Prema zamisli arhitektice Helene Sterpin iz Zadruge Praksa

PULSKI AZIL POTICAT ĆE UDOMLJAVANJE Mjesta za 49 pasa i četiri mačke, veterinarska ordinacija i otvoreni prostor za druženje sa životinjama

| Autor: Borka PETROVIĆ

Prostor mora, prije svega, biti vedar, pristupačan i osmišljen tako da se u njemu mogu organizirati edukativni posjeti djece i potencijalnih udomitelja. Da imaju mogućnost upoznati psa u prirodnom okruženju, izvesti ga vani, prošetati, vratiti mu se i po nekoliko puta kako bi bili sigurni u svoju odluku da ga udome, kaže projektantica Helena Sterpin

 

Azil za životinje koji bi se trebao početi graditi ove jeseni, imat će kapacitet za 49 velikih pasa i četiri mačke, a u njegovu sklopu bila bi i veterinarska praksa. Veterinar bi se prvenstveno brinuo o životinjama u skloništu, ali bi mogao pružati usluge i drugim klijentima.

 Parcela na Partizanskom putu

Sklonište za životinje gradit će se na parceli velikoj oko 3.150 kvadrata na Partizanskom putu koja je GUP-om predviđena za ovu namjenu. Bruto površina zgrade iznosi 397 četvornih metara, dok je 454 kvadrata ograđene površine predviđeno za boravak životinja na otvorenom. Građevinska čestica nalazi se na blago nakošenom terenu te je prikladno udaljena i pošumljenom površinom odvojena od naselja.

O tome kako će azil izgledati porazgovarali smo s njegovom projektanticom Helenom Sterpin, pulskom arhitekticom iz Zadruge Praksa. Odmah u uvodu navodi nam kako se u projektiranju skloništa vodila idejom da se razbije stereotip da je azil tmurno i ružno mjesto, ali i time da se radi o prostoru koji bi zapravo trebao služiti samo kao usputna stanica do udomljenja i gdje bi se psi trebali zadržavati što kraće vrijeme.

- Razgledali smo azil Lič ali i druge azile i tražili varijantu kako napraviti prostor koji bi poticao udomljavanje. On mora, prije svega, biti vedar, pristupačan i osmišljen na način da se u njemu mogu organizirati edukativni posjeti djece, ali i potencijalnih udomitelja. Da imaju mogućnost upoznati psa u prirodnom okruženju, izvesti ga vani, prošetati, vratiti mu se i po nekoliko puta kako bi bili sigurni u svoju odluku da ga udome, priča nam Sterpin.

Upravo zato sklonište ima nekoliko otvorenih prostora za druženje i šetnju pasa, a cijela će parcela biti ograđena.

 Prostrani boksovi i dvorišta

Navodeći da im je cilj cijeloga projekta, osim puke izgradnje zgrade, bilo upravo potencirati udomljavanje, odaje nam tajnu da će se, odmah pored prostora za edukativne i zabavne programe i šetnju, nalaziti najudomljivije životinje poput maca i kuja sa štencima. Osim toga, prostor će imati karantenu, grijani dio za smještaj mačaka, 22 natkrivena boksa za pse od kojih će svaki imati svoj ispust, a svi će izlaziti i u prostrani dio za šetnju. Poseban dio bit će osiguran za pse koji su agresivni i s kojima se mora raditi.

Boksevi će, doznajemo, biti prostrani te imati minimalno četiri kvadrata zatvorenog prostora s ležajem i zdjelicama za hranu i vodu i gotovo deset kvadrata otvorenog dijela, dok je zajednički prostor za šetnju na oko 150 četvornih metara.

Posebno se, prilikom projektiranja, gledalo na to da se psi koji tek dolaze ne miješaju s onima koji su već u azilu, pa prostor ima takozvani čisti i prljavi hodnik koji omogućuju komunikaciju bez međusobne interakcije. Dobra je stvar, dodaje projektantica, što na parceli ima nužnih komunalija s tim da se, s obzirom na veliku potrebu za vodom, razmišljalo i o bušotini, a kako nema kanalizacije, i o biopročistaču.

- Ovo je za sada idejno rješenje i u razradi projekta možda će doći do sitnih preinaka. Trenutno ispitujemo materijale, njihovu cijenu i nakon izrade izvedbenog projekta i troškovnika, znat ćemo koliko će projekt točno koštati, kaže Sterpin. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of