SPINNING

Koristite li plivajuće, površinske varalice? Evo nekoliko razloga zašto ih uvijek treba imati pri ruci

| Autor: Boris Bulić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Riba koja pliva po površini predstavlja neusporedivo lakši plijen od ribe ‘u pola mora’. Za razliku od situacije ‘u pola mora’, riba na površini je zapravo satjerana u bezizlaznu situaciju jer je površina mora u podmorju za nju zapravo nepremostiva prepreka, baš poput zida na suhome. Riba satjerana pred taj zid može se kretati samo u ravnini, a ne i u prostoru, što grabežljivcima osigurava vrlo lake obroke.

Cijelo mnoštvo predatora se rukovodi upravo takvom logikom, pri čemu im lov uglavnom bude okrunjen uspjehom. Tko god je s obale pažljivije promatrao jata gavuna, inčuna i ostale slične sitne ribe, mogao je vidjeti da se ta riba nikad ne kreće na samoj površini, poput primjerice cipla, već da plivaju uglavnom u zoni metar-dva ispod površine, što im s obzirom na njihove dimenzije u slučaju napada predatora ostavlja dovoljno manevarskog prostora za pokušaj uspješnog bijega.

Mnogi varaličari izbjegavaju lov na površini iz jednostavnog uvjerenja da su predatori vezani uz dno. No pravilnim vođenjem varalice i najsitiji predator će se dignuti do površine, ako ne zbog gladi, a ono da otjera iritantnog uljeza.

Na mjestima na kojima vrebaju lovci poput ušata, lokardi ili brancina, svaki gavun koji završi na površini provocira napad, pri čemu 99 posto tih napada završava kobno po zalutalu ribu. Takvih je primjera mnogo, od onih dnevnih napada nedoraslih iglica, preko palamida i luceva do tuna koje proganjaju srdele i ostalu sitnu plavu ribu po površini.

Premda se u zavisnosti od terena i lovine te trenutnih vremenskih uvjeta, u površinskom spinningu mogu primijeniti različite varalice, jedna od najlovnijih za takav oblik lova je definitivno zara. Ta površinska plivajuća varalica suzoliko ribolikog oblika, poprilično jajoliko konstruirane glave koja preko laganog konusa gotovo pravolinijski prelazi u jednako jednostavan repni dio, nema nikakav stabilizator, a naoružana je uglavnom s dvije trokuke udice montirane na prvoj trećini, gledano od glave prema repu, s donje strane i na samom kraju.

Uz adekvatan pribor, bacačku upredenicu, spinnerski štap i rolu ove se varalice unatoč relativno skromnim dimenzijama mogu izbaciti vrlo daleko. Padanjem na površinu zauzimaju položaj u kojem su do pola uronjene u more, s tek malo prema dnu nagnutim repnim dijelom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum