INVESTICIJA OD 26 MILIJUNA KUNA

FOTOGALERIJA/OBNOVLJENA RIVA VRAĆENA POREČANIMA Stanovnici i njihovi gosti dobili impresivno sređen DNEVNI BORAVAK NA OTVORENOM



Projekt, koji je u potpunosti financirao Grad Poreč, a obuhvaća najširi dio gradske rive u Poreču, od carinskog gata pa sve do nekadašnje gradske kavane. Uređeno je više od šest tisuća četvornih metara partera, a rezultat je proširen i prohodan prostor, ljepši pogled na more, modernija i funkcionalna riva pogodna za šetnju i odmor građana i gostiju, ali i za razne manifestacije

Obnovljenim dijelom porečke gradske rive večeras su prošetali predstavnici Grada Poreča, predstavnici medija, kao i svi koji su u ovome projektu sudjelovali. Time je, uz poštivanje epidemioloških mjera, i službeno obilježen kraj radova i otvaranje obnovljene rive, jedne od najvažnijih investicija za Poreč.

Radi se o projektu vrijednome oko 26 milijuna kuna s PDV-om kojega u potpunosti financira Grad Poreč, a obuhvaća najširi dio gradske rive u Poreču, od carinskog gata pa sve do nekadašnje gradske kavane.

- Radi se o značajnom projektu za Poreč u kojem se uvijek nešto gradi, pa možemo reći da Poreč uvijek ide naprijed. Ovo je samo dio naše rive, ali onaj najdublji, najširi i veoma značajan. Na projektu je radilo više od sto ljudi, a cilj je bio vratiti Porečane i Porečanke, kao i mnogobrojne goste natrag na rivu, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić.

- Radovi su trajali sedam mjeseci, a uspjeli smo sve privesti kraju usprkos tome što smo znali kako će biti arheoloških nalaza. Osim toga, morali smo sanirati mnogobrojnu infrastrukturu, nakon čega je tek uslijedilo popločenje. Prostor smo oplemenili raznom opremom, a interesantan su detalj i smjerovi u podu ojačani indirektnom rasvjetom. Oni pokazuju značajne povijesne objekte u gradu, što će zasigurno biti zanimljivo gostima, dodao je porečki gradonačelnik. - Meni se kao Porečanu riva zaista sviđa. Dobio sam puno pozitivnih kritika, iako je bilo i puno prijedloga. Ovih su dana reakcije odlične, a odaziv je velik te se nadam da će tako biti i dalje”, zaključio je Peršurić.

Projektom je uređeno više od šest tisuća četvornih metara partera, a rezultat je proširen i prohodan prostor, ljepši pogled na more, modernija i funkcionalna riva pogodna za šetnju i odmor građana i gostiju, ali i za razne manifestacije.

Rivu se, kako je naveo porečki gradonačelnik Loris Peršurić, željelo ponovno vratiti građanima, pretvoriti je u njihov "dnevni boravak". Postavljene su tako hipertrofirane, odnosno dugačke klupe, kante za smeće, držači za bicikle, zatim špine s pitkom vodom za prolaznike, ali i njihove kućne ljubimce, te indirektna rasvjeta. Drvored novog, popločenog šetališta očuvan je i popunjen, a zasađena su još 32 nova stabla, kao i na stotine autohtonih sadnica poput ružmarina, brnistre i drugih.

Budući da su pomaknuti prodajni punktovi brodara, njima je Lučka uprava omogućila nova prodajna mjesta, a oni sami biraju rješenje koje im najviše odgovara.

Ostalo je, kako saznajemo, tek nekoliko sitnica koje će dodatno oplemeniti novu rivu, među kojima je i postavljanje QR kodova na tri mjesta na kojima podne linije upućuju ka povijesnim lokalitetima. Skeniranjem koda svi će zainteresirani moći saznati nešto više o određenoj znamenitosti.

Ttijekom radova je došlo i do iznimnih i dragocjenih arheoloških otkrića, a istraživanja su provodili Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre, kao i Konzervatorski odjel Pula. Pronađeni su ostaci rive iz venecijanskog doba i ostaci antičke luke, a zatim i drveni brod iz rimskog doba izrađen tehnikom šivanja, karakterističnom za sjeveroistočni Jadran, odnosno područje povijesne Histrije i Liburnije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater