KLJUČNI GRADSKI PROJEKTI U GODINI NA IZMAKU I 2020.

DRŽAVA IMA I ŠKARE I PLATNO Miletić: Nikakve spalionice u Puli i Istri ne dolaze u obzir

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Plan upućen Vjerovničkom vijeću predstavlja nastavak proizvodnje brodova, kaže Miletić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Plan upućen Vjerovničkom vijeću predstavlja nastavak proizvodnje brodova, kaže Miletić (Danilo MEMEDOVIĆ)


Uprava Kaštijuna intenzivno radi na poboljšanju cijelog sustava. Gospodarenje otpadom, osim skupljanja i prerade, mora se riješiti na nivou države, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić

Na Kaštijunu se neće graditi, nikakve spalionice u Puli i Istri ne dolaze u obzir, kazao je jučer gradonačelnik Boris Miletić novinarima okupljenim u Komunalnoj palači na tradicionalnom prijemu priređenom uoči predstojećih blagdana. U pratnji svojih zamjenika Elene Puh Belci i Roberta Cveka te pročelnika Ureda grada Aleksandra Matića, odgovarao je na pitanja o ključnim gradskim projektima u godini na izmaku do onih koji će se realizirati u 2020. godini.

Ministarstvo na potezu

Kada je riječ o balama smeća koje se gomilaju u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, gradonačelnik je rekao da se taj problem mora riješiti na nivou države.

- Gorivo iz otpada, SRF, može se riješiti putem oporabitelja, bilo da se radi o određenim gospodarskim sustavima koji to mogu koristiti kao alternativno gorivo, ili, kao što to rade neke druge države, otpremanjem u treće zemlje. Međutim, gospodarenje otpadom, osim skupljanja i prerade, mora se riješiti na nivou države. Gospodarenje otpadom mora biti zaokruženo, od primarne selekcije, prikupljanja, obrade do oporabe. To samostalno jedna jedinica lokalne samouprave ili jedna županija ne mogu riješiti. Mislim da je aktualni ministar svjestan s kojim problemima se susreće jer je Hrvatska, pristupajući Europskoj uniji, prihvatila i ekološke direktive. Hrvatska je do 31. prosinca 2018., dakle već govorimo o godini zakašnjenja, trebala zatvoriti sva postojeća odlagališta komunalnog otpada na koja se odlaže smeće bez obrade. To nismo učinili i našoj zemlji prijete ogromni penali. Istarska i Primorsko-goranska županija su izgradile županijske centre, dakle mi smo izvan te zone rizika, ali država mora regulirati na koji način će se gorivo iz otpada, koje se obradom proizvodi, dalje distribuirati. Država, dakle, ima i škare i platno i vjerujem da će i ministar i Fond za zaštitu okoliša i taj dio urediti. Na Kaštijunu se neće graditi, nikakve spalionice u Puli i Istri ne dolaze u obzir, rezolutan je Miletić.

Kazao je da Uprava Kaštijuna intenzivno radi na poboljšanju cijelog sustava. "Siguran sam da će u 2020. godini taj centar puno bolje funkcionirati nego ove godine", izjavio je gradonačelnik. Kao još jedan gorući gradski problem izdvojio je brodogradilište Uljanik.

Opstanak brodogradnje

- Na prvom mjestu je opstanak naše brodogradnje. Vidimo da je Vijeće vjerovnika odgodilo posljednje ročište za 22. siječnja, dakle, znam da je stečajna upraviteljica Marija Ružić napravila program koji pretpostavlja nastavak proizvodnje, rekao je Miletić.

Odgovarajući na pitanje podržava li plan stečajne upraviteljice koji podrazumijeva likvidaciju Uljanika te osnivanje nove tvrtke Uljanik Brodogradilište 1856. u kojoj bi radilo 450 ljudi, kaže da je to tehnika.

- Ključan plan koji sam detaljno proučio i koji je upućen Vjerovničkom vijeću predstavlja nastavak proizvodnje brodova. Mislim da je manje bitno na koji način će se odraditi taj posao. Bitna je suština, a to je nastavak brodograđevne aktivnosti i proizvodnje u Puli.

Govoreći o ključnim gradskim projektima u ovoj, ali i idućoj godini, gradonačelnik Miletić je kazao da je ove godine bilo puno projekata koji se odnose na cestovnu infrastrukturu, počevši od proširenja obilaznice, rješavanja križanja s Premanturskom cestom i odvojka prema Valdebeku, a tu je i niz drugih prometnica u gradu.

Kada je riječ o idućoj godini, ulaže se u Coworking centar u zgradi bivše Mehanike, završit će se izgradnja Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom), a predviđeno je i konačno preseljenje u novu zgradu Opće bolnice.

Uređenje Kandlerove

- Dovršit će se hospicij, uz daljnje ulaganje u dječje vrtiće, osnovne škole, u uređenje plaža, poput Hidrobaze. Prema tome, projekata je pregršt, u planu je uređenje Kandlerove ulice, što je velik i zahtjevan zahvat u samom centru grada. Posla neće nedostajati, budite sigurni, izjavio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater