modometrija

Sinergija primijenjenih i audiovizualnih umjetnosti: Predstavljen informativno-edukativni projekt HUiU i strukovne škole

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Pred brojnom publikom sastavljenom od učenika pulske Strukovne škole, u galeriji HUiU predstavljeni su rezultati projekta »Modometrija 2050. - moda budućnosti« uz promociju videa i Story Booka realiziranog u suradnji HUiU-a i Strukovne škole Pula. Natječaj za mlade dizajnere/dizajnerice »Modometrija« ove godine je bio vezan za modu budućnosti, kako ukazuje sam naziv.

O projektu su govorili ravnatelj škole Ivo Bebek, mentorice-profesorice Ivna Bevanda i Katja Velkavrh, a bile su nazočne i učenice Strukovne škole koje potpisuju styling modela u promotivnom videu.

Sedma godina projekta

Ovogodišnje pobjednice »Modometrije« su Nastasija Vasić iz Srbije u kategoriji mladih od 14 do 19 godina i Valentina Pliško iz Pule u kategoriji od 20 do 25 godina, kojima je dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 200 eura za svaku kategoriju kao poticaj za daljnji rad. Gošće dizajnerice u promotivnom videu su Valentina Sedlić iz Rijeke, pobjednica u 2021. i Lorena Vitez iz Varaždina, pobjednica u 2022. godini ovoga natječaja.

Kako je objasnila Kristina Nefat u ime domaćina, HUiU-a »Modometrija je informativno-edukativni projekt HUiU-a koji kontinuirano provodimo već sedmu godinu. Okosnica projekta je produkcija istoimenog online multimedijalnog događaja na kojem svoj rad javnosti predstavljaju neafirmirani modni dizajneri od 14 do 25 godina koji dolaze iz Pule, ali i iz cijele bivše države. Događanje, uz pomoć mentora (koji su članovi HUiU-a, afirmirani modni dizajneri, profesori Strukovne škole, grafički dizajneri i sl.), produciraju pulski srednjoškolci.

Projekt Modometrija zamišljen je kao sinergija primijenjenih i audiovizualnih umjetnosti kojem prethodi istraživanje i edukativna radionica za djecu i mlade od 14 do 19 godina u suradnji sa Strukovnom školom. Nositeljica vizualnog identiteta Ena Huremović, studentica diplomskog studija Multimedija - Sveučilišta Sjever, stručna prvostupnica, inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Grafičko oblikovanje Story Book-a potpisuje dizajner Vjeran Juhas«, kazala je Nefat ističući da su učenice Strukovne škole tu sudjelovale i kao manekenke. Iskazala je zadovoljstvo suradnjom HUiU-a sa Strukovnom školom kao partnerom na projektu, te što su učenici vrlo aktivni.

Ravnatelj pulske Strukovne škole Ivo Bebek nije krio zadovoljstvo što učenici njegove škole, ali i djelatnici, marljivo rade na raznim projektima, a upravo je taj projekt itekako važan učenicima za stjecanje praktičnih vještina.

- Nastojimo naše učenike sve više i sve češće uključiti u razne projekte, za razmjenu znanja, stvaranje sinergije. Mladi imaju puno potencijala, samo ih treba uključiti pa će biti aktivni, treba ih poticati i usmjeriti. Moje su djevojke odmah prihvatile taj poziv i rado se uključile, kazala je Ivna Bevanda.

Važan projekt za učenike

Katja Velkavrh naglasila je da je to važan projekt za učenike ove škole koji na taj način mogu stjecati nova iskustva. Potom je prikazan i video, gdje se vidi trud i rad učenika.

Učenice Strukovne škole potpisuju šminku i frizure modela koji sudjeluju na snimanju promotivnog videa koji potpisuje Alen Špionjak. Dok učenice kozmetičkog smjera potpisuju šminku uz mentorstvo profesorice Ivne Bevanda, polaznice frizerskog smjera potpisuju frizure pod mentorstvom profesorice Katje Velkavrh. Stručni žiri u sastavu: Elica Iljoska, Lara Bagar, Katja Kliba, Ivana Tomić i Kristina Nefat dodjeljuje nagradu najboljem dizajneru/ici pri čemu se vrednuje usklađenost s temom natječaja.

Projekt Modometrija sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova, Grada Pule i Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini