ČETVRTA NL NS RIJEKA

Ista pravila ne vrijede za sve klubove: NK Draga nastupa, a nema tri mlađe kategorije

| Autor: Boris VIDULIN
Detalj s revijalne utakmice Draga - Rijeka povodom 100 godina NK Draga (Snimio Milan Dekić)

Detalj s revijalne utakmice Draga - Rijeka povodom 100 godina NK Draga (Snimio Milan Dekić)


 Saznanje da u Četvrtoj NL NS Rijeka postoji klub koji ne zadovoljava osnovne uvjete za igranje, iznenadio je sve one koji prate peti nogometni rang u Istri. Naime, NK Draga iz Moščenićke Drage nema tri mlađe uzrasne kategorije, kako propisuju propozicije, no to ih ne spriječava da bez ikakvih problema igraju Četvrtu NL NS Rijeka.

Uvidom u HNS aplikaciju vidljivo je da postoje samo seniori, da klub egzistira samo s prvom momčadi. Kako ligu vodi Nogometni savez Primorsko-goranske županije, upit o okolnostima poslan je na njihovu adresu.

Juniori odustali

- Ti vaši navodi nisu točni. Draga je u natjecanje krenula s dvije mlađe dobne kategorije, onako kako to propisuju propozicije. Jedna su juniori koji su nakon nekoliko kola odustali i klub će biti kažnjen oduzimanjem četiri boda, a druga je U-11 kategorija koja se natječe u ligi koja se ne vodi u comet sustavu - s prilično neugodnim glasom rekao je tajnik NSPGŽ Ivan Peraić.

Na opasku da klub mora prijaviti tri kategorije ukoliko želi nastupati u ligi rekao je da to nije istina i kako ne znamo propozicije lige.

- Nije bitno što piše u propozicijama, oni su krenuli s dvije kategorije i to je sasvim dovoljno, vjerojatno ste nešto krivo shvatili - bilo je posljednje što smo mogli čuti od tajnika saveza koji je zadužen da se liga igra po pravilima.

Propozicije u članku 52 traže tri kategorije u omladinskom pogonu i najmanje 60 registriranih igrača. Draga trenutno ima samo famoznu U-11 selekciju, no nemoguće je utvrditi da li igraju, a imaju točno jedanaest registriranih igrača od kojih niti jedan nema liječnički pregled i nema pravo nastupa. Kako se njihova liga ne vodi u comet sustavu, kako nema ni rezultata u službenom glasilu saveza, jasno je o kakvoj se ozbiljnosti radi i što nogometni savez iz Rijeke broji pod mlađim kategorijama. Zanimljivo kako savez ima još jednu ligu U-11 koja se vodi u cometu, a zašto se druga liga U-11 ne vodi, nije posve jasno.

Juniori odustali, U-11 igra ligu koja se ne vodi nigdje i ne postoje nikakvi službeni dokumenti, a seniori bez problema nastupaju u petom rangu. Čelnici nogometnih klubova iz Istre, koji egzistiraju u toj ligi, bili su neugodno iznenađeni spoznajom da kriteriji i uvjeti za nastup u ligi nisu isti za sve.

- Mislim da to nije u redu prema klubovima koji se muče, koji rade s mlađim kategorijama, ulažu u njih nemali novac, dok netko to ne mora raditi jer je od nekoga privilegiran i zaštićen. Ne znam kako je to uopće moguće i tko kontrolira uvjete. Ovo je apsurdno i treba o tome javno pisati - nije krio iznenađenje Rino Orbanić iz Žminja.

Na istom tragu razmišljanja bio je i član uprave Funtane i član IO NSŽI-ja Igor Žiković.

- Zar je to moguće? Zar je to netko dozvolio? Ovo su stvari koje se ne bi smjele događati ni u puno nižim razinama natjecanja, a ne u četvrtoj ligi. Nisam znao za taj podatak, ali me žalosti da se nekome nameće omladinski pogon i da ga mora imati, a netko to nije dužan. Mislim da bi mi u našoj županiji, počevši od mene, morali reagirati i zaštititi interese naših klubova.

Kriteriji na papiru

Damir Šistek je načuo za te okolnosti, ali nije mogao vjerovati da je to istina.

- Nešto sam načuo o tome od riječkih klubova, ali se nisam previše zamarao time, no sada kada se počelo o tome govoriti, onda treba sve razotkriti do kraja. Treba vidjeti tko je i zašto to dozvolio. Nadam se da Mladost neće doći u situaciju na ljestvici da se zbog toga mora žaliti, ali je jako sramotno što se to dozvoljava. Da li je to poziv klubovima iz naše županijske lige da se slobodno prijave čak i ako nemaju sve kategorije, ako su kriteriji ionako samo na papiru? Jer ako može Draga, može bilo tko.

Iz NSŽI-ja nisu željeli komentirati nastalu situaciju jer liga se vodi iz Rijeke, oni su ti koji bi morali pregledavati uvjete klubova i ističu da se tako nešto ne može dogoditi klubovima u Istri jer su uvjeti u Prvoj ŽNL stroži nego u Četvrtoj NL NS Rijeka.

Što slijedi? Trenutno je Lovran posljednji i izvjesno je da će tu i ostati i kao takav mora ispasti, no što ukoliko uloži žalbu? Čak i ako se to ne dogodi, NK Draga druge sezone ne bi smjela participirati u ligi jer uvjete moraš ispunjavati godinu dana ranije, a oni ih nemaju ni sada. Nakon spoznaje da se u NS Rijeka koriste suci i delegati koji na to nemaju pravo i nitko nije reagirao, sada se saznalo da postoje i klubovi koji to čine u suprotnosti sa pravilnikom. Vjerojatno će i ovog puta biti "uzalud vam trud svirači".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum