Još jedna sezona prožeta smradom s Kaštijuna

Civilni nadzor upozorava da ni jedna obećana mjera za zbrinjavanje otpada u ljetnom periodu nije realizirana

| Autor: Glas Istre
(Foto Civilni nadzor Kaštijun)

(Foto Civilni nadzor Kaštijun)


Smrad sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun svakog ljeta stvara probleme brojnim mještanima okolnih naselja, a danas se o tome oglasili Helena Lozić, Ivica Rogulj, Željko Ilić i Irena Burba u ime Radne grupe za civilni nadzor nad Kaštijunom:

"I ove sezone dočekala nas je gotovo identična situacija kao i prošlog ljeta. Unatoč učestaloj komunikaciji i uključivanju Radne grupe za civilni nadzor u radne sastanke, kao predstavnici građana koji trpe posljedice ovakvog sustava gospodarenja otpadom i ŽCGO Kaštijun, na kraju sezone Radna grupa za civilni nadzor nad Kaštijunom izražava nezadovoljstvo i veliko razočaranje budući da se ni jedna od obećanih mjera uopće nije realizirala ili nije realizirala na vrijeme.

Planirane aktivnosti za zbrinjavanje ulaznog otpada u 2023. godini tijekom ljetnog perioda koje je početkom srpnja predstavio direktor Kaštijuna na sastanku u Gradu Puli , ali s napomenom da provedbu očekujemo kroz mjesec srpanj: odvoz tzv. "viškova" direktno s pretovarne stanice; pojačana kontrola ulaznog materijala - signalizacija korisniku; ispitivanje pojedinih vozila – analiza otpada - vanjske službe te ispitivanje mogućnosti predobrade ulaznog materijala, navode iz Radne grupe.

Iako su i tad već bile u zakašnjenju – iz Radne grupe kažu da su pozdravili navedene mjere jer su smatrali da bi mogle barem donekle pozitivno utjecati na situaciju na Kaštijunu. No, stiže rujan, a i kraj sezone a ni jedna od navedenih mjera nije realizirana, a samo jedna je u procesu javne nabave – odvoz tzv. "viškova" direktno s pretovarne stanice. Ukoliko se i sklopi ugovor, te se krene u realizaciju u rujnu, svima je jasno da je to prekasno jer tada će pikovi biti puno manji, a šteta koja je već učinjena s tim ne može biti ublažena.

Folija/pokrivka za reaktorsku plohu također nije nabavljena. Svrha joj je sprječavanje smrada, ali i još važnije - sprječavanje namakanja sadržaja na plohi atmosferilijama. Jesenske kiše kreću, a uz još uvijek visoke temperature teško će se zaustaviti prirodni proces proizvodnje plina.

ŽCGO s ovakvom otvorenom bioreaktorskom plohom i sastavom koji sadrži prekomjerni postotak biorazgradivog materijala pada na svim testovima već petu godinu, a ni dalje bitnih promjena nema.

Zakašnjela provedba mjera rezultirala je još jednim kolovozom koji je obilježio nesnosan smrad – od Banjola do Vinkurana i Valdebeka pa čak i do Pule.

Građanima je smanjena kvaliteta života, ugrožena je i važna ekonomska djelatnost - obiteljski turizam, a građani samo mogu nagađati kako čestice i plinovi utječu na njihovo zdravlje.

Neshvatljivo je da se i dalje diljem Hrvatske planiraju slični centri za gospodarenje otpadom, iako je više nego jasno da ova zastarjela tehnologija nije ni ekonomski isplativa ni ekološki prihvatljiva.

Stoga iz Radne grupe apeliraju na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da vrši intenzivnije kontrole u ugostiteljskom i turističkom sektoru po pitanju gospodarenja otpadom.

Također apeliraju na sve dionike vlasti u Istri, da hitno donesu važne odluke vezane za uspostavu cjelokupnog sustava zbrinjavanja otpada u Istri, definiraju lokacije nužnih nedostajućih postrojenja kao što su sortirnice, kompostane i bioplinsko postrojenje.

Naglašavaju još jednom da je izrada plana gospodarenja otpadom Istarske županije, koja je u tijeku, iznimno važna, a uključivanje šire javnosti u začetku izrade neophodno. Iz iskustva znamo da su izmjene na obveznom javnom savjetovanju moguće samo u detaljima pa sugeriraju da se osnuju fokus grupe svih sudionika koji mogu doprinijeti boljem rješenju.

Osim komunalnih društava i jedinica lokalne samouprave treba uključiti ugostitelje, male iznajmljivače, obrtnike, udruge, lokalne akcijske grupe za poljoprivredu i ribarstvo, fakultete i druge dionike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater