Konferencija

O budućnosti industrije i održivom turizmu u Puli: Treba stvoriti koordinirane uvjete kako bi se izbjeglo da se industrija "desi" ili "ne desi" sama od sebe

| Autor: Glas Istre
 (Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


U prostorima pulskog Coworking centra, danas je održana Konferencija o gospodarstvu Pule.

Organizatori su Grad Pula i HGK - Županijska komora Pula, a konferenciji je prisustvovao gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, koji je zahvalio svim sudionicima na tome što su se odazvali i odlučili sudjelovati u razgovoru o važnim temama.

"Moguće je sačuvati industriju u Puli, ali isto je tako moguć održiv turizam. Siguran sam da će stručnjaci tu puno više reći od mene, a politika je tu da njihove riječi posluša i ostvari", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što će na konferenciji biti predstavljeni primjeri dobre prakse koji mogu biti putokaz mladim ljudima na njihovom putu da ostvare svoje poslovne ideje.

Predsjednik HGK - Županijske komore Pula Danijel Benčić, rekao je kako je uloga institucija da povezuju i stvaraju nove poslovne odnose i omoguće gospodarstvenicima bolji, proaktivniji i kvalitetniji okvir u kojem će surađivati.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

"Ja zaista vidim poduzetnu Istru, gospodarski jaku Istru, ali i Istru koja ima puno predispozicija za napredovanje. Ponekad nije dovoljno biti samo korak ispred ostalih, potrebno je ponekad biti na potpuno drugoj cesti, a koje su to ceste, to ćemo danas čuti", zaključio je predsjednik HGK Županijske komore Pula Danijel Benčić.

Na Konferenciji su sudjelovali poduzetnici, gospodarstvenici, predstavnici institucija, sugrađani, studenti te predstavnici medija. Relevantni govornici prenijeli su svoje viđenje na aktualne teme Budućnosti industrije u Puli i Održivog turizma i otvorili novu dionicu javne rasprave u sferi gospodarstva.

U panel raspravi na temu Budućnosti industrije u Puli sudjelovali su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, predsjednik HGK – Županijske komore Pula Danijel Benčić, prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, član Uprave Tehnomonta Sean Lisjak te direktori tvrtki Motortech Consulting i Tema, Livio Bolković i Branimir Ružojčić.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Zaključak je svih dionika da prilike na tržištu postoje, da postoje kapaciteti i mogućnosti da se te prilike iskoriste te da je strateški pristup obrazovanju i usmjeravanje u nedostajeće kadrove neophodan da se osiguraju potrebni stručnjaci.

Činjenica da brojne zemlje koje su industriju zamijenile turizmom sada rade na povratku i revitalizaciji industrije jer je gospodarstvo bez industrije neodrživo, upućuje da je ovo trenutak u kojem industriji u Puli treba stvoriti koordinirane uvjete kako bi se izbjeglo da se industrija "desi" ili "ne desi" sama od sebe.

Uz budućnost industrije i razvoj turizma posljedično su otvorena aktualna pitanja poput imigracijske politike, razvoj industrijskih zona te rješavanje stambenih problema, a koja zbog svoje kompleksnosti kao teme zaslužuju vlastitu konferenciju.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić istaknuo je kako se u Gradu sustavno promišlja o pristupu stambenoj politici te da se traže rješenja koja će omogućiti da se u Puli može živjeti, raditi i studirati.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Nakon panel rasprave, uspješnu poduzetničku priču ispričala je direktorica Aquariuma Pula, dr. sc. Milena Mičić, kao primjer dobre prakse iz svijeta ženskog poduzetništva čiji je rad prepoznat na europskoj razini. Tvrtka uspješno posluje u djelatnosti akvarija te ostvaruje impresivne rezultate i u djelatnosti molekularnog laboratorija, uzgoju periski, fitoplanktona i zooplanktona te radi na razvoju biotehnološke djelatnosti.

U drugom dijelu konferencije "Uvodna analiza turizma Istarske županije" koju je predstavio dr. sc. Branko Bogunović, donijela je širi uvid u razumijevanje aktualne pozicije turizma u Istarskoj županiji. Iako nisu izvedeni zasebni podaci samo za Pulu, trendovi su jasni i upućuju na potrebu za hitnom intervencijom u planiranje razvoja turizma.

U panel diskusiji na temu Održivog turizma sudjelovali su direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija HGK - ŽK Pula Mladen Draguzet te predsjednica Strukovne grupe pustolovnog turizma HGK - ŽK Pula Katarina Dobrić Dabić.

Analizirani su aktualni okviri novog zakona u turizmu te uloga koju lokalna zajednica treba preuzeti u svjetlu održivog turizma, a odnosi se na upravljanje resursima i ograničenje daljnje ekspanzije i apartmanizacije.

Iz strukovnih grupa HGK – ŽK Pula istaknuli su potrebu da se smanji utjecaj sezonalnosti i njeni negativni utjecaji na lokalnu zajednicu poput pritiska na infrastrukturu, nemogućnost zapošljavanja kadrova te neodrživost tvrtki koje rade pod enormnim pritiskom tri mjeseca u godini.

Neophodno je usmjeriti se na produženje sezone kako bi se amortizirao pritisak na destinaciju i kreirali održiviji uvjeti poslovanja što će u konačnici rezultirati zadovoljnijim gostima, smanjenim pritiskom na radnu snagu i održivim poslovanjem. Njihovi primjeri upravo slijede taj pravac i kroz edukacije i rad sa svojim članovima pokušavaju kreirati i promovirati nove okvire za poslovanje u turizmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini