DERBI DELLA UČKA

FAUSTO BUDICIN, Rovinjež koji će danas protiv Istre 1961 na Drosini debitirati kao trener Rijeke: EMOCIJE ĆE BITI POMIJEŠANE...

Prvi put nakon dugo godina na utakmici neće biti Branka Bubića, legende istarskog nogometa koji je imao jaku poveznicu s Rijekom te će biti dosta neobično doći u službene prostorije i ne vidjeti to poznato lice, rekao je Fausto Budicin

| Autor: Ivica CEROVAC
Fausto Budicin (Snimila Marijana BANKO/CROPIX)

Fausto Budicin (Snimila Marijana BANKO/CROPIX)


Fausto Budicin je prvoligaški trenerski debi upisao u "Derbiju della Učka", odigranom 29. kolovoza 2020. godine na Rujevici. Sjedio je tom prilikom na gostujućoj, pulskoj klupi, a Rijeka je slavila s 2:1 u dvoboju kojeg je obilježio zagrebački arbitar Fran Jović i njegovo "beskonačno" ponavljanje kaznenog udarca, sve dok Riječani napokon nisu pronašli put do protivničke mreže. Pet mjeseci kasnije, 27. siječnja, Rijeka je istim rezultatom slavila na "Drosini", uz nova dva pogotka Andrijaševića, a neposredno pred treći susjedski ogled, odigran 14. veljače, 41-godišnji Rovinjež je zaključio svoju trenersku epizodu u Istri 1961.

Povratak na prvoligašku klupu proslavit će u novom "Derbiju della Učka" koji će se danas igrati na "Drosini", jedino što će ovom prilikom sjediti na riječkoj klupi.

- Bit će mi malo čudno vratiti se na "Drosinu", nije krio Fausto Budicin. - Pomiješane će biti emocije i mislim da će prevladati emocija tuge, jer prvi put nakon dugo godina na utakmici neće biti Branka Bubića, legende istarskog nogometa koji je imao jaku poveznicu s Rijekom. Bit će dosta neobično doći u službene prostorije i ne vidjeti to poznato lice te se nadam da će akteri jedne i druge momčadi, kao i navijači na tribinama, odraditi jednu kvalitetnu predstavu njemu u čast, jer Bubić je prvenstveno bio veliki sportaš.

Na pitanje da li ga opterećuje ambijent u kojem će upisati svoj premijerni nastup na riječkoj klupi, Budicin je samo odmahnuo rukom.

- Radim posao koji me ispunjava zadovoljstvom i opterećenje ne postoji, samo dodatna motivacija jer će biti dosta poznatih lica na tribini. Susjedski derbi uvijek donosi zanimljivu utakmicu i da sam mogao birati lokaciju debija, izabrao bih "Drosinu", nije krio Budicin. - Istra 1961 već jedno dulje vrijeme ima istog trenera, ako uzmemo u obzir rok trajanja u HNL-u, koji je uspio dati ideju momčadi te Puljani igraju španjolskim stilom. Vole imati posjed i kontrolu igre, izići iz svoje trećine i kreirati napadačke situacije koje mogu biti opasne za protivnika. Kompletirali su roster, doveli su nekoliko zanimljivih igrača te nas čeka dobra utakmica protiv kvalitetnog protivnika.

U riječkom klubu su pred današnji dvoboj pokušali prodrmati momčad smjenom trenera, no pitanje je koliki će to izazvati pozitivni šok kod igrača jer je Budicin bio desna ruka dosadašnjeg prvog čovjeka struke Dragana Tadića.

- Na treninzima se radilo slično kao prijašnjih tjedana i jedina je razlika što, na žalost, u stručnom stožeru više nema Tadića. Želio bih mu se zahvaliti jer je radio predano cijelo vrijeme dok je bio šef struke te znam koliko mu znači ovaj klub i dobar rezultat na utakmicama. Da li će ova iznenadna smjena izazvati pozitivan šok vidjet ćemo danas kroz reakciju momčadi, a ja se nadam da ćemo odigrati pravu mušku utakmicu, kvalitetnu i s pozitivnim rezultatom, koji će ići i Tadiću u čast, istaknuo je Budicin.

- Osjećaj straha nam nije poznat jer je sudbina u našim rukama i ako budemo radili na utakmici koliko radimo na treningu, to će se vidjeti na rezultatu. Bilo bi najlakše da su lošiji rezultati posljedica samo jednog segmenta, ali gotovo uvijek se radi o miksu više stvari iz domene taktike, tehnike, psihologije i kondicije, koji svi zajedno utječu na slabije rezultate.

Budicin se previše ne osvrće na priče kako je samo privremeno rješenje za riječku klupu.

- Ima različitih izjava oko trenutne situacije, a moj stav je da se fokusiram samo na ono što nas čeka na terenu. Uskočio sam pomoći klubu da prebrodi ovu iznenadnu situaciju koja ne odgovara očekivanjima i pritom smo razgovarali isključivo o današnjoj utakmici. Bitno je skupiti snagu i koncentraciju te se fokusirati na Istru 1961, a što će biti od ponedjeljka ili utorka, to nije pitanje za mene, zaključio je Budicin, otkrivši i da danas neće imati na raspolaganju ozljeđenog Halilovića, dok će o nekolicini "načetih" igrača odlučiti neposredno pred utakmicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater