, i skijanje, endurance jahanje, skakanje iz aviona, vožnja motora. A još je ljepše kad to iskustvo možeš podijeliti s najboljom prijateljicom, kaže.

- To su super sportovi u kojima se fizički umoriš, ali se odmoriš psihički. Nemaš pristup mobitelu, tih dva-tri sata radiš to intenzivno i misliš samo o tome. Velik sam adrenalin "junkie", ne bojim se ni visine ni dubine. Jednom sam prilikom s najboljom prijateljicom ronila s morskim psima i ražama koje imaju preko dva metra dužine i širine, kaže Jadranka, dodajući da nije osjećala strah.

Ribica Nemo

Priča nam i kako je ronjenje za nju vrlo uzbudljiv sport budući da svaki put otkrije nešto novo, a kako kaže, već je i prijatelji nazivaju ribicom Nemo jer tijekom ronjenja mora zaviriti u svaki kutak.

- Prije ronjenja imaš briefing na kojem se dogovoriš tko je tvoj "buddy", partner za ronjenje, i prođe se kroz plan urona, odnosno koliko duboko ćeš i gdje zaroniti i koliko će to trajati. Nikada se ne roni sam, to je pravilo, jer osoba može doživjeti moždani ili srčani udar, pasti u nesvijest, stoga mora imati nekog uz sebe. Nakon ronjenja slijedi najbolji dio - debriefing, jer nakon toga ideš jesti i piti. Popije se dobro vino, prepričavaju se doživljaji u dobrom društvu i sve zajedno to bude jako zabavno, ističe Nišević.

(Foto: HRT)

(Foto: Privatna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of