STABLA PREDSTAVLJALA OPASNOST

Posljedice nevremena u parku kod Veslačkog kluba: POSJEČENI SUHI BRIJESTOVI, UJESEN STIŽE ZAMJENA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Radnici Herculanee jučer su u Parku Franje Josipa I. kod Veslačkog kluba posjekli suha stabla. Dječje igralište bilo je ograđeno trakom na kojoj je stajala obavijest o zabrani ulaska za vrijeme radova. Iz Grada su priopćili da su radnici Hortikulture uklonili dva suha stabla brijesta, na kojima su za nedavnog nevremena popucale grane i pale na dječje igralište, i to radi sigurnosti građana, posebno djece koja koriste igralište u ovom parku.

- Dan ranije Herculanea je o radovima obavijestila građane kako bi nesmetano mogli obaviti planirane aktivnosti. Naime, stabla su u takvom stanju predstavljala opasnost za građane budući da je postojala mogućnost daljnjeg pada grana i izvaljivanja stabala, što bi utjecalo na korištenje staze i platoa u parku, odnosno sigurnost svih korisnika. U cilju očuvanja zelenog fonda grada Pule, a u skladu s dosadašnjom praksom, zamjenska sadnja u istom parku i okolnim zelenim površinama obavit će se ujesen, kad budu povoljni uvjeti za sadnju, o čemu će javnost biti obaviještena. Ova vrsta stabala, brijestovi, posljednjih se godina suše u cijeloj Hrvatskoj te će odabir vrste zamjenskih stabala biti u skladu s našim podnebljem da bi se osigurali optimalni uvjeti za rast, napominju iz Grada.

Stabla su, prema obavijesti, trebala biti uklonjena još u srijedu, no jučer su unutar ograđenog prostora još uvijek stajali komadi debla posječenih brijestova. Jučer oko podneva u parku smo zatekli Đorđa Molnara, stanara susjednih zgrada, koji kaže da je dobro što su posjekli stabla koja su bila potpuno suha, bez lišća.

- Za nevremena bi padale suhe grane. Pametno je da su ih posjekli, dobro da se netko toga sjetio. Naši ljudi inače samo gledaju svoja posla. Posjekli su tri ili četiri stabla i to vrlo profesionalno, kaže Molnar te dodaje da u parku ima još suhih stabala koje treba posjeći. Pokazuje nam jedno visoko, bez ijednog lista, potpuno osušeno. Kaže da bi trebalo podrezati panjeve da se netko ne bio na njih spotaknuo i pao.

U park je stigao drugi Puljanin s trogodišnjim djetetom, stanovnik obližnje zgrade. I on pohvaljuje rušenje.

- Nedvojbeno su bila suha, to smo vidjeli jer smo svaki dan tu. Definitivno ih je trebalo posjeći. Prije tri, četiri dana srušili su jedno stablo kod kafića, a sad vidim i da su ova dva oborena. Ionako nisu davala hlada, osim ono malo što stvara deblo. Trebalo bi posaditi druga stabla na ovom mjestu i vratiti dvije klupice koje su uklonjene prije radova. Za djecu je ovo najljepši park u gradu, tu je cijeli dan hladovina, od jutra do večeri, kaže mladi Puljanin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of