VELIKI PROJEKT

Zgrada Mornaričke bolnice bit će u službi Sveučilišta u Puli do konca 2023. Potom bi pored nje trebao niknuti novi studentski dom, a ima i još planova

Prostor mora biti stavljen u punu funkciju najkasnije do kraja 2023. godine. U tom prostoru će se nalaziti velik broj sastavnica Sveučilišta: od tehničkih i prirodnih do društvenih znanosti

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Idejni projekt Sveučilišta u Mornaričkoj

Idejni projekt Sveučilišta u Mornaričkoj


Nakon što je nova pulska vlast odustala od IDS-ovog projekta Mehanike, obrazlažući to preskupom i neisplativom investicijom, europska sredstva namijenjena tom projektu preusmjerit će se u prenamjenu bivše Mornaričke bolnice u koju će se smjestiti Sveučilište Jurja Dobrile. Naime, pulsko se Sveučilište nedavno prijavilo na poziv težak 30 milijuna kuna za financiranje druge faze projekta prenamjene bivše bolnice, u kojoj bi se adaptirao kompletan kompleks bivše vojne bolnice. Potvrdila nam je to dr. sc. Sanja Radolović, voditeljica Službe za projekte i razvoj pulskog Sveučilišta.

Podsjeća pritom da je lanjskog srpnja na Sveučilištu održana početna konferencija o projektu "Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe Sveučilišta", na kojoj je rečeno da ukupna sredstva za taj projekt iznose 21.912.912 kuna, od čega se iz europskih fondova sufinancira 13.706.056 kuna, i to putem ITU mehanizma. Tad je rečeno da je taj iznos dovoljan za uređenje dijela prizemlja i prvog kata, dok će se za ostatak rekonstrukcije morati namaknuti sredstva iz EU financijske perspektive 2021. - 2027. godine, što će, rečeno je, u konačnici znatno povećati i cijenu građevinskih radova, umjesto da se odmah krenulo s rekonstrukcijom cijelog objekta.

Međutim, nedugo potom dolazi do preokreta i odustajanja Grada od Mehanike - polivalentnog centra (koji je bio obuhvaćen ITU mehanizmom - linijom financiranja obnove brownfield lokacija) zbog, kako je rečeno, prevelike razine sufinanciranja i kreditnog zaduženja koje Grad ne bi mogao podnijeti, ali i zbog izrazito nepovoljne lokacije, odnosno trusnog tla i područja sklonog poplavama na kojem se projekt trebao realizirati.

Sanja Radolović

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pritom su poručili da Grad nema previše mogućnosti: novac planiran za projekt Mehanike odlazi u druge gradove, u druga urbana područja izvan Istarske županije ili se pak može dodijeliti drugom projektu unutar brownfield linije financiranja Urbanog područja Pule. Jedini u potpunosti spreman projekt bila je prenamjena zgrade Mornaričke bolnice budući da je Sveučilište već imalo u izradi glavni i izvedbeni projekt za rekonstrukciju cijele zgrade, iako su im odobrena sredstva za građevinske radove samo za dio objekta.

- Grad i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predložili su raspisivanje novog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za fazu II projekta "Prenamjena bivše Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta", čime bi se obuhvat projekta proširio na cijelu zgradu bivše Mornaričke bolnice te ukupno obnovilo 10.500 četvornih metara korisne površine i trajno riješili ograničeni prostorni uvjeti djelovanja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sveučilište je podnijelo svoj projektni prijedlog na poziv za II fazu koji je zaključen 10. siječnja ove godine, i to za iznos od 30 milijuna kuna, podcrtava Radolović.

Podsjeća da vizija kompleksa Mornaričke bolnice kao budućeg sveučilišnog kampusa datira od 2017. godine, kada je odlukom Županijske skupštine Sveučilištu odobreno pravo građenja na rok od 50 godina na zgradama Mornaričke bolnice.

- Obavljene su konzultacije s čelnim ljudima sastavnica koji su odabranom projektantu uputili prijedloge prostornih rješenja za potrebe svojih sastavnica u okviru prostornih kapaciteta predviđenih dijelova kompleksa. Prije prijave prve faze projekta izrađena je konzervatorska podloga, geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja, snimak postojećeg stanja, projekt rušenja, programsko rješenje, projektni zadatak i studija izvodljivosti. Za prijavu II faze, koja je predana prije nekoliko dana, izrađeni su glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom, ishođena građevinska dozvola te izrađena dokumentacija o nabavi za izvođače radova koja je predana u kontrolno tijelo na ex ante provjeru i sada čekamo rezultate samog poziva kojima će prethoditi i administrativna provjera, provjera prihvatljivosti prijavitelja, prihvatljivosti izdataka na projektu, kao i ocjena kvalitete samog projektnog prijedloga, nabraja Radolović. U planu su adaptacija prostorija Mornaričke bolnice, provedba tzv. horizontalnih načela, aktivnosti promidžbe i vidljivosti, te upravljanje projektom i administracija, a prostor mora biti stavljen u punu funkciju najkasnije do kraja 2023. godine. U tom prostoru će se nalaziti velik broj sastavnica Sveučilišta: od tehničkih i prirodnih do društvenih znanosti.

Cilj je projekta revitalizacija brownfield lokacije Mornaričke bolnice u Puli koja omogućuje korištenje već postojećih (fizičkih) resursa na području Urbanog područja Pule bez dodatnog opterećivanja prostora i okoliša, a koja će se prenamijeniti za potrebe Sveučilišta, te će se provedbom u ovome dijelu obnoviti korisna površina zgrade koja spada u brownfield lokacije odnosno bivša vojna i/ili industrijska područja.

- Godišnje se na pulskom Sveučilištu akreditiraju dva do tri nova studijska programa s obzirom da je riječ o mladom, brzorastućem sveučilištu te se očekuje da će broj studenata u kompleksu prenamijenjene Mornaričke bolnice dugoročno biti gotovo udvostručen u odnosu na sadašnje stanje, Demografske promjene i trendove smanjenja broja djece Sveučilište planira nadomjestiti širim asortimanom ponuđenih studijskih programa i potrebom zadržavanja visokoobrazovnog kadra koji želi privući da, umjesto u drugim, osobito inozemnim središtima, studira u svojoj lokalnoj zajednici te stečenim znanjima pridonosi njenom daljnjem razvoju, objašnjava Radolović.

Prostorni uvjeti odvijanja nastavnog procesa na studijima pulskog Sveučilišta daleko su od zadovoljenja povećanih potreba Sveučilišta s obzirom na sve veći broj programa i sveučilišnih sastavnica, navodi ona. Pritom navodi primjer: u jednoj su zgradi smještena tri fakulteta, uz nedostatan prostor za odvijanje nastave.

- Pojedine sastavnice osiguravaju prostorne uvjete uz visoke troškove najma, no sve i uz ovakvo dislocirano izvođenje nastave, raspoloživi prostori daleko su od zadovoljavajućih te prostorni uvjeti postaju ograničavajući čimbenik djelovanja i razvoja Sveučilišta. Zato je ulaganje u predmetni projekt prenamjene Mornaričke bolnice od krucijalne važnosti za pulsko Sveučilište, o čemu uprava Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Marinkom Škarom svakako vodi računa, kaže naša sugovornica.

Naglašava da Sveučilištu nije intencija stati s razvojem novog kampusa unutar Mornaričke bolnice, već se nada da će i na tom području uz prostore za znanstveno-nastavnu djelatnost i studentski restoran i knjižnične ogranke i tamo niknuti studentski dom.

- Naime, u EU perspektivi 2021. - 2027. trenutačno su planirana nova sredstva za studentski smještaj, a budući da je opremanje dva nova paviljona studentskog doma u kampusu u Zagrebačkoj ulici, u sklopu europskog projekta vrijednog 85 milijuna kuna pri kraju, vrijeme je za nove izazove u tom području. Smatramo da bi idealna lokacija za to bila na parkiralištu iza Mornaričke bolnice koje je u vlasništvu Istarske županije upravo jer bi tako strateški zaokružili jednu promišljenu cjelinu osiguravanja studentskog smještaja, blizine Sportske dvorane "Mate Parlov" i Sportsko-rekreativnog centra Veruda te otvoriti mogućnost za održavanje niza sportskih, kulturnih i stručnih događanja na Sveučilištu, veli Radolović.

Komentirajući odustajanje nove pulske vlasti od IDS-ovog projekta Mehanike-polivalentnog centra, kaže da se slaže s dijelom javnosti koja smatra da Puli nedostaje jedan kongresno-kulturni centar.

- I Sveučilište smatra da je takav centar potreban, ali ne na način kako je bio sada zamišljen - na neodrživoj lokaciji zbog geotehničkih svojstava tla gdje je planiran s visokim rizikom od poplava, veli Radolović.

Vezano uz kritiku dijela javnosti da se bivša Mornarička bolnica umjesto dodjeljivanja Sveučilištu trebala prenamijeniti u dom za starije i nemoćne osobe, Sanja Radolović kaže da Sveučilište na čelu s Upravom ne želi biti izoliran otok, već aktivno sudjelovati i djelovati u razvoju lokalne zajednice.

- Lista čekanja više od 2.000 naših sugrađana za smještaj u dom za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić" uistinu je šokantna. To bi se sada manjim dijelom trebalo riješiti najavljenom dogradnjom doma, ali za potpuno rješenje vjerojatno će biti neizbježna izgradnja još jednog doma, moguće i uz sufinanciranje privatnih domova u iznosu razlike cijene privatnih i županijskih domova, objašnjava Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini