ISTRA 1961

JUBILARNI DERBI DELLA UČKA . Mogu li Puljani zaustaviti susjeda? Prekosutra se na "Drosini" igra 50. dvoboj Istre 1961 i Rijeke

| Autor: Goran ROJNIĆ
Serder Serderov HINA/ Tomislav PAVLEK

Serder Serderov HINA/ Tomislav PAVLEK


 Subotnji sraz Istre 1961 i Rijeke, s početkom u 19.05 sati na pulskom stadionu, bit će jubilarni 50. susjedski derbi ova dva kluba. U dosadašnjih 49 izdanja Istra 1961 je upisala svega četiri pobjede, 13 susreta završeno je podjelom bodova, dok su Riječani slavili u 32 navrata. Sveukupno je gol razlika 34:88 u korist Riječana. Posljednja pulska pobjeda datira iz 14. listopada 2017. godine, kad je Istra 1961 slavila s minimalnih 1:0 na "Drosini". Posljednji bod, pak, u srazu dva susjeda Puljani su osvojili za Valentinovo ove godine na Rujevici, kada su remizirali 1:1. Od tada je Rijeka dvaput slavila, na "Drosini" 2:1, a početkom ove sezone na Rujevici 2:0 uz dva pogotka Drmića.

 No, trener Istre 1961 već je skinuo jedan veliki skalp. Na "Drosini" je zaustavljen Osijek Nenada Bjelice (2:0) i jasno je da tako što namjerava ponoviti protiv novog lidera prvoligaške ljestvice. Sasvim sigurno će Garciji biti lakše pripremiti taktičke zamisli nakon što se s tri gostovanja vratio u Pulu s četiri boda protiv direktnih konkurenata na začelju ljestvice te izborenom osminom finala Kupa Hrvatske.

Posebno je bitna pobjeda u ponedjeljak u Zagrebu nad Hrvatskim dragovoljcem (1:0), druga ove sezone, što automatski Puljane približava "dvostrukim bodovima" ukoliko na kraju sezone dođu u možebitni "krug" na začelju ljestvice.

- U Zagrebu smo imali potpunu dominaciju i kontrolu te sasvim zasluženo pobijedili, da bi iz toga u nastavku susretu postali nepotrebno nervozni, a to onda izazove pogreške. Ipak, pobjede poput ove će nam sigurno pomoći da poboljšamo još puno toga u igri, komentirao je trener Istre 1961 za medije pobjedu u Kranjčevićevoj nad Hrvatskim dragovoljcem, koja je treneru Puljana skinula pritisak s leđa s obzirom da su konkurenciji odmakli pet (Dragovoljcu), odnosno četiri boda (Slaven Belupo).

 Štoviše, izjednačili su se s toliko hvaljenim Šibenikom na ljestvici, a Puljane se još uvijek "ne doživljava". I dok je pogreška uslijed toga što se poskliznuo, a nije ni prvi ni posljednji igrač kojem se to dogodilo, Galilee izazvala bojazan, nesumnjivo je istarski Bask odigrao sjajnu utakmicu u Kranjčevićevoj i potvrdio da je dostigao razinu zbog koje ga pulski navijači, i treneri, vole. I u Koprivnici i u Zagrebu pulska obrana, čak i s igračem manje, dobro se nosila s prijetnjama direktnih konkurenata. Korak je to naprijed s obzirom na ranije susreta ove sezone. Jasno je da je riječki napad puno viša dimenzija, međutim, Puljanima sada sasvim sigurno ne manjka samopouzdanja, a čini se da je momčad pronašla nužnu kompaktnost.

No, još je važnije da znakove buđenja pokazuje Serder Serderov. Od prvog se dana dolaska u Pulu, kako sam igrač, tako i struka, tvrdilo da mu treba barem mjesec dana da se kvalitetno spremi i dosegne razinu igre kakvom je plijenio pažnju u zaprešićkom Interu. Izdanje u Kranjčevićevoj definitivno potvrđuje da je ruski napadač u uzlaznoj putanji, ne samo zbog asistencije, u suradnji s Mlinarom, za pobjednički pogodak Belje. Iako Serderov još nije postigao prvijenac u pulskom dresu u prvenstvu, bio je prijetnja suparničkim vratima u svakom dosadašnjem susretu, dok je imao snage. Stoga je njegova uloga nemjerljiva jer suparnici, osim Bandea i Belje, sada trebaju paziti i na drugu stranu, a to Puljanima omogućuje da se odmaknu od svojih vrata, dobiju na okomitosti i brzini te kombinatorici. Stoga, s obzirom da se za jubilarni susjedski derbi u pulsku momčad vraća i moćni veznjak Abdallahi Mahmoud, jasno je da Puljani očekuju dostojan otpor favoritu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater