SLUČAJ VOZAČKA DOZVOLA: SUPROTSTAVLJENA MIŠLJENJA

TREBA LI MINISTRICA ŽALAC PODNIJETI OSTAVKU? Dubravko GRAKALIĆ: DA, Vlada vozi bez vozačke! Robert FRANK: NE, previd i ništa više


Vlada bez vozačke (PIŠE Dubravko GRAKALIĆ)

      Oslikava li slučaj ministrice Gabrijele Žalac u pravom svijetlu današnju Hrvatsku? Živimo li u zemlji bahate vlasti koja može činiti sve što joj se prohtije i u kojoj pripadnici političke elite ne trebaju poštovati čak ni prometne propise, da se o etičkim uzusima i građanskoj pristojnosti niti ne govori? Je li hrvatski premijer Andrej Plenković postao mjera svih stvari, onaj koji odlučuje o pravu i pravdi, moralu i pravu na život, političar koji abolira grešnike i kažnjava sve one koji nisu dio njegove privremene i jedva skrpljene vladajuće većine?

     Neprihvaćanje ostavke ministrice razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac podnesene zbog toga što je prošle subote u Vinkovcima u ulici gdje nema pješačkog prijelaza pregazila desetogodišnje dijete vozeći s tri godine isteklom vozačkom dozvolom, dokaz je kako Vlada, premijer i vladajuća kasta više nemaju ni trunke srama i ni mrve odgovornosti za vlastito javno djelovanje.

    Premijer Plenković i Vlada konačno su pokazali kako će se za svoje fotelje boriti bez moralnih skrupula i osjećaja za stid.

    Jer, ovo što se dogodilo pokazuje da nije samo pregažena maloljetna djevojčica, nego i demokracija i sva pravila koja bi u njoj trebala vrijediti. Činjenica da je ministrica "varala" prometne propise vozeći bez vozačke dozvole duboko dezavuira i nju i njezine poslodavce bez obzira na sve spinove koje u ovom slučaju moramo slušati. Iako Vlada i njezin medijski servis pokušavaju uvjeriti javnost čak i kako je djevojčica naletjela na auto, a ne auto na djevojčicu, ne mogu pobjeći od činjenice da je Gabrijela Žalac uhvaćena u teškom prekršaju za koji je potrebna politička, etička i, ukratko, ljudska odgovornost. Nije potrebno podsjećati da je, ne tako davno, ministrica Mirela Holy podnijela ostavku zbog poslane elektronske pošte u kojoj traži pomoć pri zapošljavanju stranačkog druga. Znamo i kako je moćni šef HNS-a Ratko Čačić prošao nakon prometne nesreće u Mađarskoj. U sadašnjoj Vladi principi su istjerivani na Pavi Barišiću i Martini Dalić, ali ne i na ostalim ministrima u čijim se resorima događaju katastrofe. Političke odgovornosti nije bilo za ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog slučajeva u Zaprešiću i Metkoviću, te za Nadu Murganić u slučaju s Paga.

    Ipak, opravdanje koje smo čuli za njihovo nečinjenje ne može vrijediti za slučaj ministrice Žalac. Kod nje se ne radi o slaboj funkcioniranju nekog velikog sustava ili o događajima koje je skrivio netko drugi. Ona je sama, cijele tri godine, vozila bez dozvole te je, prema riječima prometnih stručnjaka koji su analizirali nesreću u Vinkovcima, to radila loše. Njezina krivica posve je osobna i strašno je što nije podnijela neopozivu ostavku. Kalkulantskom ostavkom koju je premijer odbio jer "nije počinjeno kazneno djelo" dobivena je konačna potvrda da imamo bahatu vlast koja vozi bez vozačke dozvole.

Plenković je tom svojom odlukom pregazio sam sebe i u očima vlastitog biračkog tijela.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Previd i ništa više (Piše Robert FRANK)

Zato što nije na vrijeme produljila vozačku dozvolu, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac ne treba odstupiti. Ima pravo što nije podnijela neopozivu ostavku. Time što tri godine nije regulirala vozačku nije počinila nikakvo ozbiljno nedjelo. Očekivano i predvidivo, poput čopora bijesnih hijena koje čekaju tuđu krv da bi se nahranili, neki su iz oporbe krvoločno navalili na ministricu. Razvlače je do krajnjih granica i zbog neproduljene vozačke dozvole pokušavaju stvoriti atmosferu kolektivnog ludila.

Na prvu bi čovjek pomislio da je ministrica, naprimjer, namještala lukrativne poslove prvom rođaku te da zato mora odletjeti. A kad ono slabašna hrvatska oporba uhvatila se očajnički priče o vozačkoj koja je na trenutak može vratiti u fokus javnosti. Vlastite slabosti naspram Plenkovićeve Vlade čelnici slabašne i nekreativne opozicije kompenziraju tako jeftinim i demagoškim napadima na ministricu koja je u duboko birokratiziranoj zemlji napravila glupi propust. Žena nije na vrijeme produžila vozačku dozvolu jer je to naprosto obveza na koju mnogi među kojima je i ona previše i ne obraćaju pažnju. Nije Žalac oduzeta vozačka zbog vožnje u pijanom stanju pa da mora podnijeti ostavku. Još manje joj je vozačka oduzeta zbog opasnog prekoračenja brzine i ugrožavanja sigurnosti prometa pa da to bude razlog za vremensku zabranu upravljanja osobnim autom.

Kad se situacija s onim što je napravila ogoli do same srži, preostaje zaključiti da je žena jednostavno učinila previd. Mislila je da joj vozačka traje dulje nego što joj je određen rok. I to je njezin jedini grijeh zbog kojeg se sad cijela nacija, eto, zgražava. Policija je u roku od 30 sekundi od dolaska na mjesto nesreće gdje je ministrica udarila djevojčicu, e to je već problem, utvrdila da Gabrijela Žalac ima vozačku koja je, doduše, istekla. To znači da ima uredno položen vozački ispit, da je u stanju i da zna upravljati vozilom. Pa nije ministrica svjesno vozila bez valjane vozačke dozvole i, znajući za to, bahatila se, pravila važnom i nedodirljivom. Kao i većini ljudi koji se nužno ne opterećuju istekom roka dokumenata ni njoj očito nije palo na pamet da je valjanost vozačke možda istekla pa da je, zamislite sad grijeha, treba produžiti. Sama logika nalaže da bi to napravila da je toga bila svjesna.

Oporba takva kakva je sad će danima žilaviti i natezati taj slučaj do krajnjih granica jer sama nije u stanju proizvesti ništa pametno i poticajno da bi mediji o tome pisali. Protivnici HDZ-a itekako dobro znaju da u deficitu kvalitetnih ideja medijski prostor trenutno mogu ispuniti samo teškim topovskim udarima na ministricu. Tako minorna stranka Demokrati ide toliko daleko u pokušaju da na sebe skrenu pozornost javnosti pa tvrde da se Plenković i Žalac zbog vozačke dozvole ponašaju kao da su iznad Ustava. Znači li to da se svatko od tisuća i tisuća građana koji su jednostavno zaboravili produžiti vozačku - a jučer se na društvenim mrežama komentiralo kako to masovno provjeravaju - ponaša kao da je veći od Ustava? U poplavi infantilnih političkih izjava ova iza koje stoje Demokrati mogla bi zauzeti prvo mjesto i zlatnu medalju za glupost. A s ovakvim glupostima kojima se bavimo i koje nam se servira i postajemo sve gluplji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater