FUTSAL

Vukmir: Glavni cilj je ne izgubiti današnju utakmicu

| Autor: Ivica Cerovac
 Niko Vukmir (Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Niko Vukmir (Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Nastavljaju se kvalifikacije za jubilarno deseto Svjetsko prvenstvu u futsalu, koje će iduće godine, od 14. rujna do 6. listopada, ugostiti Uzbekistan. Ono će okupiti 24 reprezentacije među kojima će biti i sedam europskih, a vize za nastup na svjetskoj smotri izvlačit će se u Elitnoj rundi kvalifikacija. U njoj, podijeljene u pet grupa, nastupa 20 reprezentacija, a plasman na Svjetsko prvenstvo ostvarit će pobjednici grupa, nakon čega će četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije međusobno razigravati za preostala dva mjesta.

Zadržati prednost

Hrvatsku je ždrijeb smjestio u grupu C te je u prvom kvalifikacijskom turnusu, odrađenom u rujnu, upisala dvije pobjede. Najprije je u Chemnitzu s 5:1 nadigrala Njemačku, da bi potom u Puli s 4:0 bila uspješnija od Slovačke te sa šest bodova na svom kontu zasjela na prvo mjesto. No, pravi ispiti za igrače hrvatskog izbornika Marinka Mavrovića tek slijede, jer su pred njima dva dvoboja s Francuskom. Prvi će se večeras, s početkom u 21.05 sati, odigrati u Lavalu, dok je uzvrat na rasporedu za pet dana i igrat će se, s početkom u 19 sati, u Zagrebu.

- Uz nas, Francuska je definitivno najjača reprezentacija u grupi C te je za očekivati kako bi ove dvije utakmice mogle odlučiti tko će osvojiti prvo mjesto i izboriti direktan nastup na Svjetskom prvenstvu - rekao je Niko Vukmir, uz Davida Mataju jedan od dvojice pulskih reprezentativaca. - Naša prednost leži u činjenici da smo sa stopostotnim učinkom odradili prve dvije utakmice, dok su Francuzi, uz domaću pobjedu nad Njemačkom, kiksali u Slovačkoj i stigli samo do boda. Bili su puno bolja momčad na toj utakmici, minutu i pol prije kraja vodili s 4:2, a onda su Slovaci s golmanom-igračem i uz dosta sreće, uspjeli postići dva pogotka i stići do remija.

Ishod susreta odigranom u Levicama upuhao je dodatni vjetar u jedra hrvatske reprezentacije, koja u današnji susret ulazi s nemjerljivo manjim pritiskom u odnosu na domaćina.

- Francuzima će danas trebati pobjeda pod svaku cijenu, jer su svjesni kako će im bilo koji drugi rezultat poprilično smanjiti šanse da osvoje prvo mjesto u grupi. S druge strane, nama će glavni cilj biti da danas ne izgubimo i ako u tome uspijemo, imali bismo velike šanse da već u Zagrebu, vjerujem pred punom dvoranom i uz gromoglasnu podršku s tribina, osiguramo nastup na Svjetskom prvenstvu - istaknuo je Vukmir. - Nama čak ni današnji poraz ne bi zatvorio vrata, no onda bismo na uzvratu morali pobijediti Francuze. U slučaju da i jedni i drugi slavimo na domaćem terenu, zadržali bismo tako dva boda prednosti te potom s pobjedama u dvije posljednje utakmice, nad Njemačkom i Slovačkom, potvrdili prvo mjesto. No, primarni zadatak nam je danas ne izgubiti.

Rekorder po broju službenih utakmica odigranih za Stanoinvest Futsal Pulu je svjestan kako će oba dvoboja protiv Francuske biti iznimno zahtjevna.

- Laval je centar francuskog futsala, s odličnim klubom koji nastupa u Ligi prvaka i gledateljima koji vole i poznaju ovaj sport. Igrali smo već ovdje i znamo kakva nas atmosfera očekuje, puna dvorana i domaćin koji će sigurno napasti od prve minute, no vjerujem da smo spremni odgovoriti svim zahtjevima koje protivnici postave pred nas - nije dvojio Vukmir.

Egal utakmica

- Utakmica će biti jako teška, fizički zahtjevna i morat ćemo puno trčati. Francuska je iznimno moćna reprezentacija, snažna i tehnički odlično potkovana, no pokazali smo u našem posljednjem međusobnom susretu da joj se možemo suprotstaviti. Usto, puno smo bolje od njih otvorili Elitnu rundu kvalifikacija i na tom pobjedničkom valu tražit ćemo danas našu šansu da izvučemo pozitivan rezultat. Kvalitetu za tako nešto definitivno posjedujemo, na individualnom planu smatram da smo bolji od domaćina, no morat ćemo se baciti na glavu, jer očekujem egal utakmicu u kojoj bi nijanse mogle odlučivati.

Po okončanju utakmice, hrvatski će reprezentativci prespavati u Francuskoj i sutradan krenuti put Zagreba, gdje će nastaviti s treninzima u iščekivanju uzvratnog dvoboja.

U Francuskoj izgubili, u Maroku slavili

Unatrag godinu dana, Hrvatska i Francuska odigrali su dvije prijateljske utakmice. Lanjskog rujna Francuzi su u Lavalu slavili s 4:0, a "mini vatreni" su im za taj poraz uzvratili u travnju ove godine u Rabatu te ih svladali s 5:4.

- Vodili smo u Maroku s 5:1 nakon čega su nam oni u završnici postigli tri pogotka, no uspjeli smo sačuvati minimalnu prednost i pobijediti. Danas trebamo ponoviti naše izdanje s tog turnira, za što kvalitetu definitivno imamo - smatra Vukmir.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini