NA VIDIKOVCU

PAST ĆE I ZIDINE SJEMENIŠTA Počela gradnja rotora na vrhu Radićeve, trebao bi biti gotov za dva i pol mjeseca


Rotor promjera 12 metara, koji financira Grad Pula, košta 4,4 milijuna kuna, a gradi ga pulska tvrtka Cesta koja se jedina javila na javni natječaj * Ove austrougarske vile bi trebale biti zaštićene kao kulturno dobro, a ne da im se rušenjem zida i oduzimanjem vrta smanjuje vrijednost, veli stanarka Nevija Stojšić

Jučer je počela izgradnja jednotračnog rotora na vrhu Radićeve ulice, kritičnom raskrižju na kojem se vrlo često događaju kobne prometne nesreće. Rotor promjera 12 metara, koji financira Grad Pula, košta 4,4 milijuna kuna, a gradi ga pulska tvrtka Cesta koja se jedina javila na javni natječaj. Izgradit će se i desni skretač, što znači da se pri dolasku iz centra nećete morati uključivati u rotor, nego odmah skrenuti desno, u Rizzijevu ulicu. Nakon što su službenici pulskog Odsjeka za izgradnju otvorili gradilište, radnici su uz pomoć specijalnog stroja podigli asfaltni sloj, a danas će ukloniti vertikalnu signalizaciju, rubnjake i nogostupe. Radovima rukovodi inženjer Ivan Fabris, koji nam kaže da će do kraja tjedna početi rušiti zidove i druge okolne objekte, poput garaže. Past će i zidine sjemeništa Redemptoris mater.

Nevjerni Toma

- Idućeg tjedna na redu su probni šlicevi, kaže Fabris. Ovdje nije riječ o patentnim zatvaračima, nego o kopanju terena da bi se utvrdilo stanje instalacija. Nakon toga slijede široki iskopi, izgradnja kolektora, oborinske odvodnje, fekalne kanalizacije, vodovodne mreže i elektroničkih instalacija.

Radovi bi trebali završiti u roku od 75 dana. No, uvijek ima nevjernih Toma, a jedan od njih jučer je slučajno prolazio ovom rutom. Pitamo ga treba li na ovom raskrižju izgraditi rotor, a on odvraća da "mogu raditi, al' neće završiti na vrijeme". Zašto?

- Živim u Šijani, tamo su dvije godine gradili rotor. Trebao je biti gotov od ljeta do Nove godine. Gdje su radnici, gdje su strojevi? Ako nemaju radnike, bolje da ne rade, kaže Puljanin, odmahujući rukom. Doista, jučer prije podne nije se dalo naslutiti da se ovdje sprema veliko gradilište, no već nakon službenog otvorenja radovi su se zahuktali, dignut je velik dio asfalta. Postavit će se dva kolektora oborinske odvodnje ukupne dužine od 173 metra, rekonstruirat će se 246 metara vodovodne mreže, a dužina izgrađenih prometnica iznosit će 193 metra.

- Slikajte onu garažu tamo, stara je 200 godina, a sad će je srušiti. Di ću ja stavit svoj auto, požalila nam se Nevija Stojšić, provirujući iz derutne austrougarske vile u Rizzijevoj ulici. Njena je garaža na samom rubu raskršća, u njen se zid često zabijaju automobili, a bilo je i pogibija. I jučer su ondje gorjeli lampioni.

Stalno se gine

- Oni hoće da ovo bude München. Nije to za ova vremena. Ljudi su gladni, a oni troše milijune. U Šijani su gradili veliki kružni tok. Da je Njemačka tako radila, nikad se ne bi obnovila nakon rata. I gazda i radnik su radili zajedno, disciplinirano. A ovdje ne znaš tko pije, tko plaća. I laik vidi da se to tako ne radi. Tu su svaki dan sudari. Mogli su postaviti semafor ili žuto upozoravajuće svjetlo, ležeće policajce, manji rotor… U Padovi, Njemačkoj, svugdje je tako, tamo su simpatični, mali rotori kojima mogu proći i šleperi i busevi. Ove austrougarske vile bi trebale biti zaštićene kao kulturno dobro, veli gospođa Nevija, te navodi da su ovdje prije više od stotinu godina živjele starješine koje su imale sluge. Stanje ove vile, ali i one pored nje, danas je daleko od reprezentativnog. Fasada se ljušti, vile se raspadaju, ogradni zid je napola srušen, a umjesto njega rastegnuta je plastična zelena tenda. U ovoj vili danas žive dvije obitelji. Drugi stanar kaže da je dao suglasnost za izgradnju rotora.

- To je potrebno radi sigurnosti, stalno se gine, iako će radovi umanjiti vrijednost kuće koja će ostati bez zida, vrta i garaže, kaže susjed. Iako se iz njenih riječi može zaključiti suprotno, i gospođa Nevija je, ponukana odlukom susjeda, dala suglasnost. Grad ju je, veli, obeštetio "po općinskoj cijeni", ali joj, tvrdi, nije važan novac budući da će vrijednost vile pasti. Osim toga, srčani je bolesnik i buka s gradilišta će joj škoditi.

Početak gradnje financijski osjećaju i u obližnjoj prodavaonici slastica Izo, gdje je pao promet. Konoba More, koja se nalazi uz dućan, zatvorena je, na vratima piše da su na godišnjem. Valjda računaju da će radovi završiti do njihova povratka. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini