Grad odobrio skupljanje potpisa samo na Verudi i Narodnom trgu

INICIJATIVA "67 JE PREVIŠE" Tražili više lokacija za potpisivanje referenduma, u Puli dobili tek dvije

| Autor: Chiara BILIĆ
Bojan ŽIŽOVIĆ

Bojan ŽIŽOVIĆ


Valja napomenuti da je 2013. godine građanska inicijativa "U ime obitelji" potpise za referendum također prikupljala na gradskoj tržnici i tržnici Veruda, ali i na Portarati te ispred svih župnih ureda

 

Iako je inicijativa "67 je previše" tražila pet lokacija za prikupljanje potpisa za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, Grad je odobrio samo dvije - tržnicu Veruda na Trgu kralja Tomislava i gradsku tržnicu. Naime, osim navedenih lokacija, tražili su i prostor ispred ulaza u dvije bolnice, u Zagrebačkoj i Negrijevoj ulici te na Autobusnom kolodvoru.

Tiha podrška Vladi?

Koordinator inicijative za Istru, Slobodan Kapor iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, govori da su iz Grada poručili da su samo te dvije lokacije predviđene za udruge i političke stranke.

- Meni to baš i nije jasno jer mi nismo politička stranka. Ovo je referendumska inicijativa i uvijek smo imali štandove ispred bolnice, pa čak i na nekim drugim mjestima. Budući da akcija traje dva tjedna, mislili smo tražiti još dodatnih lokacija, ovisno o interesu, ali evo, dobili smo samo tržnice, veli Kapor.

Valja napomenuti da je 2013. godine građanska inicijativa "U ime obitelji" potpise za referendum također prikupljala na gradskoj tržnici i tržnici Veruda, ali i na Portarati te ispred svih župnih ureda. Za usporedbu, u puno manjem Rovinju sindikati su dobili tri lokacije.

S obzirom na to da je takva odluka Grada pomalo nejasna i sugerira na suptilno suzbijanje demokracije iz javnog prostora i možebitnoj tihoj podršci Vladinoj mirovinskoj reformi, Grad smo upitali zašto su inicijativi dodijeljene samo dvije lokacije i je li bilo moguće odobriti i ostale tražene zone. Iz gradskog odsjeka za informiranje potvrđuju Kaporove riječi da je "za zauzimanja javnih površina u svrhu skupljanje potpisa, politički aktivizam, političke stranke i slično Grad namijenio Narodni trg i Trg Kralja Tomislava". Tome je tako, kažu, jer su te lokacije ocijenjene kao najfrekventnije i najadekvatnije za takvu vrstu aktivnosti te napominju da je Organizacijski odbor inicijative s time upoznat.

Puno potpisa

Unatoč svemu, dosad je, kaže Kapor, prikupljeno potpisa čak i više od očekivanog, a brojka raste iz sata u sat. Štandovima se do 11. svibnja može pristupiti svaki dan od osam do 18 sati.

Inicijativu su, podsjetimo, pokrenuli Savez sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, a potpisi se trenutno prikupljaju u cijeloj Hrvatskoj. Zalažu se za povratak dobi za odlazak u mirovinu sa 67 na 65 godina, povratak na sporije izjednačavanje uvjeta za odlazak u mirovinu za žene, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 godina života (umjesto 62) i 35 godina staža. Osim toga, referendum žele osigurati pravo na mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika sa 60 godina života (umjesto 61) i 41 godinom radnog staža te smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu, odnosno s ukupno 18 na najviše 12 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of