RIBA POJAS

U Jadranu pronađena vrlo rijetka vrsta: "Div među ribama, može doseći dužinu od 8 metara"

| Autor: Novi list
(Foto Neda Naglić-Drganc, Anja Kovač, IOR)

(Foto Neda Naglić-Drganc, Anja Kovač, IOR)


nstitut za oceanografiju i ribarstvo objavio je da je je tijekom protekle zime dobio informacije o pronalasku čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne) u Jadranskom moru.

Riječ je, kažu, o divu među ribama – najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu – koja može doseći dužinu od 8 metara, a prema nekim izborima naraste i značajno više.

Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu.

Rijetki susreti

"Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki.

Foto Neda Naglić-Drganc, Anja Kovač, IOR

To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo 3 puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza", napominju u Institutu.

Pronalazak relativno velikog broja primjeraka, dodaju, zaista je neobičan: u cijelom Sredozemlju do sada je zabilježeno tek šezdesetak susreta s ovom vrstom, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu.

Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno "lebdeći" u okomitom položaju.

Teško ju je uočiti i uloviti

"Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti. Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu.

Foto Neda Naglić-Drganc, Anja Kovač, IOR

Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa.

Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine", napominju u Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

Sve koji su vidjeli nešto slično u moru ili nasukano na obali pozivaju da im se slobodno jave u inbox Facebook stranice Instituta.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini