Na Giardinima

Građanska inicijativa PROTIV SJEČE! uputila gradskoj vlasti zahtjeve i zatražila očitovanje Herculanee zbog lošeg održavanja zelenila 

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Petar Ćurić / Neven Iveša / Saša Milovanović - Sale Veruda (snimio Duško MARUŠIĆ ĆIĆI)

Petar Ćurić / Neven Iveša / Saša Milovanović - Sale Veruda (snimio Duško MARUŠIĆ ĆIĆI)


Novoosnovanu Građansku inicijativu PROTIV SJEČE! predstavio je danas na pulskim Giardinima njezin inicijator Petar Ćurić, koji je istaknuo brojku od 50-tak građana Pule, koji su joj se do sada priključili, ali prvenstveno naglasio razloge zašto je do toga uopće došlo.

Naime, ova inicijativa smatra da je prvenstveno nebriga dovela do lošeg stanja stabala na Giardinima, ali da se i nisu iscrpile sve mogućnosti kako bi se podrobnije došlo do rezultata; je li ovaj scenarij sa sječom doista bio krajnje neophodan. Žele, kako su naglasili, da u budućnosti cijeloj ovoj tematici pristupamo na drugačiji način. Uz Ćurića novinarima su se obratili dipl.ing.biol. Neven Iveša i Saša Milovanović - Sale Veruda. Osim izraza nezadovoljstva, inicijativa je uputila i konkretnih pet zahtjeva pulskoj gradskoj vlasti.

Petar Ćurić (snimio Duško MARUŠIĆ ĆIĆI)Petar Ćurić (snimio Duško MARUŠIĆ ĆIĆI)

Traže trenutačno pokretanje izrade "zelenog katastra" Pule, po uzoru na sve ozbiljne svjetske gradove, a kojeg imaju i neki hrvatski gradovi, kao što su: Osijek, Zagreb, Split, Virovitica, Zadar i Karlovac. To podrazumijeva, pojašnjavaju, popisivanje i kategorizaciju starih i vrijednih "baštinskih" stabala u Puli, kako više nikada nikome na javnim površinama ne bi pala na pamet "sječa bez kontrole i nadzora".

Osim toga traže i javno očitovanje Herculanea-e s rukovoditeljske razine, po pitanju višegodišnjeg nezadovoljavajućeg održavanja zelenila u Puli, posebno s naglaskom na nestručno održavanje stoljetnih pulskih ladonja. Iz ove inicijative rukovoditelje Herculanea-e smatraju profesionalno i moralno odgovornima te stoga traže njihovo javno očitovanje.

Treći zahtjev je onaj kojim traže clean start, a obzirom da, kako vele, u Herculanea-i očito desetljećima ne štimaju stvari oko stručnog i kvalitetnog održavanja sektora hortikulture, a posebno arborikulture. Stoga traže od pulske gradske vlasti da se podvuče crta na sve što je dosad bilo, tako što ćemo zatražiti savjetovanje i stručnu pomoć izvana, iz gradova gdje je to posloženo i bolje vođeno, a kao jedan od dobrih primjera Ćurić je naveo Grad Ljubljanu.

Neven Iveša (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Neven Iveša (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Osnivanje radne skupine također je jedan od zahtjeva ove Inicijative ili, kako su je nazvali, savjeta gradonačelnika, a koja će okupljati relevantne stručnjake i zainteresirane dionike za arborikulturu i očuvanje starih i vrijednih "baštinskih" stabala.

Po njima, ona bi trebalo biti sastavljena od po jednog predstavnika iz kabineta gradonačelnika Grada, iz Herculanee, sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz ove Građanske inicijative, po želji jedan i iz Zelene Istre te Fran Poštenjak, s kojim je Grad već surađivao pri izradi elaborata o stanju stabala na Giardinima.

Minimalno jednog stručnjaka s područja arborikulture iz inozemstva, Beča, Maribora ili Ljubljane, također vide u ovoj radnoj skupini, a sve kako niti jedno stablo na javnim površinama grada ne bi moglo biti srušeno bez da za to dobije zeleno svjetlo ove radne skupine, navode u zahtjevu.

Saša Milovanović - Sale VerudaSaša Milovanović - Sale Veruda

"Osigurali bi da se bez jasnog plana više ne kreće niti u sadnju, odnosno orezivanje, jer se svi stručnjaci slažu da bez planske sadnje i planskog održavanja, nema dugoročnog uspjeha na ovom polju", naglasio je Ćurić.

Posljednji zahtjev ide ka tome da gradonačelnik Filip Zoričić službeno primi članove ove inicijative, kako bi mu sve ove zahtjeve neposredno prenijeli i informirali ga o svojim saznanjima te mu zahtjeve i osobno predali. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom