MEDULINSKI NAČELNIK OGORČEN ZBOG PROBLEMA S KAŠTIJUNOM

Zbog nesnosnog smrada truleži mještani i posjetitelji općine Medulin primorani boraviti u svojim kućama!

| Autor: Tea Tidić
ŽCGO Kaštijun (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

ŽCGO Kaštijun (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Dugogodišnji problem neugodnih mirisa koji se svakodnevno šire sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, kulminira svakog ljeta, posebice kad visoke temperature dodatno pogoduju njihovom razvoju. I ova turistička sezona, makar je pri kraju, pretrpjela je negativne učinke Kaštijuna, a o tome se oglasio i Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin.

- Nakon gotovo dvije godine stagnacije, Općina Medulin smatra da je krajnje vrijeme za donošenje konkretnih rješenja i odluka kojima će se zaštititi zdravlje, kvaliteta života i egzistencija svih mještana općine Medulin, te susjednih jedinica lokalne samouprave koji trpe negativne posljedice ŽCGO-a Kaštijun.

Općina Medulin očekivala je promjene i rješenja, a svjedoci smo ignoriranja apela i službenih dopisa koje Općina Medulin objavljuje, ignoriranja nezadovoljstva naših mještana, nerazumijevanja problematike te eskalacije cijele situacije.

Neugodni mirisi s Kaštijuna šire se u jutarnjim i u večernjim satima, riječ je o nesnosnom smradu truleži zbog kojeg su mještani i posjetitelji općine Medulin primorani boraviti u svojim kućama, zatvorenih prozora. Naši najmlađi mještani ne mogu boraviti u dječjim parkovima, ne mogu se igrati na sportskim igralištima, ne mogu prošetati i boraviti sa svojim roditeljima i nonićima na otvorenom, kvaliteta života naših mještana je izrazito smanjena, a ugrožena im je i egzistencija odlaskom turista iz apartmana.

Vizija Općine Medulin je: "... životni prostor visokog standarda temeljenog na razvijenom održivom turizmu, poduzetništvu i malim poljoprivrednim gospodarstvima koji se razvijaju na prirodnim resursima, valorizaciji kulturno-povijesne baštine, Kamenjaku i medulinskom arhipelagu te znanju i iskustvu stanovnika", a navedena vizija je danas zbog utjecaja Kaštijuna apsolutno ugrožena i nedostižna. Mještani općine Medulin zaslužuju pravo na zdrav život i udisanje čistog zraka, ističe Kirac, te dodaje:

Ivan Kirac (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Ivan Kirac (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Do sada je Općina Medulin kao prvi susjed ŽCGO Kaštijun poduzela niz radnji koje kao jedinica lokalne samouprave može poduzeti, donesene su rezolucije, slani su dopisi nadležnim institucijama, no nažalost do današnjeg dana situacija na Kaštijunu se nije promijenila iako su nam slana obećanja i uvjeravanja da se radi na otklanjanju nedostataka te da se neugodni mirisi više neće ponoviti.

Nakon godina ignoriranja Općine Medulin kao prvog susjeda ŽCGO Kaštijuna očekujemo hitna rješenja navedene situacije, hitno reagiranje većinskog vlasnika, te suradnju i međusobno informiranje o problemima i rješenjima za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Općina Medulin, njezini mještani i posjetitelji zaslužuju bolje!, zaključuje Kirac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom