BIOLOGIJA MORA

Jeste li već vidjeli ovakve crve na površini mora? Evo zašto se okupljaju i tako pomamno plešu

| Autor: Boris Bulić
Rojenje crva na površini nije ništa doli sinkronizirano plivanje zbog parenja

Rojenje crva na površini nije ništa doli sinkronizirano plivanje zbog parenja


Marijo Bodrožić je prije nekog vremena snimio i na društvenim mrežama objavio video s crvima koji vrlo temperamentno plivaju na samoj površini mora.

Uz video je postavio i upit:

– Zna li netko koja je ovo vrsta crva? Skupljaju se po površini, plivaju često u krug, veličine do 70 milimetara. Pokazuje mi zube, ratoboran neki frajer.

Determinacija preko ovakvih snimaka je često potpuno nemoguća jer je sličnih crva u moru jako puno.

Očito je da je riječ o crvu iz porodice Nereididae koja sadrži oko 500, uglavnom morskih vrsta, grupiranih u 42 roda, ali odnosi među njima znanstvenicima još uvijek nisu potpuno jasni.

Njihovo ždrijelo, kada je okrenuto, sastoji od dva dijela, s parom jakih čeljusti na distalnom dijelu i obično s konusnim zubima na jednom ili više područja oba dijela, a što je jasno vidljivo na priloženom snimku.

Zanimljivo je da su zubi ovih crva napravljeni od vrlo čvrstog, ali laganog materijala. Za razliku od kosti i zubne cakline, ovi zubi nisu mineralizirani kalcijem, već su formirani od proteina bogatih histidinom s vezanim cinkovim ionima. Istraživanje ovog materijala nagovještava primjene u inženjerstvu.

A onaj ‘ples’ na površini nije ništa doli sinkronizirano rojenje zbog parenja. Naime, kada spolno sazriju, jasno se razlikuje plodni (epitokni dio) i neplodni dijelovi (atokni dio).

Epitoki se u doba razmnožavanja često otkidaju od prednjega dijela životinje, koja inače živi na dnu, pa se dižu na površinu mora, gdje dolazi do oplodnje.

Inače je epitokija (grč. ?π?το?ος = rodan) skup promjena koje nastaju na stražnjim segmentima nekih mnogočetinaša u vrijeme njihova spolnoga sazrijevanja.

U toj fazi epitoke crvi napuštaju dno, žive pelagički, oči im postaju veće, tijelo plosnatije, a organi  se deformiraju.

U ovoj fazi crv se preoblikuje u spretnog plivača, sve to samo s jednim ciljem – produljenja vrste.

A video koji je Marijo objavio možete vidjeti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater