PIŠE ANDREA LONČARIĆ

Vapimo za napretkom, a istovremeno se protiv njega borimo


Većina se žali kako Pula ne napreduje, jer se uvijek nudi jedno te isto. Žali se kako su ulaganja u grad mala. Nedostaje nam ovo, nedostaje nam ono… I onda se nađe neki investitor koji bi zapravo želio nešto napraviti. No malobrojni se bučno tome usprotive navodeći kojekakve razloge i projekt - zapne.

I što onda zaključiti nego da nama u principu ništa ne valja. Ne valja nam izgradnja rotora i duplih traka, jer u međuvremenu imamo privremenu regulaciju prometa, a ne želimo zastoj u prometu zbog gužve. Ne valja nam turizam i metež koji stvaraju brojni turisti, ali bi uzeli njihove novce. Najbolje bi bilo kad bi nam turisti samo uplatili novac na račun i ne došli, neka jednostavno pošalju novac zbog ljepote Jadrana i ostanu tamo gdje žive. Možemo dalje. Ne valja nam ni ski lift u Valovinama jer imamo (pre)bogato morsko dno koje bi ta vrsta zabave navodno uništila. Istodobno pak mnogi kažu da u gradu manjka zabavnih sadržaja. Ne valjaju nam prazni kafići u gradu od jeseni do sezone, ali nam zato smetaju nove terase. Ne valja nam izgradnja bolnice jer se, kao, gradi čitavu vječnost. Ne valja nam trgovački centar na Stoji jer nije tvornica, a nitko ne uzima u obzir koliko će se novih radnih mjesta tamo otvoriti i koliki će upravo tamo pronaći posao. Ne valja nam Uber, a bunimo se da su cijene usluga prijevoza preskupe. Ne valja nam ponuda, ne valja nam potražnja. I tako se bunimo protiv svega ne shvaćajući koliko nazadujemo zatupljeni u borbi protiv napretka.

Umjesto da se radujemo da se konačno nešto lijepo gradi i događa u našem gradu, a što neće biti samo atrakcija turistima i domaćim ljudima, mi protestiramo.

Da rezimiramo. Dobili smo nove rotore, imamo zaobilaznicu s četiri trake, grade se bolnica, bazen, novi trgovački centar... Možemo primijetiti kako se stalno ulaže, no nama kao da ništa od toga ništa ne znači. I ja sam smatrala kako ski lift ne bi trebao biti postavljen u uvali Valovine, dok nisam vidjela što je to zapravo. Zanimljivo je kako se prosvjednici nisu informirali prije nego su prosvjedovali. Naime, valovi koje proizvodi ski lift stvaraju kisik koji pogoduje morskom dnu. Kao da prosvjedi nisu dovoljni, odjednom izlaze članci o ozlijeđenoj djeci koja su se penjala po konstrukciji i pitam se što rade roditelji čija su djeca na ograđenom prostoru koji je u izradi. Ok, bilo bi bolje da se radovi izvode izvan sezone kad se ljudi ne kupaju, ali mislim da nije krivnja isključivo na "zločestom investitoru" kojemu vjerojatno ideja da nešto radi u Puli više neće pasti na pamet.

Ono što se meni mota po glavi je pitanje misli li itko o tome kakvu sliku šaljemo svijetu ovakvim ponašanjem. Potencijalni investitori ionako imaju dovoljno problema oko administracije, a mi se potrudimo da im uz to još dodatno otežamo. I poanta je da nam svima smeta navedeno i još puno toga što sada ne navodimo, a istovremeno zaboravljamo protestirati protiv znatno važnijih stvari koje se tiču svakog pojedinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of