PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Političko uništenje Uljanika


Problemi Pule i Istre postali su preskupi za Zagreb. Nemušto objašnjenje HDZ-ova premijera Andreja Plenkovića kako restrukturiranje Uljanik Grupe, o kojem se proteklih tjedana intenzivno govori, njegovoj Vladi nije prihvatljivo rješenje, nije tek samoljubivo mišljenje utemeljeno na brojkama, nego i politička poruka najrazvijenijem djelu države.

Poručivši kako za spas brodogradnje na Sjevernom Jadranu, u Puli i Rijeci, država ne može uložiti najmanje 7,5 milijardi kuna, HDZ-ova Vlada pokrenula je ekonomsko kažnjavanje dvaju uspješnih županija, velikog broja građana koji tamo žive i rade, te, "last but not least", političkih stranaka što ih vode.

Da se Uljanik nalazi u Splitu - gdje je Brodosplit progutao deset milijardi kuna da danas ne bi gradio brodove - Vlada HDZ-a dala bi novaca koliko treba. To nije samo fraza koju, u reakcijama na odluku da je restruktiranje neprihvatljivo, ponavljaju političari iz IDS-a i istarskog SDP-a, nego činjenica koju je lako provjeriti.

Istarsko brodogradilište od sveukupne je svote od trideset milijardi kuna, koje je država od 1990-tih godina uložila u škverove, dobilo samo 12 posto tog iznosa, kako bi se danas snažno guralo u stečaj i posvemašnje uništenje. HDZ-ova Vlada zakasnila je spašavati Uljanik dok je to mogla, jer je za to imala jasne političke ciljeve - što pokazuje i poigravanje štrajkom radnika prošlog ljeta - kad je isplatila plaće tek nakon što su se zvižduci prosvjeda čuli ispred Banskih dvora.

HDZ-ov premijer Plenković danas uvijeno šalje Uljanik u stečaj iako je jasno da ga Vlada može spasiti, ali ne tako da ga gura u ruke posve nekompetentnim privrednim "šibicarima", već formiranjem tima stručnjaka koji bi preuzeo njegovo vođenje uz nova državna jamstva. Izlika kako to Bruxelles ne bi dopustio ne mora biti točna - pa nije li vlasnik najvećeg talijanskog brodogradilišta upravo država? Nije li se država posebnim zakonom upustila u spašavanje Agrokora - u kojem nije bila suvlasnik kao u Uljaniku?

Na slučaju Uljanika pokazuje se kako nema političke volje u Zagrebu da se spasi vrijedna imovina u Puli, Rijeci i drugdje gdje nema HDZ-ove vladajuće hobotnice. Istarska županija neće postati samo žrtva ekonomskog rata s Banskim dvorima, nego i svjedok najvećeg gospodarskog promašaja Vlade Andreja Plenkovića. Ugasi li se brodograđevna industrija u Puli i Rijeci, Hrvatska će zabilježiti značajan pad industrijske proizvodnje, izvoza i BDP-a. Te štete bit će dugotrajnije od troškova restrukturiranja koje bi, zasigurno, bilo plaćeno da se u Puli i Rijeci na izborima glasa za HDZ.

Ako je Istra financijski preskupa za Zagreb, može se očekivati i kako će politička cijena koju će Plenkovićev HDZ platiti u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji biti visoka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater