ELASTOMERSKA PUMPA

APSOLUTNA NOVOST: Pulski pacijenti pumpu stave u džep i kemoterapiju primaju doma

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Pripremanje kemoterapije za elastomersku pumpu (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Pripremanje kemoterapije za elastomersku pumpu (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Pulskoj Općoj bolnici 21 elastomersku pumpu nedavno je donirala udruga Naš san njihov osmijeh, a u Hrvatskoj ih ima još samo dubrovačka bolnica * Pacijent je mobilan, kemoterapiju nosi sa sobom, u maloj plastičnoj boci koju može staviti u džep, u kapuljaču jakne, zakačiti za remen ili hlače. Može se praktički baviti sportom koji nije baš ekstreman, funkcionirati u životnim aktivnostima i, najvažnije, može živjeti u svojoj obitelji, kaže dr. Dragan Trivanović

 

Proteklog petka prva pacijentica u pulskoj Općoj bolnici primila je kemoterapiju putem elastomerske pumpe. To je apsolutna novost ne samo u pulskoj bolnici, nego i u gotovo cijeloj Hrvatskoj budući da ove pumpe koriste još samo u Općoj bolnici u Dubrovniku. Specifične su po tome što su mobilne pa pacijent nije vezan uz bolnički krevet, nego može primati kemoterapiju i istovremeno obavljati svakodnevni posao.

Pulskoj je bolnici 21 elastomersku pumpu nedavno donirala pulska humanitarna udruga Naš san njihov osmijeh. Uz pomoć skupljenih gotovo 49 tisuća kuna, kupljena je i stolica za kemoterapiju vrednija od 20 tisuća te infuzijske pumpe.

- Pacijentica je bila vrlo zadovoljna terapijom koju je počela primati proteklog petka i koja je do nedjelje navečer, kad je završila, prošla uredno, bez ikakvih komplikacija, kaže doc. dr. sc. Dragan Trivanović, voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom u pulskoj bolnici. To je prva pacijentica ne samo iz Istarske županije, nego i ovog dijela Hrvatske, koja je na ovaj način primila terapiju.

U bolnici se, naime, priprema kemoterapija i ubacuje u pumpu u kojoj se nalazi poseban materijal koji se širi s prodiranjem tekućine.

- To se zove elastometrija. Materijal svojim širenjem stvara pritisak kojim se, bez da išta radite, kroz 48 sati ili 24 sata, ovisno o vrsti pumpe, ravnomjerno otpušta kemoterapija. Cjelokupan protokol pripremi se prije dolaska pacijenta. To mu se prikopča u venu i on s tim ode kući, a vraća se nakon tri dana radi skidanja. Prednost elastomerske pumpe je u tome da pacijentu možemo dati potpuno istu kemoterapiju a da ga ne sprečavamo u njegovom svakodnevnom životnom funkcioniranju. Dakle, on u potpunosti može biti mobilan, kemoterapiju zapravo nosi sa sobom u jednoj maloj plastičnoj boci koju može staviti u džep, u kapuljaču jakne, zakačiti za remen ili hlače. Može se praktički baviti nekim sportom koji nije baš ekstreman, funkcionirati u svojim životnim aktivnostima i, najvažnije, može živjeti u svojoj obitelji. Dakle, ne mora spavati u bolnici, ne ovisi ni o kakvim kapacitetima ustanove, nije izložen bolničkim infekcijama, objašnjava doktor Trivanović.

Takve pumpe dosad su se mogle viđati samo u stranaca koji su u Hrvatsku dolazili turistički.

- I druge bolnice su ih pokušale uvesti, ali ipak nisu, dijelom zbog financijskih razloga jer to dodatno opterećuje sustav koji HZZO ne priznaje, ali i zbog inercije. Mislim da smo mi u Općoj bolnici Pula dosta avangardnije nastrojeni u odnosu na neke druge bolnice pa pokušavamo pacijente i njihovu kvalitetu života staviti u prvi plan. Htjeli smo im pružiti dodatnu podršku jer nam se nerijetko događa da mlađi pacijenti odbijaju kemoterapiju i ne surađuju jer ih to veže uz bolnicu, gdje uvijek moraju ležati u krevetima pored drugih, nerijetko puno težih bolesnika, kaže Trivanović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater