RIBOLOVNI TRIKOVI

Pod kojim kutem držite štap dok zamarate ribu? Evo rješenja s kojim svaka riba izlazi na suho u najkraćem vremenu

| Autor: Boris Bulić
Kut koji zatvaraju štap i zategnuta struna mora biti oko 75 stupnjeva, što je nekakav optimum

Kut koji zatvaraju štap i zategnuta struna mora biti oko 75 stupnjeva, što je nekakav optimum


U trenutku kada riba proguta ponuđeni mamac s udicom počinje najosjetljiviji dio ribolova. Kontriranje radi kačenja se obavlja rutinski, snagom koja odgovara ribljem zatezanju, očekivanoj lovini i priboru koji se koristi, i taj je dio kod većine ribolovaca manje-više jednak.

No onda ide privlačenje, dio u kojem se najviše riba izgubi.

Premda razloga može biti jako puno, najčešći je nepravilan položaj štapa.

Bez obzira na finalnu izvedbu i namjenu, svi štapovi svoj posao odrađuju na gotovo isti način, naravno, ako se koriste kako treba.

Kut koji zatvaraju štap i zategnuta struna mora biti oko 75 stupnjeva, što je nekakav optimum. Pri takvom držanju štap može dati maksimum svoje snage, zadržavajući dovoljno rezerve za iznenadne riblje bjegove i nenadane trzaje pri čemu elastične sile samog blanka ribu zamaraju na najučinkovitiji i najnježniji način.

Smanjenje tog kuta podizanjem štapa vrhom prema gore izlaže vršne segmente znatno većem opterećenju i u konačnici, ako se pretjera, prijeti lomom štapa, najčešće u vršnom segmentu.

Nasuprot tome, svako obaranje štapa prema dolje i povećanje kuta između osi štapa i strune izlaže strunu većim naprezanjima.

Čak i s optimalno podešenom kočnicom role i najmekšom monofilnom strunom takav kontakt sa ribom postaje krut i rizičan. Svaki trzaj ribe dovodi do grubog istezanja strune i širenja mjesta uboda udice u ribljim ustima.

Daljnje obaranje štapa dovodi do pucanja ili strune ili ribljih usta te u konačnici i do gubitka lovine.

Držanjem štapa pod kutem od 75 stupnjeva, uz dobro podešenu kočnicu role, osigurava se optimum mogućnosti koji ribolovni pribor može dati, a što bi u ribolovu trebala biti rutinska radnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of