KUĆICA ZA KNJIGE

Kod talijanske škole novi kutak za pisanu riječ, promišljanje i odmor

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Iako je kiša, koja je padala cijelo vrijeme, poremetila planove za svečanu inauguraciju kućice za knjige kod zgrada talijanske osnovne i srednje škole, program je svejedno održan - u prostoru Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", a kućica za knjige i pripadajuća klupica su već bile postavljene prije kiše koja je neumorno padala.

Kako je rekao ravnatelj TOŠ "Giuseppina Martinuzzi" Luka Brussich te učiteljica hrvatskog jezika u ovoj školi Teana Tomažin, "projekt je pokrenut zajedničkim snagama učenika i djelatnika dviju talijanskih škola - osnovne i srednje, koji su osmislili, izradili i oslikali kućicu za knjige uz prateću klupu za čitanje, a namijenjeni su cijeloj zajednici na slobodno korištenje. Korisne savjete i potporu dobili su od školskih i gradskih knjižničara koji su uključeni u projekt slobodnih knjižnica".

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Do cijelog ovog projekta, kako je kazala Teana Tomažin, došlo je nakon prošlogodišnjeg festivala "Pula čita", gdje je ova škola sudjelovala velikim programom skupnog čitanja. Uz pomoć nastavnika tehničke skupine predmeta u TSŠ "Dante Alighieri" Eduarda Filipčića Rozzea u samoj izradi kućice, Herculanee koja je donirala klupu, učitelja likovnog u "Giuseppini Martinuzzi" Luke Nreke te školskih knjižničarki Petre Demanuele i Elde Pliško Horvat realizirana je ova kućica koja neće biti na usluzi samo učenicima ovih škola, već i čitavome kvartu spojem ekologije, književnosti i umjetnosti.

- Obilježili smo Dan planeta zemlje, Svjetski dan knjiga, Noć knjiga i mislim da je to izvrsna prigoda da inauguriramo ovu malu biblioteku, da čitanjem idemo protiv svega lošeg, da čitanje obilježi nešto dobro i pozitivno. Pomogli su nam i djelatnici pulske Gradske knjižnice i čitaonice, kao i mnogi drugi, kazao je profesor njemačkog i engleskog jezika u "Dante Alighieri" Vito Paoletić.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

U svečanom programu sudjelovali su učenici 1. a i b razreda s razrednicama Annom Giugno Modrušan i Caterinom Moscarda Peršić, 3.a i b s učiteljicama iz produženog boravka Rosannom Stocco i Alessandrom Dokoza, školski zbor, grupa učenika osmih razreda i oni iz srednje škole. Ravnatelj je istaknuo da su svi učenici i djelatnici škole ovdje dali svoj doprinos, a nazočne je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Neposredno prije ove svečanosti, u sklopu Festivala znanosti 2024., otvorena je i izložba 4.a razreda u zajedničkom tunelu škola pod nazivom "Inteligencija" pod vodstvom učiteljica Marine Vekić i Petre Rajh.

Klupicu je oslikao profesor umjetnosti Mauro Bortoletto, autorica ideje za kućicu je Lara Mošnja iz 8. b razreda, a tehnički crtež izradila je Edna Strenja Jurcan, koja predaje tehničku kulturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater