ŠKOLJKE JADRANA

Jeste li znali da je kamenica dvospolac? Evo još nekoliko zanimljivosti o ovom oduvijek cijenjenom školjkašu

| Autor: Boris Bulić
(Arhiva Novi list)

(Arhiva Novi list)


Kamenica (Ostrea edulis, Linnaeus, 1758) je školjka iz obitelji ostriga (Ostreidae). Može narasti do 130 milimetara dužine i težiti 0,10 kilograma. Prosječna lovna dužina se kreće oko 7 centimetara, a težina oko 0, 04 kilograma.

Ljušture su bilateralno i lateralno asimetrične, jajastog do okruglog oblika, slojevito izgrađene od kalcita i mogu sadržavati šupljine u svojim slojevima. Kad školjka ugine, ljušture se lako mrve.

Lijeva, donja ljuštura je obla i konkavna, svojom vanjskom stranom prirasla za podlogu.

Desna, gornja, gotovo je ravna. Vanjska strana gornje ljušture je hrapava, koncentrično stepenasto ljuskasto naborana. Boje je kamenosive s razliveno nijansiranim ljubičastim radijalnim prugama.

Unutrašnja strana ljuštura je glatka i sedefastobijela ili plavkastosiva. Mišićni ožiljak je eliptičan ili u obliku zareza.

Rubovi ljuštura su valoviti i oštro nazubljeni.

Vrh je u malen i u ravnini s bravom u kojoj nema zubiju.

Ligament je unutarnji, trokutaste forme, tzv. alivincular, omeđen prednjim i stražnjim lameralnim slojevima, s jakim središnjim vlaknastim dijelom (resilium).

Budući da nema potrebe za pokretanjem ni za vezivanjem pomoću bisusa, kamenica nema stopalo.

Nema ni prednji mišić zatvarač, dok je stražnji vrlo snažan, smješten gotovo u samom središtu ljuski.

Plašt ima dvostruki rub s brojnim finim resama.

Hrani se planktonom i organskim lebdećim česticama.

Kamenica je protandrični dvospolac s ritmičkom izmjenom spola. To znači da je u svom razvojnom putu najprije mužjak, a onda ženka. Ta se izmjena spolova nastavlja tijekom života, a u uskoj je vezi sa temperaturom mora. Tako će kod prosječne temperature od 16°C dolaziti do izmjene spola iz mužjaka u ženke svake 3 do 4 godine, dok će kod prosječne temperature mora od 20°C do takve promjene dolaziti svake godine.

Promjena spola u suprotnom smjeru, iz ženke u mužjaka, nastupa samo za vrijeme hladnijeg razdoblja godine.

Inače, promjena spola iz mužjaka u ženku traje znatno duže nego ona iz ženke u mužjaka, i to prvenstveno zato jer je za proizvodnju jajnih stanica potrebno puno više energije nego za proizvodnju spermatozoida.

Spolnu zrelost postiže između osmog i devetog mjeseca života.

Odrasla zrela ženka kamenice može proizvesti od 10000 do nekoliko milijuna jajašaca promjera oko 150 µm.

Mrijesti se od ožujka do srpnja i od kolovoza do prosinca.

Oplodnja je unutrašnja. Budući da su jajašca kod ženki smještena u škržnoj komori, spermatozoidi na svom putu do jajašaca ulaze u plaštenu šupljinu i prolaze kroz škrge baš poput hrane. Oplođena se jajašca razvijaju u školjki sve dok ličinke ne postignu veličinu od 184 – 188 µm, što se još naziva i ‘faza crnog sjemena’, a koja traje desetak dana. Nakon te faze, ličinke s već formiranom ljušturom ženka izbacuje iz plaštene šupljine. Slijedi planktonska faza koja traje oko dva tjedna, nakon koje ličinke s otežanom ljušturom padaju prema dnu gdje se prihvaćaju za čvrstu podlogu.

Kamenica brzo raste, tako da u prvih šest mjeseci naraste oko 1 centimetar, dok već u drugoj godini života doseže punih 6 centimetara. Nakon pete godine života rast je znatno sporiji.

Premda su zabilježeni nalazi kamenica za koje je procijenjeno da su bile starije od 20 godina, prosječni životni vijek kamenice je ipak znatno kraći i iznosi 6 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini