BIZARNO

SULUDO PRAVILO U PULSKOM VRTIĆU KAŠTANJER, djeca se ne smiju igrati na zemlji da se NE BI ZAPRLJALA!?


Pitam se tko je tu lud?! Zašto nisu popričali s tim roditeljem i pitali ga da li svoje dijete drži pod staklenim zvonom da se nikad ne isprlja i zašto bi sva druga djeca ispaštala zbog toga. Ja, recimo, želim da se moje dijete ide igrati na zemlju i nije me briga ako se zaprlja, kaže mama jednog pulskog vrtićarca

"Bilo mi je čudno što mi dijete danima dolazi iz vrtića s čistim cipelama. Obično su im crvene od zemlje, ali posljednje vrijeme nisu bile. No, onda sam jedno popodne došla ranije po dijete i vidjela da se djeca igraju loptom koja im je u jednom trenutku odletjela na travu i ispod čempresa gdje trave nije bilo, a dijete se zaustavilo i pitalo odgajateljicu smije li ići po loptu. Teta je to dozvolila, ali je mene zaintrigiralo o čemu se tu radi, zašto ne smiju ići na travu po loptu?!", ispričala nam je mama jednog pulskog vrtićarca.

Skupa odjeća

A odgovor je, kaže naša sugovornica, vrlo brzo pronašla u dopisu koji je ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević poslala odgajateljicama s naputkom da djecu ne puštaju na zemlju, jer će se zaprljati, a sve zato jer se jedan roditelj žalio da mu dijete iz vrtića dolazi prljavo.

- Kada sam čula za taj dopis, htjela sam s tetama provjeriti je li to točno i doznala da jest, ali da naš vrtić nije jedini, jer je navodno i u Zvjezdice u Šijani također stigao sličan dopis. Kako bilo, pitam se tko je tu lud?! Zašto nisu popričali s tim roditeljem i pitali ga da li svoje dijete drži pod staklenim zvonom da se nikad ne isprlja i zašto bi sva druga djeca ispaštala zbog toga. Ja, recimo, želim da se moje dijete ide igrati na zemlju i nije me briga ako se zaprlja. Svjesna sam da neki roditelji kupuju djeci majice od 500 kuna, pa im je onda krivo kada ih zaprljaju, ali neka ih oblače u manje skupu robu. I svima dobro, ističe naša sugovornica.

Kaže nam i da su odgajateljice ipak odlučile izaći i drugim roditeljima u susret te su prešutno djecu počele puštati s betona na travu, ali je ograničenje potom ponovno uvedeno.

- Djeca, pogotovo u toj dobi, trebaju biti prljava i što više biti vani sad dok je još lijepo vrijeme. I ne, ne želim, da se moje dijete igra samo na betonu. Voljela bih da su se ipak posavjetovali i s nama drugim roditeljima, a ne samo na temelju pojedinačne pritužbe ići linijom manjeg otpora i uvesti ovakva suluda ograničenja, rezimirala je naša sugovornica.

Izoliran slučaj

Cijelu priču provjerili smo kod ravnateljice Dječjih vrtića Pula Marize Kovačević. U prvom odgovoru istaknula nam je da, prije svega, vode računa da su vanjski prostori vrtića u kojima borave djeca ograđena i sigurna.

- Dvorište vrtića i sam boravak na zraku kod djece mora poticati prirodne oblike kretanja, poput kretanja po uzbrdici, nizbrdici, trčanje i slično, što je neophodno za motorički razvoj svakog djeteta. Djeca su prirodni istraživači koji pokazuju interes za sve oko sebe, a sama dvorišta vrtića neiscrpan su im izvor spoznaje, istaknula je Kovačević općenito o koristi dječjeg boravka na zraku.

No, na upit o konkretnom slučaju i konkretnom problemu potvrdila nam je da je u vrtiću Kaštanjer uvedeno ograničenje, jer su zbog igre u prašini dobili pritužbe roditelja, iako nije imala saznanja da je slično ograničenje na snazi u bilo kojem drugom vrtiću, pa tako ni u vrtiću Zvjezdice u Šijani.

- DV Kaštanjer u jednom dijelu ima dio pod travom i voćkama, natkrivenu terasu i natkriveni pješčanik te je siguran za igru djece. U dijelu dvorišta ne raste trava zbog borova i na tom dijelu djeca vole boraviti i igrati se. Na svakom roditeljskom sastanku, ali i individualno, pokušavamo educirati roditelje da u vrtić djecu dovode komotno obučene, u starijim trenerkama, upravo zbog toga što se mogu zaprljati, bilo prašinom, tijestom, bojom... jer to je dječja igra. E sad, sama edukacija roditelja počinje od ulaska u vrtić, kao, uostalom, i samih odgojitelja koji i na otvorenom prostoru trebaju organizirati aktivnosti u cilju istraživanja ili razvoja motorike ili slobodne igre djece. Neki roditelji to prihvaćaju, neki postepeno uče, a ima i onih koji to ne prihvaćaju. Na nama je da pomirimo i educiramo roditelje koliko je u našoj mogućnosti kako bi zadovoljili interese djece, pojasnila je ovakvu odluku Kovačević.

Istaknula je i da DV Kaštanjer ima dvorište i obližnji park pa stoga nudi i različite mogućnosti za igru, što odgojitelji koriste i kombiniraju, a što posebno dolazi do izražaja kada pada kiša i kada je veliko blato.

 Uređenje igrališta

- Zabraniti djeci igru u prašini ne možete, ali možete osmisliti materijalni kontekst u cilju igre i pojasniti ga roditeljima. Samo partnerskim odnosima možemo doći do zajedničkog cilja, a to ipak ne ovisi o nama samima, zaključila je Kovačević, ali i dodala da uvijek teže k tome da i dalje kontinuirano ulažu u oplemenjivanje dvorišta pa će to svakako i ubuduće raditi.

Stoga je navela da će, nakon što su okončani radovi na uređenju unutarnjih prostorija u DV Kaštanjer, u suradnji s Gradom prilikom planiranja budućih zahvata, posebnu pažnju posvetiti uređenju vanjskog prostora igrališta.

Govoreći pak o konkretnoj zabrani za DV Zvjezdice, Kovačević kaže da provjerom kod svake pojedinačne skupine i njihovih odgajateljica nije dobila informaciju da se i tu neki roditelj žalio te da stoga slična odluka nije donijeta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini