AVANTURA ŽIVOTA

Buzećan Vlatko Mrvoš jučer krenuo autom u Dubai. Vozit će 6.000 kilometara 18 dana, i to Abarthom!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Goran Raušević i Vlatko Mrvoš (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Goran Raušević i Vlatko Mrvoš (Snimila Gordana Čalić Šverko)


"U mislima se već vidim u Dubaiju kako parkiram auto s pulskim registarskim oznakama kod Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu visoke 828 metara. Ta mi se scena danima vrti u glavi. Kada to budem doživio i u stvarnosti, moći ću reći da sam ispunio svoj životni san, svoju misiju da povežem Istru, Hrvatsku s Emiratima na jedan nekonvencionalni način i na tom putu steknem puno novih iskustva", povjerio nam je Vlatko Mrvoš, koji je u Abarthu 595 Competizione iz rodnog Buzeta jučer krenuo u dva po veličini najveća Emirata.

Tijekom 18 dana autom će prijeći više od 6.000 kilometara. Dolazak u Dubai, gdje će ga dočekati članovi Abarth Cluba Dubai, planira 11. svibnja, a u Abu Dhabi stiže dan, dva kasnije. Suputnik mu je Goran Raušević iz Kopra.

Vlasnika buzetske agencije za nekretnine, kojeg s Dubaijem vežu dugogodišnje poslovne veze, ispratili su obitelj i prijatelji. Druga stanica nakon Buzeta je Zagreb. S članovima iz Abarth Kluba Hrvatska proći će krug po Zagrebu i nastaviti put Beograda. Slijede Niš, pa zatim Skoplje, Solun, Aleksandropoli, Istanbul, Amasya, Erzurum, Tabriz, Teheran, Isfahan, Širaz, Bandar Abbas, iz kojega trajektom prelazi Perzijski zaljev i dolazi u Dubai, pa kasnije Abu Dhabi. Uključujući putovanje i boravak na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata, neobičan pothvat trajat će ukupno tridesetak dana. Kući se vraća avionom, a Exspress Global auto će iz Dubaija prevesti u Rijeku.

Foto

Cilj poduhvata promocija je Mrvoševe agencije za nekretnine Proagent koja posluje i na području Dubaija i Abu Dhabija te naravno, Buzeta i Hrvatske, ali i upoznavanje povijesti i kulture gradova kroz koje će proći. Ne treba ni sumnjati da će atraktivnim Abarthom izazvati pozornost na svim stanicama svoga neobičnog puta.

Na plavo-sivom vozilu ističe se slogan projekta "We are not that far from each other as we think"/ "Nismo udaljeni jedni od drugih kao što mislimo da jesmo". Vozilo je oslikano zastavicama zemalja na trasi puta, ispod njih ispisana su imena gradova. "Okićeno" je zastavama koje će se vijoriti u svakom gradu kojim bude prolazilo, s jedne strane Buzeta i Hrvatske, a s druge strane države u kojoj će trenutno boraviti.

Od prve ideje za ovaj pothvat, u siječnju prošle godine, prošlo je nešto više od godinu dana. Prvotni plan bio je otputovati u rujnu prošle godine na otvaranje svjetskog sajma EXPO2020, ali ga je zbog problema s covidom-19 morao promijeniti. Na preporuku prijatelja i poznanika iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova te iranske ambasade u Zagrebu, kako je proljeće najljepše vrijeme za posjet Iranu, kao dan polaska izabrao je 22. travanj.

- Za cijelo putovanje potrebna je samo jedna viza i to za Islamsku republiku Iran, tako da je to bilo relativno jednostavno riješiti, no zato je bilo puno nepoznanica vezanih za auto, odnosno koje sve dokumente moram imati da bi nesmetano prolazio kroz sve te zemlje pa i ušao u Emirate. I u tom istraživanju saznao sam da auto mora imati Carnet de Passage, putovnicu koja se mora pečatirati na ulasku i izlasku iz Irana kao i Emirata, kao dokaz da je auto napustio zemlju. Uz to treba deponirati 20.000 kuna HAK-u kao garanciju da će se vozilo vratiti u Hrvatsku. Najveća enigma bila je ipak kako prijeći Perzijski zaljev, jer doći do informacije bilo je gotovo pa nemoguće. Tu ide velika zahvala Irancu Mohammadu Rezi Fatehu iz agencije Perzepolis koji živi u Zagrebu i puno mi je pomogao u toj komunikaciji s Iranom. Kontaktirao sam i jednog blogera koji je putovao iz Emirata natrag u Nizozemsku s ruksakom na leđima, koristeći javni prijevoz. Dao mi je kontakte osoba koje bi me mogle informirati kako organizirati prijevoz brodom. Doznali smo da trajekt prevozi samo teret, tako da auto putuje jednim, a suvozač i ja drugim brodom. covid-19 je utjecao na dosta promjena, počevši od toga da do prije 15 dana za ulazak u Iran nije trebao PCR, a sada treba. Puno toga se mijenja gotovo na dnevnoj bazi i treba sve to stalno pratiti, kaže Mrvoš i ističe da je kontaktirao i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, hrvatsko veleposlanstvo u Iranu, konzulate u Istanbulu i Dubaiju te ambasade Irana, Turske i Srbije u Hrvatskoj kao i Ambasadu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto

Tijekom svog proputovanja dogovorio je susrete s kolegama iz sektora nekretnina, predstavnicima gradova, turističkih zajednica, veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske u državama kroz koje prolazi i drugima kojima se ovaj poduhvat čini zanimljivim. Javili su se brojni sponzori koji žele biti dio te priče. Zapravo, napominje Mrvoš, nije riječ o sponzorima u pravom smislu te riječi nego o poznanicima i prijateljima koji su prepoznavši značaj projekta odlučili podržati ga svatko u svom području djelovanja. Uz promidžbene materijale među ostalim nosi i bočice s maslinovim uljem iz Sovinjaka.

Mrvoš je u Dubaiju čest gost, a do sada je isključivo letio avionom. Prvi je puta otputovao 2017. godine na poziv prijatelja iz Istre, tada zaposlenog u Dubaiju. Dva dana turističkog posjeta odvojio je za obilazak srodnih agencija i prezentaciju svojih usluga. Iako su tada cijene nekretnina u ovom egzotičnom gradu bile dosta visoke tako da u Europi nije bilo puno kupaca, svejedno ih je uvrstio u ponudu, tada jedini na području Hrvatske. Danas je na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata zastupljen sa širokom ponudom nekretnina koje imaju tvrtke za razvoj, izgradnju i upravljanje nekretninama: Emaar, Meraas, Sobha, Damac Properties i Aldar Properties.

Od stanova po cijeni od 100.000 eura do onih luksuznih s pogledom na Burj Kalifu, Burj Al Arab te vila i stanova na poznatoj "palmi", plutajućih vila s cijenom od pet milijuna eura.

Među kupcima nekretnina u Dubaiju ima i hrvatskih državljana, iako su rijetki, a motiv je dobro ulaganje. Godišnji prihod od iznajmljivanja je od 6 do 10 posto neto vrijednosti nekretnine, a prednost je što nema poreza na prihod od zakupa tako da je za deset do petnaest godina moguće imati nekretninu koja je sama sebe isplatila, ali i vrhunski lifestyle u cjelogodišnjoj destinaciji.

Glas Istre medijski pokrovitelj

Glas Istre medijski je pokrovitelj te mu je logotip među ostalima ispisan na Abarthu, ali i na svim drugim promotivnim materijalima, majicama kao i limenkama s vodom. Najavljujući ovaj poduhvat, posvetio mu je i naslovnicu kojom dominira Abarth, a upravo se s tim brojem Glasa Istre od 31. siječnja 2022. godine, prilikom jednog od svojih poslovnih putovanja, Mrvoš u Dubaiju slikao s predsjednikom Abarth Cluba Dubai.

Foto

- Priča je jako zanimljiva. Planirajući putovanje mnoge sam kontaktirao preko društvenih mreža s pitanjem mogu li mi pomoći oko logistike, pa tako i Abarth Club Dubai, ako mi nešto treba za auto, mogu li mi preporučiti kome da se javim. Reakcija je bila jako pozitivna. Ne samo da sam dobio logističku podršku, nego će me predstavnici kluba čekati u Dubaiju i zajedno ćemo u koloni prodefilirati gradskim ulicama. Abarth Club Dubai broji više od sto članova, vlasnika vozila iz cijelog svijeta koji tamo žive i rade, prenio je Mrvoš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of