umjesto sanacije, nova ograda

Javni WC na Rivi za početak obnove čekat će do - završetka turističke sezone

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Javni toalet na pulskoj rivi odnedavno je, umjesto sanacije, dobio - novu ogradu. Naime, u Puli postoji još samo desetak javnih toaleta, a jedan od tih je onaj na pulskoj Rivi.

Proteklog ljeta upravo je on bio meta vandalskog čina, a tada je ustanovljeno da ga je oštetio jedan mlađahan turist, koji se popeo na zid koji se nalazi uz javni sanitarni čvor, koji je potom, uslijed dotrajalosti, propao. Ovaj toalet jedan je od tek nekoliko sačuvanih starih sanitarnih čvorova i pisoara, a većina ih je izgrađena u doba Kraljevine Italije, još ‘30-tih godina prošlog stoljeća. Vandalski čin tada je osudio i gradonačelnik Filip Zoričić.

- Svjesni smo da javne zahode trebamo urediti, ali devastirati postojeće potpuno je nedopustivo. To je divljaštvo! U dogovoru s Konzervatorima obnovit ćemo uništeni toalet. Nedostaje nam noćnih čuvara, komunalnih redara, ali ćemo zajedno s policijom morati pojačati kontrole i uvesti video nadzor, najavio je tada Zoričić.

Razbacani betonski blokovi po nalogu Grada Pule su tada uklonjeni, a zahod je iz sigurnosnih razloga ograđen. Naš je fotograf nedavno fotografirao trenutno stanje ovog javnog toaleta te se uočava da na njemu još uvijek postoji željezna ograda i da se nije započelo s sanacijom. Zanimalo nas je kakva je sudbina ovog, jednog od rijetkih javnih toaleta te postoji li neko trajnije rješenje, budući da trenutno ne izgleda baš reprezentativno i lijepo.

- Sanitarni čvor na Rivi sastoji se od sanitarnih kabina smještenih u samom objektu te pisoara smještenih na vanjskom dijelu objekta. Navedeni sanitarni čvor, kao i preostali pisoari na području grada Pule su pod konzervatorskom zaštitom te je u cilju njihove sanacije i obnove izrađena projektna dokumentacija koja je dostavljena Ministarstvu kulture i medija i Konzervatorskom odjelu u Puli radi pribavljanja odobrenja za izvođenje radova, pojašnjavaju iz Grada činjenicu da se još ništa po pitanju sanacije nije učinilo.

Naime, sanitarni čvor, odnosno pisoari u njegovom stražnjem dijelu, saznajemo, nisu u stanju uporabljivosti pa su u cilju njihove zaštite, ali i zaštite potencijalnih korisnika, zaštićeni ogradom, koja je nedavno zamijenjena novom.

- Sam sanitarni čvor odnosno sanitarne kabine u objektu su u funkciji. U planu je, nakon završetka turističke sezone, po ishođenom odobrenju te nakon provedenih postupaka nabave za izvođenje radova, krenuti s radovima sanacije, najavljuju iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum