PIŠE BORKA PETROVIĆ

Rekordi komunalnog (ne)reda


Površina grada Pule iznosi 5.165 hektara, od čega 4.150 hektara na kopnu. Pula ima 16 mjesnih odbora i pripadaju joj naselja Štinjan, Veli Vrh, Monte Šerpo, Valmade, Busoler i Valdebek. U cijeloj Puli nema problema - sve su ugostiteljske terase u zadanim gabaritima, nema nelegalnih prodavača koji ispred Arene prodaju gipsane kipiće, ni onih koji prodaju šešire po podu Flanatičke ili svjetleća čuda na Forumu.

Plakati su svi legalni, sve reklame imaju ugovore, a svi bacaju smeće baš tamo gdje je to predviđeno. Puljani spadaju i među najbolje vlasnike kućnih ljubimaca na svijetu - svi psi žive u savršenim uvjetima, nema ih na lancu, svi su čipirani i svi šeću na povodcu. Njihov se izmet nigdje ne može naći jer vlasnici za njima uvijek i sve počiste, pa se zato brojni turisti zadovoljno valjaju u parkovima po travi.

Problema nema ni s komunalnom opremom - ona je sva očuvana, nitko je ne devastira, kao ni gradske fasade, a parkovi i zelenilo čuvaju se k'o zjenica oka. Nema ni radova van dozvoljenih termina, baš svaki prekop ceste je prijavljen, a rupe sanirane u tren oka. U Puli nema ni nelegalno zauzetih skloništa ni gradskih parcela s nelegalnim straćarama krcatih opasnog smeća. Nema i točka!

Ako netko od Puljana misli da to nije tako - sigurno je u krivu. Jer, onima kojima svaki mjesec mi dajemo plaću, upravo da uoče i kazne ovakve i slične probleme, iste očito ne vide. Barem se tako da zaključiti iz podataka da su gradski komunalni redari u zadnjih osam mjeseci ispisali tek 38 mandatnih kazni. Doduše, istine radi, ispisali su i 600 različitih zapisnika, pa će bit da svi su dovedeni pameti samo opomenama i više ne krše brojne odredbe Komunalnog reda Grada Pule. A možda se nered događa kada komunalni redari ne rade - za razliku od trgovaca koji rade do ponoći, sezonaca koji noćima ne spavaju, gradskim komunalnim redarima, kao vrlim gradskim djelatnicima, zadnja smjena završava u 22 sata, a vikendima rade - do 14 sati.

Unatoč sezoni, gradu krcatom ljudi, koji svake godine ruši turističke rekorde, komunalci, izgleda i kada rade, spavaju zimski san. Možda, ali samo možda, griješim dušu i oni doista rade svoj posao odlično, ali nereda naprosto nema i stoga nemaju koga i za što kazniti. A možda, ali samo možda, ima istine u onoj koju sam jučer čula na ovu temu "Kome da pišu kazne, pa neće svoj svoga!".

Ako ne znaju od kuda krenuti, evo im mala pomoć, nek' ih put odvede do obližnje Punte - tamo susjedi već osmu godinu za redom muku muče s nelegalnim zauzimanjem gradske parcele, otpadom i smradom, a pas na kratkom lancu, kako smo čuli bez čipa, umire na suncu. Za prvu ruku dovoljno za ispisati koju kaznu i to svakoga mjeseca pa malčice popraviti statistiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini